کتاب «تابآوری در برابر زلزله» نوشته وحید حسینی و گروهی از نویسندگان منتشر شد. این کتاب حاوی تجربیات سودمند ژاپن در زمینه برخورد با حوادث( زلزله و سیل) است._
فصل نخست در بخشهایی با عنوان «اصول اساسی تاب آوری»، «چارچوب برنامه عملیاتی» و «تهیه برنامه عملیاتی» مضامین ابتدایی تابآوری و برنامهریزی را در برابر زلزله مورد توجه قرار میدهد.
در بخشی از همین فصل در تعریف اصطلاح تابآوری در سانحه آورده است: «تابآوری در سانحه شامل ظرفیت پیشگیری، آمادگی، واکنش، کاهش سوانح یا حملات تروریستی همچنین بازیابی و آماده سازی سریع منابع حیاتی، تداوم خدمات با کمترین آسیب و ارائه خدمات ایمنی، سلامت، اقتصادی، محیط زیست و امنیت ملی است.»
در فصل دوم با پیش کشیدن مضامینی نویسنده سعی دارد ابتدا قرار گرفتن در شرایط اضطراری را توصیف و برنامهریزی و مدیریت حادثه را یادآوری کند. «آمادگی برای شرایط اضطراری»، «آمادگی سازمانی در برابر بحرانها و تهدیدات»، «آمادگی؛ که برای استاندارسازی برنامهریزی و همکاری بین سازمانی است» در این بخش گنجانده شده است.
«اصول تهیه برنامه عملیاتی» فصلی است که سراغ اصول و جزئیات برنامهریزی در یک برنامه عملیاتی میرود و با برشمردن اجزای تشکیلدهنده و سایر عوامل یک عملیات در زمان بحران به مفاهیم عمیقی از این مباحث کاربردی میپردازد.
نقش مردم در زمان بروز یک حادثه و لزوم آموزش توام با مشارکت آنان بسیار مهم است. این مشارکت مردم در سه سطح «نقش مشارکت مردمی»، «عوامل موثر و ابعاد مشارکت مردمی»، «روشهای مدیریت سوانح»، «ارزشیابی کیفیت آموزش» در فصل چهارم کتاب مورد بررسی قرار میگیرد.
استفاده از تجربیات و برنامههای سودمندی که در سایر کشورها در زمان بروز حوادث رخ داده، امری است که اگر درست به کار گرفته شود، در مدیریت و کنترل حوادث آتی در کشور ما نیز بسیار مفید خواهد بود. فصل پایانی کتاب به تجربیات ژاپن در مدیریت و مهار حوادث اختصاص دارد کشوری که تجاربی در سطح بینالملل در برخورد با حوادث طبیعی نیز در کارنامه خود ثبت کرده است.
کتاب «تابآوری در برابر زلزله» در 166صفحه با شمارگان سههزار نسخه و بهای 10 هزار تومان از سوی انتشارات موسسه آموزش عالی علمی - کاربردی هلال ایران روانه بازار کتاب شده است.
نظرات