علی شجاعیصائین،مدیر عامل موسسه خانه کتاب در مراسم نهمین دوره جشنواره نقد کتاب، خواستار تاسیس انجمنهای تخصصی نظارت بر نقد کتاب شد و گفت: از مسوولان فرهنگی کشور میخواهم تا برای راهاندازی این انجمنها حمایتهای خود را دریغ نکنند._
علی شجاعیصائین، مدیر عامل موسسه خانه کتاب در این مراسم اظهار کرد: با تاسیس انجمنهای تخصصی نظارت بر نقد کتاب میتوان پیشبینی کرد که زمینههای حمایت از تالیف و نشر آثار مربوط به نقد بیش از پیش فراهم شود و به یقین آینده پربارتری در حوزه نقد در انتظار فرهنگ مکتوب جامعه خواهد بود.
وی ادامه داد:گر چه جشنواره نقد کتاب به شیوهای صمیمی و کوچک برگزار میشود اما برای ما وزن، عطر و بوی جداگانهای دارد. در این جشنواره چشمانی ناظر بر فرهنگ مکتوب کشور حضور دارند که یافتهها و اندیشههای خود را به جامعه عرضه میکنند.
مدیر عامل موسسه خانه کتاب از روند رو به افزایش مقالات ارسال شده به دبیرخانه جشنواره نقد کتاب ابراز خرسندی کرد و گفت: روزهای نخستین برپایی جشنواره نقد کتاب همواره دنبال یک کتاب در حوزه نقد و ادبیات نقد بودیم اما امروز مفتخریم که در این آیین از هشت عنوان کتاب در این حوزه رونمایی خواهیم کرد.
شجاعیصائین ادامه داد: خوشبختانه نگاه به نقد همپای توسعه کمی نشر افزایش یافته است و چشمان بیشتری کتابها را نظاره میکنند. تصور میکنم آثار مربوط به حوزه نقد به اندازهای که تعداد عناوین کتابها افزایش پیدا کردهاند، هنوز همپای این توسعه پیش نیامده است. بنابراین، امیدوارم فرهنگ مکتوب جامعه همواره از جشنواره نقد کتاب بهرهمند باشد.
علی اوجبی، دبیر علمی نهمین دوره جشنواره نقد کتاب هم در این مراسم اظهار کرد: نقد در جهان معرفت، جايگاهي رفيع دارد، زيرا شناخت رخنهها و خلأهاي معرفتي، مهمترين عنصر كليدي و از لوازم جداييناپذيرِ هر تلاش علمي است كه در پي كشف حقيقت است. بنابراین، از ديرباز در دورههاي طلايي شكوفايي هر دانشي ، پژوهشگران و انديشمندان آن حوزه به اين مهم توجه جدي داشتند و از آن با آغوش باز استقبال ميكردند.
وی ادامه داد: بدون شک تمامي ابداعها، نوآوريها و گامهاي بلند و صعود بر بلنداي معارف در پرتو نقدهاي مكتوب و در بستر تضارب و گفتمانها و مناظرهها (نقدهاي شفاهي) و رويكردهاي نقادانه نسبت به گذشته و پيشينه علمي و باور جدي به ابطالپذيري نظريهها پا به عرصه جهان انديشه گذاشتهاند و مطلقانديشي و جزمگرايي چيزي جز ايستايي و در نهايت مرگ انديشهها را به همراه نداشته است.
دبیر علمی جشنواره نقد کتاب عنوان کرد: جشنواره نقد كتاب با وقوف به جايگاه نقد در بالندگي فرهنگ غني ايران اسلامي،نزديك به يك دهه است كه فعاليت خود را آغاز كرده تا با معرفي نقدهاي برتر در تمامي شاخههاي علوم انساني، علوم محض و علوم كاربردي، از يك سو عرصه را براي عرضه و توليد آثار كممايه تنگ كند و از سوي ديگر در حد توان اندك خويش بسترهاي مناسبي را براي معرفي آثار ارزشمند و كتابهاي خوب و تعالي فرهنگ مكتوب فراهم آورد.
اوجبی اظهار کرد: گرچه ميدانيم تحقق اين هدف تنها با برگزاري چنين جشنوارهاي رؤيايي دستنيافتني است، بلكه نيازمند توجه عمومي اهالي فرهنگ و اصحاب انديشه و خرد و نهادينه شدن فرهنگ نقدنويسي و نقدپذيري، بهويژه در ميان نويسندگان، پژوهشگران، مترجمان و حتي ناشران است.
وی در ادامه سخنانش گفت: از همين منظر برخلاف تمامي جشنوارههاي فرهنگي موجود تلاش كردهايم در كنار وظيفه اصلي خود يعني ارزيابي مقالات نقد كتاب و معرفي برترينها با انتشار آثاري در حوزه اخلاق و شيوههاي نقدنويسي تا حدودي خلأهاي معرفتي نقد را نيز پركنيم كه تاليف و انتشار كتابهايي مانند «از دريچه نقد»، «اخلاق و آيين نقد كتاب»، «پژوهش در آينه اخلاق»، «نقد منابع اطلاعاتي» و «نقد برتر» در اين دوره در اين راستا شكل گرفته است. همچنین تلاش كردهايم با همكاري نهادها و موسسات پژوهشي كه در اين عرصه فعاليت دارند، به سهم خويش بيش از پيش در حوزه نقد تاثيرگذار باشيم كه مشاركت با انجمن نقد ادبي ايران در برگزاري همايش نقد ادبي و انتشار كتاب «نامه نقد» از آن جمله است.
