

برگزیده
-
توسط قدیمیترین کتابخانه مجارستان صورت گرفت؛
نجات ۱۰۰ هزار کتاب از هجوم سوسکها
برای نجات آثار تاریخی، دهها هزار جلد کتاب چندصدساله از قفسههای یک صومعه قرونوسطایی در مجارستان جمعآوری میشود تا آنها را از هجوم سوسکهایی که میتوانند بخشی از تاریخ را نابود کنند، حفظ کنند.
-
منتخبی از عکسهای دهه ۴۰؛
به «تماشای ایران» بنشینید!
اصفهان – نشر «اقنوم» کتاب «تماشای ایران» را که شامل منتخب عکسهای مرتضی بخردی از سرتاسر ایران است، به انتخاب حامد قصری منتشر کرد.
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با حسین شیخرضایی؛
فلسفهخوانی در زمانه بحران معنا
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
-
درباره کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی»؛
برای پیشگیری از «انحطاط تمدن»
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
تازهها
-
از سوی هیئت داوران معرفی شد؛
«پرنده در قفس ادامه دارد»؛ نامزد بخش شعر کودک و نوجوان جشنواره قلم زرین
همدان- «پرنده در قفس ادامه دارد» اثر غلامرضا بکتاش شاعر همدانی نامزد کتابهای بخش شعر کودک و نوجوان بیست و سومین دوره جشنواره قلم زرین از سوی هیئت داوران معرفی شد.
-
اخبار کتاب شهرستانهای خراسان رضوی - ۶۹
شبشعر «ایستاده برای ایران» در تربتحیدریه/ رونمایی از کتاب در نیشابور
خراسانرضوی - شهرستانهای استان خراسان رضوی این هفته هم میزبان رویدادهای بیشماری از نشستادبی به منظور بزرگداشت خوارزمی تا رونمایی از کتاب و شب شعر و .. بودند.
-
گزارش تصویری
آیین یادبود زنده یاد دکتر علیرضا ازغندی
آیین یادبود زنده یاد "دکتر علیرضا ازغندی" نویسنده، پژوهشگر و مدرس پیشین گروه علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی (پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴) در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد./عکاس:رضا کدخدایی
-
شکنجه گفتار روی صحنه؛
روایتی پستمدرن از سرگذشت کاسپار هاوزر
این روزها نمایش «کاسپار» به کارگردانی فرید ادهمی و تهیهکنندگی هدیه کاملی، هر شب ساعت ۲۰:۳۰ در سالن استاد انتظامی خانه هنرمندان ایران روی صحنه میرود؛ نمایشی اقتباسی از متن شاخص و متفاوت پیتر هانتکه، نویسنده و نمایشنامهنویس برجسته اتریشی که در آثارش همواره زبان را نه ابزار ارتباط، که ساختار سلطه و شکلدهندهی هویت معرفی میکند.
-
توسط فرهنگستان هنر صورت گرفت؛
دومین شماره از سال نهم دو فصلنامه علمی «گلستان هنر» منتشر شد
دومین شماره از سال نهم دوفصلنامه علمی «گلستان هنر» ویژه پاییز و زمستان ۱۴۰۳، توسط پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر و با سردبیری دکتر مهدی مکینژاد منتشر شد.
-
فرهنگسرای سرو برگزار می کند
اکران مستند «این فصل را من مینویسم» درباره زندگی و تفکر دکتر محمد غلامرضایی
مستند «این فصل را من مینویسم» به کارگردانی بهاره یوسفی و پریماه پورعلی جهانی، زندگی و اندیشههای دکتر محمد غلامرضایی، استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی، را به تصویر میکشد.
-
استاد تمام دانشگاه فردوسی مشهد مطرح کرد؛
مفاد «خطبههای جلوس» در شاهنامه، با آنچه در منشور مللمتحد آمده شباهت دارد/ اهمیت خرد در شاهنامه
خراسانرضوی - استاد تمام دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مفاد تمامی «خطبههای جلوس» در شاهنامه، با آنچه در منشور ملل متحد آمده سازگاری دارد، در تمام منشورها مردمداری، خرد، دادگری، گسترش داد و دهش و.. ارکان فرمانروایی بر مردم هستند.
-
درباره دروزیهای خاورمیانه چه میدانیم؟
دروزیها در خاورمیانه در مناطقی از سوریه، لبنان، اسرائیل و اردن زندگی میکنند، اما یکی از مراکز اصلی آنها در استان السویداء در جنوب سوریه است. این منطقه کوهستانی و صعبالعبور به حفظ هویت و امنیت آنان کمک کرده است.
-
در نشست «فاندورین؛ شرلوک هولمز روسی» بیان شد؛
فاندورین و شرلوک؛ تقابل شرق و غرب در معمای جنایی/ دور ماندن ایران از ژانر جنایی تاریخی
کاوه میرعباسی در نشست «فاندورین؛ شرلوک هولمز روسی» با اشاره به اینکه برخی رمانهای پلیسی جنایی را میتوان «رمان جناییِ کاذب» نامید، گفت: تاکنون، بهجز سریال «کارآگاه علوی»، سریال یا رمان جنایی خاصی تولید نشده است.
