دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۵
«عصر فریب»؛ کتابی که سند مناظره انتخاباتی شد

«عصر فریب» نوشته البرادعی کتابی است که به دلیل غنای اطلاعاتی درباره مسایل مختلف دیپلماسی هسته‌ای در جهان مورد توجه قرار گرفته است؛ به طوری که این كتاب در مناظره دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری؛ «حسن روحانی» و «سعید جلیلی» چندین بار مورد استناد قرار گرفت تا حقانیت گفته‌های خود را ثابت كنند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، كتاب «The Age Of Deception» نوشته «محمد البرادعی»، مدیركل سابق آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای که اردیبهشت سال ۲۰۱۲ میلادی از سوی انتشارات «بلومزبری» به بازار آمد، حدود یک سال بعد از آن با نام «عصر فریب» منتشر شد و در کمتر از دو ماه به چاپ دوم رسید.

این كتاب در مناظره سوم كاندیداهای ریاست جمهوری، از سوی دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری «حسن روحانی» و «سعید جلیلی» چندین بار مورد استناد قرار گرفت تا حقانیت گفته‌های خود را ثابت كنند.

البرادعی در این کتاب، خاطرات سه دوره ریاستش بر آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای را بازگو كرده است. خاطراتی كه به گفته خودش دربرگیرنده تلاش‌های او به عنوان مدیر آژانس برای خلع سلاح هسته‌ای و همزمان بهره‌برداری صلح‌آمیز همه كشورهای عضو آژانس از انرژی هسته‌ای است. ایران هم به عنوان یكی از كشورهای مورد مناقشه در قضیه انرژی هسته‌ای مورد توجه ویژه البرادعی در این كتاب است.

البرادعی در ۴ فصل از ۱۳ فصل كتاب به موضوع «ایران» پرداخته است. مطالبی كه او در این كتاب درباره ایران می‌نویسد، بازگوکننده مشکلاتی است كه غربی‌ها بر سر راه ورود ایران به كلوپ كشورهای صاحب فناوری هسته‌ای ایجاد كرده‌اند. البرادعی از دخالت‌های آمریكا در تصمیم‌گیری‌های آژانس علیه ایران هم سخن می‌گوید و در خاطرات خود به شدت از سياست‌هاي دولت «جورج دبليو بوش» انتقاد کرده است.

این کتاب در حقیقت سه دهه فعالیت نویسنده درباره پرونده‌های مختلفی چون عراق، کره شمالی، لیبی و ایران، بازار هسته‌ای عبدالقدیرخان در پاکستان و همچنین رفتارهای دوگانه هسته‌ای آمریکا و دیگر کشورهای غربی را شامل می‌شود.

البرادعی یک فصل کامل از این کتاب را به موضوع برخورد دوگانه با توان هسته‌ای کشورها اختصاص داده و می‌نویسد، چطور شواهد انکارناپذیر از عدم پایبندی کره جنوبی به توافق‌های هسته‌ای بین‌المللی از سوی آمریکا نادیده گرفته‌‌شده‌است؟ آمریکا و دیگر کشورهای دارای توان هسته‌ای به تعهدات خود در ان‌پی‌تی در زمینه خلع سلاح هسته‌ای عمل نکرده‌اند. بعضی از این کشورها همچنن فرانسه و انگلیس به نوسازی زرادخانه‌های هسته‌ای خود می‌پردازند در حالی‌که دیگر کشورها به خاطر تخطی کوچک از پیمان‌ها مورد بازرسی و مواخذه قرار می‌گیرند.

همچنین البرادعي در این کتاب به جنگ عراق و خروج کامل آمریکا از نرم‌های بین‌المللی در شروع این جنگ پرداخته و نوشته‌ است سازمان ملل باید درباره قانونی بودن یا نبودن این جنگ نظر دادگاه کیفری بین‌المللی را بپرسد. او مي‌نويسد: «اعضاي دولت پيشين آمريکا با اين ادعا که عراق داراي تسليحات کشتار جمعي است در سال 2003 به اين کشور حمله کردند و از اين طريق دست به فريب افکار عمومي زدند.» به گفته وي، تمامي ادعاهاي دولت بوش در مغايرت با بررسي‌ها و اطلاعات بازرسان بين‌المللي قرار داشت. البرداعي در اين کتاب همچنین نوشته است: «جنگ عراق به وي آموخت که فريب و دروغ تنها مختص مستبدان در کشورهاي کوچک نيست.»

البرادعی خاطره خود را در دیدار با آقای حسن روحانی چنین توضیح داده است: «16 اکتبر به تهران بازگشتم تا اين بار با حسن روحاني، دبيرکل شوراي امنيت ملي ايران، ديدار کنم. برخورد، موثر بود. بعد از کمي بذله‌گويي و شوخي، مجموعه‌اي از موضوعات حقيقي، از جمله آزمايش سانتريفيوژ، جداسازي ايزوتوپ ليزري، تبديل اورانيوم، پروژه راکتور آب سنگين و نتايج نمونه‌برداري آژانس بين‌المللي انرژي اتمي را بدون ابهام مطرح کردم. روحاني با آمادگي کامل به جلسه آمده بود. گفت ايران آماده است فصل جديدي از روابط را با آژانس آغاز کند و ادامه داد، رهبر ايران با آشکارسازي کامل فعاليت‌هاي هسته‌اي گذشته و حال ايران براي آژانس در هفته آتي موافقت کرده است. ايران همچنين آماده بود پروتکل الحاقي را منعقد کند و به منظور فعاليت مطابق با شرايطِ پروتکل که به آژانس اجازه بازرسي وسيع مي‌داد، ورودش را معلق نگه دارد.»

به طور کلی این کتاب، اطلاعات زیادی درباره مسایل مختلف دیپلماسی هسته‌ای در جهان با استفاده از شواهد و مدارک انکارناپذیر از سوی کسی که سال‌ها به عنوان مدیركل سابق آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای بوده است، ارایه می‌کند.

در یادداشت مترجم کتاب بر چاپ دوم آن آمده است: «کمتر کسی از محمد البرادعی، دیپلمات طاس، قدبلند و اخموی مصری که ۱۲ سال بر کرسی ریاست مهم‌ترین نهاد هسته‌ای در جهان تکیه زده، انتظار دارد این همه مباحث حقوقی، هسته‌ای و بین‌المللی را به نوشتاری شیوا و خواندنی تبدیل کند.»

چاپ نخست کتاب «عصر فریب: دیپلماسی اتمی در دوران خیانت» نوشته محمد البرادعی، با ترجمه فیروزه درشتی و شیما صفایی در ۳۵۲ صفحه، شمارگان دو هزار نسخه و بهای 11 هزار تومان از سوی موسسه انتشارات روزنامه ایران چاپ و وارد بازار کتاب شد._

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها