چهارشنبه ۲۹ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۴
اسرافیلی: زبان آذری، زبان فتوت‌ها، حکمت‌ها و جوانمردی‌ها است

دومین برنامه از مراسم «شب‌های شعر حافظ» به مناسبت روز شعر و ادب فارسی با حضور جمعی از شاعران سه‌شنبه (28 شهریور) در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد. حسین اسرافیلی، در این جلسه بیان احساسات و عواطف را به عنوان یکی از ویژگی‌های شعرهای آذری نام برد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، اسرافیلی، شاعر، در این برنامه که سه‌شنبه (28 شهریور)با حضور جمعی از  شاعران برگزار شد، درباره اشعار استاد شهریار گفت: زبان آذری زبانی است که بسامد کلمات و ترکیبات به‌ویژه جناس در آن فراوان دیده می‌شود، استفاده از جناس ویژگی خاصی به زبان می‌دهد و موجب بهره‌مندی عاطفی مخاطب می‌شود.

وی ادامه داد: شهریار در شعرهایش به‌ویژه در «منظومه حیدر بابا» توانسته از زبان امروزی شهر و روستای آذربایجان بهره بگیرد.

این شاعر بیان احساسات و عواطف را یکی از ویژگی‌های شعرهای آذری برشمرد و گفت: زبان آذری، زبان عاطفه است و افرادی که حتی به این زبان مسلط نیستند هم می‌توانند از حالت‌ها و رفتار مفاهیم را متوجه شوند و به موضوع پی ببرند. 

وی زبان آذری را زبان فتوت‌ها، حکمت‌ها، جوانمردی‌ها و منش‌های انسانی در اجتماع دانست و گفت: اشعار استاد شهریار چه در شعرهای فارسی و چه در شعرهای ترکی سرشار از اختصاصات فولکلور اجتماعی است.

اسرافیلی توضیح داد: در منظومه حیدر بابای شهریار، پند و اندرز پند و اندرزهای بسیاری آمده و وی توانسته است فولکلورهای اجتماعی و عامه مردم را با زبان امروزی در شعرهای خود بگنجاند.

محدثی‌: آن‌چه یک ملت از شاعر خود انتظار دارند، در اشعار شهریار هویدا است
مصطفی محدثی خراسانی نیز در این نشست و درباره اشعار استاد شهریار گفت: آن‌چه یک ملت از شاعر خود انتظار دارد در شعرهای استاد شهریار هویدا است. ما ملت ایران عاشق مهر، حماسه، عشق، عرفان و محبت به اهل بیت (ع) هستیم که تمامی این ویژگی‌ها در شعرهای شهریار متجلی شده است.

وی ارتباط با توده‌های مردم را یکی از ویژگی‌های شعرهای شهریار معرفی کرد و افزود: شهریار توانست با دو زبان فارسی و ترکی با مردم ارتباط برقرار کند که زبان ترکی بعد از زبان فارسی پر پوشش‌ترین زبان به‌شمار می‌آید. 

محدثی خراسانی در این مراسم دو غزل قرائت و آن‌ها را به شهریار تقدیم کرد.

امینی: تلاش شاعران بر این بوده که فرهنگ را بر سیاست ترجیح دهند 

اسماعیل امینی شاعر و استاد دانشگاه از دیگر شاعران آذری‌زبان بود که در این برنامه مطالبی را درباره فرهنگ و سیاست ارایه کرد و گفت: تمام تلاش شاعران بر این بوده که فرهنگ را بر سیاست ترجیح دهند. در حقیقت به نظر من عالم سیاست عالم مرزبندی و سیم خاردار است و دنیایی است که انسان در آن رقیب پیدا می‌کند، اما در عالم فرهنگ و شعر این طور نیست و زمانی که شاعری شعر و مطلبی را بیان می‌کند، در حقیقت آن ‌را برای تمامی دنیا بیان کرده است.

امینی در ادامه برنامه درباره اشعار طنز شهریار و کم توجهی پژوهشگران در این زمینه توضیح داد: با توجه به این‌که من در حوزه طنز فعالیت دارم، در لابه‌لای شعرهای ترکی استاد شهریار که در حوزه طنز است، بسیاری از مسایل غمگین و تلخ اجتماعی با نگاهی انسانی و نافذ که آمیزه‌ای از حکمت بوده، دیده می‌شوند، اما متاسفانه پژوهشگران و محققان کمتر به آن توجه دارند. 

وی ادامه داد: در کارهای تحقیقی دیده‌ام که درباره استاد شهریار محققان مطلب و پایان‌نامه نگاشته‌اند، اما متاسفانه در زمینه طنزهای حکمت‌آمیز این شاعر کمتر پژوهشی دیده می‌شود.

این شاعر یکی از غزل‌های عاشقانه شهریار با نام «بهجت‌آباد خاطره است» را غزلی معرفی کرد که توانسته است به تنهایی در شعر ترکی سبکی به وجود آورد.

وی در پایان یادآور شد: در این غزل که انتظاری عاشقانه را بیان می‌کند اشاره‌های طنز آمیزی وجود دارد که هم بسیار زیبا و هم تلخ و گزنده است. این ویژگی‌ها سبب شد این غزل با استقبال بسیاری روبه‌رو شود.

در بخش نخست این برنامه سودابه امینی، سیداکبر میرجعفری، قربان ولیئی و اصغر معاذی به شعر خوانی پرداختند . 

در بخش دوم شعرخوانی که با دف‌نوازی حافظ ایمانی آغاز شد، این شاعر جوان اشعاری را در وصف امام رضا(ع) همراه با دف‌نوازی قرائت کرد. 

در پایان برنامه نیز جواد زهتاب، محمد سرور رجایی (شاعر افغانستان ) و علی داوودی، مدیر دفتر شعر حوزه هنری اشعاری را قرائت کردند.

مراسم اختتامیه «شب‌های شعر حافظ» عصر امروز (29 شهریور) با حضور شاعرانی چون حمیدرضا شکارسری، موسی بیدج، عبدالرحیم سعیدی‌راد، فریبا یوسفی، سعید یوسف‌نیا، ناصر فیض و جمعی دیگر از شاعران از ساعت 16 در تالار مهر حوزه هنری برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط