خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در بوشهر - بشیر علوی: کتاب «از من، منِ دیگری برون خواهد زد» چهارمین دفتر شعری معصومه افکارآزاد (دریا)، شاعر رباعیسرای بوشهری است که در قالب 168 رباعی در سال جاری به همت نشر «اورازان» منتشر شده است. نام کتاب از رباعی زیر گرفته شده است:
«راهی به سراچه درون خواهد زد
رستاخیزی به عمق خون خواهد زد
این آمد و شد، حلول روح است اگر
از من، من دیگری برون خواهد زد» (افکارآزاد، 1401: 18)
اینکه افکارآزاد تمامی چهار دفتر منتشرشده خود را مختص رباعی کرده است، افزون بر ذوق و هنر وی در این ژانر ادبی، رهیافتی مطلوب برای یک پژوهشگر در حوزه مطالعاتِ زنان ایجاد میکند که همان توانایی و اعتماد به نفس یک زن برای تولید یک ژانر در آن حد و اندازه است و این به خودی خود، رهیافت و خبر خوبی است.
در ادبیات معاصر یا بهتر بگویم در شعر معاصر زنان اگر نقدی و تفحصی صورت بگیرد، بهترین نگاه و نوع بررسی آن، پرداختن به روانکاوی متن است، از آن جهت که به قول خانم «لیکاف» در کتاب «زبان و جهان زنانه(1975)»، چقدر یک زن توانسته خود را از زبان مردان متن رها سازد و برای خود و متنش سبکی و سیاقی زنانه یا ویژه تولید کند. نه در این گفتار و نه در گفتارهای دیگر به هیچ وجه قصد و تمایل نداریم که ادبیات را مردانه و زنانه کنیم، بلکه نگاه این پژوهش به چگونگی ساخت سبک زنانه در متن است؛ تاکید میشود؛ سبک زنانه، نه سبک زنان. زیراکه این دو، متفاوت هستند.
بررسی کتاب «از من، منِ دیگری برون خواهد زد» نیز از جهت کمیت و کیفیتیابی تولید متن زنانه و رهایی از زبانِ مردانۀ مسلطِ بر متن، قابل واکاوی و پردازش است. در همین آغاز بیان میکنم که خانم افکارآزاد آگاهانه یا از سر ذوق هنری و شانس، در چهارمین مجموعه رباعی خود، رگههایی از زنانهنویسی و رهایی زبان همیشگیِ مردانۀ متن تولید کرده است.
با رمزگشایی متن میتوان به سبک مردانه یا زنانهنویسی صاحب متن پی برد. مثلاً بیشتر آواها و صامتهایی در شعر زنان استفاده میشود که بیانگر احساسات عمیق درونی و لطافت زنانه باشد. استفاده از واژگان مربوط به محیط زن نیز در زمره زبان زنانه محسوب میشود، این واژهها مربوط به رفتارهای شغلی و اجتماعی زنان و پوشش آنها است. زبان زنان در ترکیبات اضافی و وصفی نیز خود را نشان داده است. وجود واژههایی زنانه در جایگاه موصوف و مضاف و گاهی نیز در جایگاه صفت و مضافالیه، گرایشهای جنسیتی دارد. زبان زنان در فعل یا عبارتهای فعلی نیز خود را نشان داده است. در بررسی شعر زنان میتوانیم به فعلهایی از قبیلِ النگو به دستکردن، دمکردن چای، باردار بودن، برش زدن، چیدن موها، آبستن بودن، لالایی خواندن، تَفتدادن و چرخ کردن گوشت، رنگکردن موی سر و ... را مشاهده کرد که این خود، نشانی از تاثیر جنسیت بر زبان شاعر است.
تاثیرِ جنسیت در متنِ زنانه در قسمتِ نحوِ کلام نیز خود را نشان میدهد، از این رو، میتوان به دستاوردهای زبانی قابل قبولی رسید. زنان ترجیح میدهند، مودبانهتر و با گویش معیار سخن بگویند. زنان بیشتر از مردان از جملههای پرسشی و تاکیدی و دستورمند استفاده میکنند.
پرداختن به مسئله زنان از واکها شروع میشود و خود را تا عبارتهای فعلی میکشاند. از نخستین افرادی که در این زمینه، مباحثی را مطرح کرد و به این ساحتِ زبان توجه نشان داد و نوعِ خاصِ ادایِ واژههایِ زنانه را متفاوت دانست و متوجه آن شد، رابین تالمک لیکاف بود. این کتاب نقطه شروع و عطفی شد برای بررسیهایی که در این زمینه صورت گرفت. با این مقدمه میتوان بر اساس فرم و مشخصههای زیر به سبک شعر افکارآزاد پیبرد.