به گزارش خبرنگار
خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در گلستان، از سال ۱۹۸۰ سازمان جهانی گردشگری ۲۷ سپتامبر را به نام «روز جهانی گردشگری» نامگذاری کرده است و همهساله شعاری را بهعنوان شعار سال خود انتخاب میکند؛ شعارهایی که هر کدام به فراخور زمان دارای اهمیت بوده و حتی مدلهای توسعه گردشگری را تعریف میکند؛ اما امسال بهدلیل همهگیری بیماری کووید ۱۹ در سراسر دنیا، گردشگری به کُما رفت و انتظار میرفت در سال جاری شعاری منطبق با وضعیت دنیای غرق در کرونا انتخاب شود اما به خاطر تأکید ویژه یونسکو بر رونق روستاها، درنهایت علیرغم شوکه کردن فعالان صنعت گردشگری؛ بالاخره امسال شعار «گردشگری و توسعه روستایی» بهعنوان شعار سال سازمان جهانی گردشگری، انتخاب شد.
بهمناسبت روز جهانی گردشگری و هفته گردشگری در کشورمان سراغ «نرگس میرسید» شاعر و دانشآموخته کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامهریزی توریسم، مدیر خدمات مسافرتی و گردشگری، مشاور کمیسیون گردشگری شورای شهر گرگان، عضو کارگروه مشورتی نماینده شورای عالی استانها، بازرس انجمن صنفی دفاتر گردشگری استان گلستان و نایب رئیس انجمن گردشگری ورزشی استان گلستان رفتیم.
میرسید، تاکنون کتابهای شعر «نرگسانه» و «امروز تولد کیه» و کتابی در حوزه گردشگری با عنوان «تأثیر عناصر اقلیمی در انتخاب مقصد گردشگران» را روانه بازار نشر کرده است؛ با این شاعر و فعال حوزه گردشگری درباره موضوعاتی چون گردشگری فرهنگی و گردشگری ادبی و پتانسیلهای آن در استان گلستان به گفتوگو نشستیم که در ادامه از نظر مخاطبان میگذرد.
جهانگردی و گردشگری برحسب اهدافی که مردم از آنها مستفاد میکنند، دارای اقسام گوناگونی است. یکی از آنها «گردشگری فرهنگی» است که در آن افراد برای آشنایی بافرهنگ، هنر و آداب و رسوم ملل مختلف، آثار تاریخی و مطالعه علمی و... اقدام به سفر میكنند. لطفاً کمی درباره این نوع گردشگری و ویژگیها و ظرفیتهایش بگوئید؟
گردشگری فرهنگی (Cultural tourism) نوعی از گردشگری است که در رابطه با فرهنگ یک کشور یا منطقه مطالعه میکند و بهطور خاص بر شیوه زندگی مردم در مناطق جغرافیایی، در مورد تاریخ، هنر، معماری، ادیان آنها تمرکز دارد.
گردشگری فرهنگی در مناطق شهری؛ به شهرهای تاریخی، بازدید از آثار تاریخی و یادبودها و در شهرهای بزرگ و به امکانات فرهنگی این شهرها مانند موزهها و تئاترها و رخدادهای (رویدادها)، حوزههای هنری، نمایشنامهها، اركسترها و سایر كارهای هنری و موسیقی و... اختصاص دارد و در مناطق روستایی؛ نمایش سنتهای بومی، رقصها، جشنوارهها، آدابورسوم و به مراسمهای مذهبی جامعه محلی توجه دارد.
گردشگری فرهنگی تنها بازدید از محصولات فرهنگی گذشته (مرتبط با اشیاء بازمانده از گذشته) نیست، بلکه به فرهنگ امروز و سبک زندگی امروزی (مرتبط با تولیدات فرهنگی معاصر) نیز توجه دارد. طبق گفته سازمان گردشگری جهانی، ۳۷ درصد از گردشگری جهانی را گردشگری فرهنگی تشکیل میدهد و سالانه ۱۵ درصد رشد دارد و بخش مهمی از تقاضای جهانی گردشگری را تشکیل میدهد.
از تأثیرات مثبت گردشگری فرهنگی میتوان به افزایش آگاهی ساكنان محلی درباره مضرات و منافع گردشگری فرهنگی، اشتغالزایی در نواحی غیر صنعتی، بهکارگیری هنرها و رسوم محلی، منافع اقتصادی و بهبود زندگی اجتماعی و فرهنگی جامعه محلی، نوسازی معماری محلی و حفاظت از منابع و میراث طبیعی و فرهنگی توسط جامعه محلی، ارتباط میان طرفداران محیطزیست و متولیان صنعت گردشگری درباره اهمیت مکانهای میراث، مجموعهها و فرهنگها و غیره اشاره کرد.
برخی از کارشناسان معتقدند «گردشگری ادبی» شاخهای از «گردشگری فرهنگی» بهحساب میآید که در آن انگیزهمحوری گردشگران بازدید از مكانها و آثاری است كه به زندگی و کار شاعران، ادبا، نویسندگان یا هنرمندان مرتبط است. لطفاً درباره این نوع از گردشگری بگوئید.
گردشگری فرهنگی با جاذبههای ملموس و ناملموس مانند بازدید از اماکن و شهرهای تاریخی، تاریخ و سبک زندگی جوامع بومی، زبان، داستانها، سبکهای هنری، موسیقی، رقص و باورهای مذهبی سروکار دارد. همچنین بازدید از هنرهای دیداری و نمایشی، جشنوارهها و رویدادهای هنری، دیدار از نگارخانهها، موزهها، تئاترها و کنسرتها، صنایع، رقص و موسیقی محلی بازدید میشود که در همین راستا گردشگری ادبی یا Literary Tourism بهنوعی تلفیقی از تفریح و آموزش است و شاخهای از گردشگری فرهنگی بهحساب میآید.
یکی از روشهایی که تأثیرات مثبتی برای جامعه در پی دارد، ارتباط بین گردشگری با میراث ادبی کشور است. از تلفیق این دو مقوله، پدیدهای حاصل میشود که آن را «گردشگری ادبی» مینامند. گردشگری ادبی فعالیتی است که زاییده علاقه به یک نویسنده، اثر یا فضای ادبی یا میراث ادبی یک مقصد است و شامل بازدید از محل تولد و تدفین ادیبان، موزههای ادبی و سایر مكانهای مرتبط با نویسندگان و آثار ادبی و همچنین پیمودن مسیرهایی با مضامین ادبی است.
اصل توریسم بر مبنای مکان بناشده است. بازدید از مکانهای جغرافیایی اصل شناختهشده در گردشگری بوده و هر مکانی به یک دلیل دارای جاذبه گردشگری است. مکانهایی که با خود فرهنگ و ادبیات یک کشور را حمل میکنند، جاذبه گردشگری ادبی هستند.
در ایران شاعران و نویسندگان بزرگی بودند که امروزه آرامگاه آنها در سرتاسر کشور موردتوجه و بازدید گردشگران قرار دارد. از خیام در نیشابور گرفته تا حافظ و سعدی در شیراز، از باباطاهر در همدان گرفته تا فردوسی در طوس مشهد و دهها نمونه دیگر ازایندست که هرکدام بهتنهایی میتوانند یکقطب گردشگری ادبی در کشور باشند که هرکدام میتوانند برای کسب درآمد از گردشگران داخلی و یا گردشگران خارجیِ علاقهمند به ادبیات ایران مفید باشند. درمجموع نیز میتوان گفت گردشگری ادبی میتواند درآمدزایی بالایی داشته باشد.