سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۳۸۶ - ۱۱:۱۳
چهار کتاب پلیسی از "دورنمات" ترجمه و منتشر شد

چهار کتاب پلیسی از فریدریش دورنمات،‌ نویسنده سوییسی، در سال جاری با ترجمه هاي جديد منتشر شد.با انتشار چهار کتاب «سو‌‌ء‌ظن»، «قول»، «جستجو» و «قاضی و جلادش» از اين نویسنده (که بیشتر به عنوان نمایشنامه‌نویس شناخته شده است)،چهره جدیدی از وی براي آناني كه او را به عنوان رمان نويسي جنايي نمي شناختند آشکار كرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، چهار کتاب پلیسی از فریدریش دورنمات، نویسنده و نمایشنامه‌نویس سوییسی، در طول سال جاری به فارسی ترجمه و در ایران منتشر شدند.

انتشارات ماهی سه داستان پلیسی از این نویسنده را در قالب سه کتاب مجزا از یک مجموعه واحد به انتشار رساند. این سه کتاب عبارتند از «سو‌ءظن»،«قاضی و جلادش» و «قول» که توسط محمود حسینی‌زاد به فارسی ترجمه شده‌اند. 

حسینی‌زاد پیشتر در باره دورنمات به خبرنگار ایبنا گفته است: ‌"دورنمات نويسنده‌اي چندگانه است كه با نگاه فلسفي و شاعرانه، آثاري چند وجهي و جذاب خلق مي كند، او يك نمايشنامه نويس اصيل است و رويكرد تئاتري در تمام آثارش به چشم مي آيد، حتي در رمان «قاضي و جلادش» كه يك رمان پليسي است،‌ تئاتر و ديالوگ نقش اول را بازي مي كند و اين بر جذابيت اثر افزوده است."

همچنین نشر قطره ترجمه همایون نوراحمد از کتاب «جستجو» اثر این نویسنده را در مجموعه «هنر و ادبیات جهان» منتشر کرد. این کتاب که ترجمه‌ای است از رمان «The pledge»، از زبان انگلیسی به فارسی ترجمه و در ۱۲۸ صفحه منتشر شد.

بدین ترتیب چهار کتاب از آثار پلیسی دورنمات در طول سال جاری در ایران منتشر شده است.

دورنمات بیشتر به عنوان یک نمایشنامه‌نویس شهرت دارد و برخی از نمایشنامه‌های او در ایران با ترجمه افرادی چون حمید سمندریان منتشر شده است. در ماه‌های پایانی سال جاری نیز نمایشنامه «ملاقات با بانوی سالخورده» اثر این نویسنده با کارگردانی سمندریان در تئاتر شهر تهران  روی صحنه رفت.

 انتشار برخی از داستان‌های پلیسی این نویسنده، جنبه جدیدی از آثار او را به علاقه‌مندان ایرانی آثار پلیسی نشان داد.

دورنمات، در پنجم ژانویه سال ۱۹۲۱میلادی، دیده به جهان گشود. او عمده شهرت خود را مدیون تاثیر بی چون و چرا بر تئاتر حماسی (Epic) و همکاری درازمدت با پیشگامان این گونه تئاتر (افرادی همچون برتولت برشت) است.

تجربیات قابل ملاحظه دورنمات از زندگی در سالهای جنگ جهانی دوم، در آثار او به شکل انکارنا‌پذیری خود را نشان می دهد. او نیز همچون دیگر هنرمندان این عصر در اروپا به علت زندگی در توفان جنگ، نگاهی تلخ و در عین حال تاثیرگذار بر وقایع زندگی دارد.

دورنمات بین سالهای ۱۹۴۵ تا ۱۹۴۶ اولین نمایشنامه‌اش را با نام آلمانی (Es Steht Geshrieben) به اتمام رساند و منتشر کرد. وی در کنار آثار اولیه‌اش در عرصه نمایشنامه‌نویسی، گاه به کار تصویرگری نیز می پرداخت و از جمله چند کتاب از آثار اولیه‌اش را، خود، تصویرگری کرد. از این آثار و طراحی های او یک بار در سال ۱۹۷۶ نمایشگاهی در نورنبرگ ترتیب داده شد.

پس از چندین بار تجربه و موفقیت های جزیی و شکست های کوچک سرانجام او با نگارش «رومولوس کبیر» به اولین موفقیت بزرگ خود دست یافت و در تئاتر آلمان به عنوان نویسنده‌ای صاحب سبک شناخته شد. شهرت او با نمایشنامه دیدار با عنوان آلمانی «Der Besuch Deralten Dame» به سال ۱۹۵۶ به امریکا نیز راه یافت و دیدار به عنوان اثر نمونه‌ای او در آنجا شناخت شد. با چند سال فاصله پس از آن اثر معروف فیزیکدان ها با عنوان آلمانی«Die Physiker» در سال ۱۹۶۲ با استقبال فراوان در امریکا شهرت او را جهانی ساخت.

پس از آن زندگی دورنمات در نگارش مداوم آثار نمایشی و فعالیت های مختلف دیگر همچون سخنرانی های متعدد، نگارش مقالات فلسفی و فعالیت های بشردوستانه گذشت.

دورنمات و آثارش گاه بسیار جنجالی بودند. در آوریل ۱۹۴۷ تماشاگران اولین نمایشنامه‌ای که او نوشته بود، با جنجال و زد و خورد با هم سالن را ترک کردند و این نقطه شروعی بود که رویه خاص دورنمات را تا زمان مرگش مشخص می‌سازد.

این نویسنده چهاردهم دسامبر ۱۹۹۰ در نوشاتل درگذشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

اخبار مرتبط

تازه‌ها

پربازدیدها