دبیر علمی نهمین جشنواره نقد کتاب افزود: در نهمين دوره جشنواره نقد کتاب با همكاري صميمانه ده ها گروه تخصصي داوري تعداد یک هزار و 153 مقاله از 177 مجله و 87 مقاله از پايگاههاي خبري، سايتها و وبلاگها مورد ارزيابي قرار گرفت.
اوجبی توضیح داد: در این دوره از جشنواره نقد کتاب در حوزه كليات 115 مقاله مكتوب و یک مقاله الكترونيك، در حوزه فلسفه 91 مقاله مكتوب و سه مقاله الكترونيك، در حوزه دين 158 مقاله مكتوب و یک مقاله الكترونیک، در حوزه علوم اجتماعي 101 مقاله مكتوب و 2 مقاله الكترونيك، در حوزه علوم و فنون 54 مقاله مكتوب، در حوزه هنر 61 مقاله مكتوب و یک مقاله الكترونيك، در حوزه ادبيات فارسي 118 مقاله مكتوب و یک مقاله الكترونيك، در حوزه ادبيات عرب 10 مقاله مكتوب، در حوزه ادبيات زبانهاي ديگر 2 مقاله مكتوب، در حوزه زبانشناسي 9 مقاله مكتوب، در حوزه ادبيات داستاني 119 مقاله مكتوب و 24 مقاله الكترونيك، در حوزه شعر 62 مقاله مكتوب و 42 مقاله الكترونيك، در حوزه تاريخ و جغرافيا 128 مقاله مكتوب ودر حوزه كودك و نوجوان 125 مقاله مكتوب و 12مقاله الكترونيك ارزيابي شدند.
وی در پایان گفت: از تمامي همكاران سختکوش موسسه خانه کتاب در واحدهاي اداري، مالي، فني، اطلاعرساني و روابط عمومي و انتشارات تشکر میکنم. از محضر يكايك داوراني كه متعهدانه و عالمانه ما را در امر خطير ارزيابي مقالات اين دوره ياري رساندند و همچنین از علی شجاعیصائین، مدیرعامل موسسه خانه کتاب به دليل حمايتهاي بيدريغش و نيز همكار گرانقدرم مژگان حقاني كه صبورانه و متعهدانه وظيفه سنگين اداره دبيرخانه را برعهده داشتند قدردانی میکنم.
حجت الاسلام و المسلمین محمدعلی مهدویراد از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی به متولیان برپایی جشنواره نقد کتاب پیشنهاد کرد تا دامنه نقد را اندکی فراتر از مرزهای جغرافیایی ایران ببرند و به ارزیابی برخی آثار مربوط به پژوهشگران جهان عرب در حوزه نقد نیز بپردازند.
وی اظهار کرد: هدف جشنواره نقد کتاب این است که نویسندگان باری به هر جهت و بدون برنامه و هدف دست به قلم نبرند.
وی در پایان از اینکه جشنواره نقد کتاب از ابتدای آغاز فعالیت خود همواره به صورت مستمر برگزار شده است ابراز خرسندی کرد و از متولیان برپایی این جشنواره قدردانی کرد.
بهاءالدین خرمشاهی، برگزیده نهمین جشنواره نقد کتاب نیز در این مراسم نقد اثر را فعالیتی ارزشمند برشمرد و گفت: خوشبختانه امروزه جامعه ما چندان اعتلای فرهنگی یافته است که اگر کسی در نشریهای نقد بیادبانه بنویسد ابتدا توسط مدیر آن نشریه و سپس توسط مردم جامعه با او برخورد میشود.
وی ادامه داد: نقد حساسترین شکل مقاله است. وقتی نقد میکنیم در واقع قضاوت میکنیم. بهیقین قضاوت کار بسیار مشکلی است.
خرمشاهی در پایان گفت: آرزو میکنم نقدنویسی با همین روندی که در جامعه پیش میرود، به حرکت خود ادامه دهد و جوانان نیز به این عرصه گام بگذارند.
احد فرامرز قراملکی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی عنوان کرد: اخلاق هم در حوزه رفتار عینی افراد در سطوح فردی و سازمانی و هم در توسعه علم اخلاق بهصورت جدی نیازمند نقد است.
سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در پایان به همراه عده ای از مسوولان فرهنگی از مجموعه پنج جلدی «از دریچه نقد»،کتابهای «نامه نقد»، «اخلاق آیین نقد کتاب»، «پژوهش در آیینه اخلاق»، «نقد منابع اطلاعاتی» و «نقد برتر» رونمایی کردند.
نظر شما