چهارشنبه ۲۳ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۱:۳۰
گردآوري 20 مقاله فقهي در يك كتاب

عضو هیات علمی دانشگاه مفید از گردآوری بیست مقاله فقهی حقوقی در یک کتاب خبر داد. وی در این کتاب، فقه را به عنوان ابزاری برای رفع کاستی‌های حقوقی کشور در مواردی نظیر حقوق زنان و کودکان در نظر گرفته است.-

دکتر ناصر قربان‌نیا در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار كرد: این کتاب، مجموعه مقالاتی را دربر می‌گیرد که طی بیست سال گذشته نوشته‌ام.

وی افزود: تمامی این مقالات، سابقه فقهی و حقوقی دارند و در مجلات علمی پژوهشی منتشر شده‌اند. حقوق زنان و کودکان از منظر فقه، از جمله موضوعات بررسی شده در اثر محسوب می‌شوند.

قربان‌نیا درباره عنوان کتابش گفت: برای انتخاب عنوان این مجموعه هنوز به نتیجه قطعی نرسیده‌ام، اما این عنوان به يقين مفاهیم فقه و عدالت نظیر «به سوی عدالت فقهی و حقوقی» را در خود خواهد داشت.

وی این کتاب را خوانشی جدید از مباحث فقهی و حقوقی دانست و توضیح داد: در مقالات مربوط به حقوق زنان در این کتاب درصدد بودم که با ارایه مجموعه‌ای از نظرات، امکانی را برای بهبودی شرایط حقوقی زنان فراهم بیاورم. همچنین با نگاهی جدید به تطور دیدگاه‌ها درباره حقوق کودکان، سعی کردم پیشنهادهایی را برای رفع کمبودهای موجود در حقوق کودکان ارایه دهم.

وی فقه را میراث ارزشمند هزار ساله شیعیان دانست و گفت: این میراث باید محفوظ بماند و برای این كار باید توانمندی و ظرفیت‌های فقه را شناخت و از آنها استفاده کرد. نگاه افراطی و تفریطی به فقه جایز نیست. نباید تصور کرد که قوانین فقهی وحی منزل و غیرقابل تغییرند، چرا که این دیدگاه، به فقه آسیب جدی خواهد زد.

مدرس حقوق یادآور شد: هیچ انگاشتن فقه نیز به نشستن روی شاخه و بریدن بن آن می‌ماند. حقوق مدنی ما مبتنی بر فقه امامیه‌اند و تحولات آنها با تحول در فقه محقق می‌شود. امکان تحول در پاره‌ای از مسایل فقهی وجود دارد، اما این تحول باید بر پایه منهج صحیح و با استفاده مبادی و منابع فقهی و معرفت شناسی جدید صورت بگیرد.

عضو هیات علمی دانشگاه مفید ادامه داد: امام خمینی(ره) بر تاثیر زمان و مکان در استنباط احکام فقهی تاکید بسیار مي‌كردند. بنابراین، باید با این پیش فرض‌ها، چارچوب فقه را حفظ و عدالت زمانه را تامین کنیم. نگاه خشک و تغییرناپذیر به فقه، آسیب‌های جدی را متوجه آن خواهد کرد، اما اصول بنیادین و لایتغیر فقه را نیز نمی‌توان زیر سوال برد. باید همان راهی را که فقیهان امامیه طی هزار سال برای پویایی آن به کار گرفته‌اند، به کار بریم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها