به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، جمشيدي، با اشاره به علتهاي مختلف پايين بودن شمارگان كتاب در كشور و بحران مطالعه توضيح داد: يكي از مهمترين حوزههايی كه ميتواند فرهنگ كتاب و كتابخواني را در كشور ارتقا دهد، حوزه رمان و داستان است. امروزه نويسندگان زبده دنيا فرضيههاي تاريخي و روانشناسي را در قالب رمان به مخاطبانشان عرضه ميكنند.
وي افزود: در زمينه انتشار آثار شاخصي كه وجوه همه جانبهاي براي مخاطب داشته باشند، نميتوان همه تقصيرها را به گردن دولت يا وزارت ارشاد انداخت؛ چرا كه در بسياري از نقاط دنيا آثار فاخر نويسندگان توسط موسسههاي فرهنگي بزرگ يا دانشگاهها به چاپ مي رسند یا حمایت میشوند؛ مثلا رمان «خشم و هياهو» توسط يكي از دانشگاههاي آمريكا منتشر شده است.
نويسنده رمان «معبر به آخرالزمان» با بيان اينكه پيامد چاپ رمان و داستان ضعيف، فيلم، سينما و تئاتر نازل است، گفت: همه ميدانيم كه فيلمسازي و سريالسازي ما اين روزها با بحران مواجه است و يكي از دلايل محرز آن اين است كه ما در بخش رمان و داستان دچار غفلت شدهايم، بدان معني كه از بحث ادبيات خلاقه دور ماندهايم.
اين داستاننويس با بيان اينكه حوزه هنري به عنوان يك نهاد پايهگذار رمان و داستان در طول چند دهه به تربيت نويسنده مشغول بوده است، گفت: حوزه هنري از دهه 60 نويسندگاني را تربيت كرد كه بدون استاد و راهنما، متعهدانه قلم زدند؛ اين در حالي است كه اين نهاد امروز در راستای سلايق معدودي از كارشناسان فعاليت ميكند و از حمايت نيروهايي كه سالها در اين مركز فعال بوده، قلم زده و صاحب تجربه و آثار خلاقهاند، به دور مانده است.
جمشيدي با اشاره به سكوت برخي داستاننويسان صاحبنام و پيشكسوت حوزه هنري، گفت: امروز متاسفانه روند ادبيات داستاني از ايدههاي افرادی كه پيشينه حساس آن را تعقيب ميكردند، جدا مانده است و به نظر ميرسد اتفاقات سالهاي اخير حوزه هنری، اين داستاننويسان را مستغني از اين جريان در نظر گرفته است.
نويسنده «بوفاري 4» با اشاره به اينكه فعاليتهاي فرهنگي نهادي مانند حوزه هنري در تربيت نويسنده و برنامهريزي در خلق آثار شاخص، نقش حساس و غير قابلانكاري دارد، توضيح داد: حوزه هنري ميتواند با بهرهگيري از توان مديراني كه رشد يافته خود اين مركزند، نقش قابل اعتنايي در خلق آثار فاخر و انتشار آنها ايفا كند.
اين داستاننويس همچنين خاطرنشان كرد: امروزه ارتباط قصهنويس مسلمان با بدنه مديريتي نهادها كمرنگ شده؛ در حالي كه استفاده از تيم خبره كارشناسي و توجه به ادبيات متعالي و نخبهگرا، ميتواند بخشي از معضل بحران مطالعه و شمارگان كتابها را مرتفع كند.
جمشيدي در ادامه با بيان لزوم توجه به حوزه نقد ادبي افزود: وقتي ادبيات داستاني به سمت نازايي پيش برود و ما به علت ضعفهاي مديريتي نتوانيم با نويسندگان تعامل دو سويه برقرار كنيم، كتاب خوب منتشر نميشود و در نتيجه در زمینه نقد نيز كم كار و ضعيف خواهيم ماند.
وي سخنان خود را اينگونه جمعبندي كرد: در حال حاضر سياستهاي برخي نهادها از جمله حوزه هنري در استفاده از نيروهاي بسيار جوان و بيتجربه، گاهي سبب شده نويسندگاني كه سالها خاك خورده نهادي مانند حوزهاند، در محاق بيتوجهي قرار بگيرند و از تجربياتشان در ارتقاي جريان امروز داستاننويسي استفاده نشود.
جمشيدي تصريح كرد: در صورتي كه بخواهيم بخشي از مخاطبان را به كتابخواني ترغيب كنيم، بايد از سليقه پيشكسوتان كمک بگيريم و دايره سعه صدرمان بيشتر شود. واضح است كه فصل مهمي از معضلات با حمايت از پيشكسوتان حل خواهد شد؛ چراچون ادبياتي كه در آن از نخبهگرايي اثري نباشد، مخاطب جدي نخواهد داشت.
مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای، صبح چهارشنبه دوهفته گذشته (۲۹ تیر) در دیدار جمع کثیری از کتابداران، جایگاه مطالعه و شمارگان کتابها را برای کشوری چون ایران ناکافی دانسته و خواستار همت بیشتر همه مسوولان برای نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی در کشور شدند.
شنبه ۸ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۵۶
نظر شما