-
مروری بر کتاب «من و تو، دوست تا همیشه»؛
قدردانی از دوستیهای پاک کودکانه
کتاب «من و تو، دوست تا همیشه» تلاش میکند تا با جملات محبتآمیز، احساس یک دوست به دوست خود را از اینکه با او رفاقت میکند، بیان کند. دو گربه فرضی این کتاب که با تصویرسازیهای جذابی توسط پیتر اچ.رینولدز نمایانگر شدهاند، با هم دوست هستند و یکی از آنها در کتاب از اینکه سلسله اتفاقات جهان دست به دست هم دادهاند تا او دوست خود را ببیند و رفاقت خود را آغاز کند، خوشحال است و این را به دوست خود میگوید.
-
نشر نی عرضه کرد؛
داستانهایی از مرتضی فرجی در «مردن ماه»
مجموعه داستانهای کوتاه مرتضی فرجی که هرکدام در یک شهر رقم خورده در کتاب «مردن ماه» منتشر شد.
-
با حکم محسن جوادی؛
ابراهیم حیدری دبیر سیوسومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران شد
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور حکمی ابراهیم حیدری را به عنوان دبیر سیوسومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد.
-
مترجم رمان «دختر زمان» جوزفین تی در گفتوگو با ایبنا مطرح کرد:
پروندهای جنایی که بعد از ۵۰۰ سال دوباره باز شد
رامین آذربهرام، مترجم رمان کارآگاهی و تاریخی «دختر زمان»، گفت: این رمان نه فقط معمایی برای حل کردن، بلکه مسئلهای برای اندیشیدن پیش روی مخاطب میگذارد.
-
چاپ اول نمایشنامه «شاه هنری ششم» اثر ویلیام شکسپیر
نمایشنامه «شاه هنری ششم» یکی از نمایشنامههای ویلیام شکسپیر شاعر و نمایشنامه نویس اهل بریتانیا است که به صورت تک جلدی و در مجموعه سه قسمتی توسط انتشارات سروش به چاپ رسیدهاست.
-
به همت انتشارات سروش منتشر شد؛
چاپ اول کتاب «همایوننامه نینوازان»
کتاب «همایوننامه نینوازان» دربرگیرنده ۱۴ نتنوشته و قطعه ضربی برای ساز نی است.تمامی قطعات و نتنوشتههای کتاب «همایوننامه نینوازان» در دستگاه همایون اجرا شدهاست.
-
نگاهی به کتاب «یازده زندگی»؛
روایت واقعیتهای تلخ با امیدهای کوچک در سایه کوچ اجباری
کتاب «یازده زندگی» با نگاهی واقعگرایانه و چندلایه، مجموعهای از روایتهای صادقانه و تأثیرگذار یازده آواره فلسطینی ساکن لبنان را در قالب متنی مستند، ادبی و انسانمحور به تصویر میکشد و تجربه تبعید، بیخانمانی و حفظ هویت را از منظری درونی و متفاوت بازتاب میدهد.
-
نگاهی به نمایش «آداب شکار روباه»/ چادرنشینی به وقت مرگ و خیانت
نمایش «آداب شکار روباره» به نویسندگی ابراهیم عادل نیا و کارگردانی محمد شاکری روایت سه روز پایانی زندگی آقا محمد خان در شوشی و در چادر اقامتگاهش است.
-
ایبنا از بهای ملزومات تولید کتاب گزارش میدهد؛
ثبات بازار چاپ و نشر در چهارمین هفته تیرماه
بازار ملزومات تولید کتاب طی هفته جاری، نسبتا آرامی را تجربه کرد، کاهش ۲۰ تا ۳۰ هزار تومانی بهای کاغذ تحریر، مهمترین خبر این ایام بود.
-
مروری بر «نظریه احساسات اخلاقی» نوشته آدام اسمیت؛
ناظر بیطرف
کتاب «نظریه احساساتی اخلاقی» نوشته آدام اسمیت در 1759 منتشر شده و تلاش میکند به این پرسش پاسخ دهد که چرا انسانها، با وجود خودخواهی طبیعی، در پی خیر عمومی هستند و چه نیروهایی ما را وامیدارند که از رنج دیگری اندوهگین و از نیکبختیاش شاد شویم.
-
مروری بر کتاب «سرمایهداری؛ یک تاریخ مختصر»؛
مظنون جذاب
سرمایهداری همزمان هم ابزاری برای شناخت علمی است و هم وسیلهای برای نقد اجتماعی. این کارکرد دوگانه، آن را از دید برخی مظنون ساخته، اما برای دیگران جذابیتی مضاعف به آن بخشیده است
نظر شما