سه‌شنبه ۵ آبان ۱۴۰۵ - ۰۹:۱۵
رونمایی از «روزگار بی‌پناهی» و «روزگار بی‌قراری» در هفته مازندران

مازندران - مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران گفت: دو کتاب «روزگار بی‌پناهی» و «روزگار بی‌قراری» نوشته مصطفی نوری، در معرفی زمانه و زندگی مردم مازندران و گلستان به‌مناسبت روز ملی مازندران، رونمایی می‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) در ساری، سید رحیم موسوی ساروی در جمع خبرنگاران، با اشاره به آغاز هفته مازندران از ۱۴ تا ۲۰ آبان‌ماه، اظهار کرد: برای این رویداد مهم و ملی، برنامه‌های مختلفی در نظر گرفته شده است و سعی کردیم تا از مشارکت مردمی با هدف مردمی‌سازی مناسبت‌های ملی و محلی استفاده کنیم.

او اعلام کرد: تلاش شده تا اجرای این برنامه‌ها با همکاری انجمن‌ها و مؤسسات علمی و فرهنگی غیردولتی و بخش خصوصی انجام شود و تکیه اجرایی بر تأمین بودجه دولتی نباشد، مردمی‌شدن برنامه‌های فرهنگی یکی از شرط‌های تداوم و اثرگذاری آن‌هاست و مشارکت مردمی امکان تداوم فعالیت‌ها را افزایش می‌دهد و رویدادها می‌توانند از سطح برنامه‌های مقطعی و مناسبتی فراتر بروند.

مدیر اسناد و کتابخانه ملی مازندران در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: به مناسبت هفته مازندران، دو کتاب «روزگار بی‌پناهی» و «روزگار بی‌قراری» نوشته مصطفی نوری به‌عنوان نخستین برنامه، در ۱۴ آبان‌ماه برگزار می‌شود که این دو اثر مکتوب به‌ترتیب در چاپ نخست و سوم منتشر شده‌اند.

او ادامه داد: کتاب روزگار بی‌پناهی به زندگی و زمانه مردم مازندران و گلستان در فاصله سال‌های ۱۳۲۵ تا ۱۳۳۲ می‌پردازد و تحولات آن دوره را بر پایه اسناد بررسی می‌کند، از این منظر، کتاب می‌تواند در شناخت شرایط اجتماعی و تاریخی مردم این دو منطقه و بررسی رویدادهای آن دوره مورد استفاده پژوهشگران قرار بگیرد.

مدیر اسناد و کتابخانه ملی مازندران با اشاره به اهمیت پیوندهای تاریخی و فرهنگی مازندران و گلستان گفت: بخشی از هویت تاریخی این دو منطقه در پیوندهای مشترک آن‌ها شکل گرفته است و برنامه‌های مشترک فرهنگی و پژوهشی می‌تواند به شناخت بهتر این پیوندها و تقویت همکاری میان پژوهشگران دو استان کمک کند.

او همچنین درباره دیگر اثر مکتوب که در هفته مازندران رونمایی خواهد شد، گفت: روزگار بی‌قراری نیز به زیست مردم مازندران و گرگان در دوره اشغال ارتش سرخ می‌پردازد.

موسوی این را هم اضافه کرد که در آیین رونمایی از دو کتاب نامبرده، دکتر شهرام یوسفی‌فر از اساتید و پژوهشگران حوزه تاریخ، و شماری دیگر از پژوهشگران برجسته حضور خواهند داشت.

برگزاری مجموعه‌نشست‌های معرفی کتاب در هفته مازندران

این نویسنده و پژوهشگر، از برگزاری مجموعه نشست‌هایی با عنوان «گنجینه کتاب‌شناختی مازندران و گلستان» در ۱۶ آبان‌ماه خبر داده و گفته: این برنامه‌ها در شناخت تاریخ، فرهنگ و جامعه مازندران و گلستان اهمیت و ضرورت دارند.

موسوی با توجه به اینکه آثار علمی و جریان‌ساز در این مجموعه نشست‌ها معرفی و مورد بررسی قرار می‌گیرند، در خصوص دیگر معیارهای انتخاب این آثار، تصریح کرد: اثر چاپی باید به زبان فارسی، دارای ارتباط موضوعی با مازندران و گلستان و در بازه زمانی دوره قاجار تا سال ۱۴۰۰ خورشیدی منتشر شده باشد، در مرحله بعد نیز عواملی مانند اثرگذاری بر مطالعات منطقه‌ای، مرجعیت علمی، خوش‌خوانی، میزان استقبال مخاطبان و همچنین مهجور ماندن آثار ارزشمند نیز در انتخاب کتاب‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد.ند.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران با اعلام اینکه معرفی کتاب‌ها از اثری به نام «گنجینه کتاب‌شناختی مازندران و گلستان» نوشته «میرظهیرالدین مرعشی» آغاز می‌شود، افزود: این کتاب، یک اثر تاریخی است که «برنارد دارن» آن را تصحیح و در سال ۱۸۵۰ میلادی در سن‌پترزبورگ منتشر کرد.

موسوی ادامه داد: در نشست بررسی، به محتوای اثر و جایگاه این کتاب در تاریخ‌نگاری منطقه، شیوه تاریخ‌نگاری میرظهیرالدین مرعشی، کارنامه علمی برنارد دارن و نسخه‌های خطی مورد استفاده در تصحیح کتاب، خواهیم پرداخت.

اهدای جایزه شهاب به پژوهشگران برتر مازندران

او با اعلام اینکه نخستین جایزه مطالعات و پژوهش‌های مازندران‌شناسی با عنوان «جایزه شهاب» را در ۲۰ آبان‌ماه خواهیم داشت، اظهار کرد: این جایزه به نام پژوهشگر بزرگ در حوزه مازندران‌شناسی و ایران‌شناسی، شادروان سیدمحمد طاهری شهاب، طراحی شده و با هدف شناسایی و معرفی آثار ارزشمند در حوزه مازندران‌شناسی و تقویت جایگاه پژوهش‌های مرتبط با تاریخ و فرهنگ این منطقه برگزار به برترین‌ها اعطا می‌شود.

موسوی ادامه داد: مرحوم سیدمحمد طاهری شهاب در حوزه تصحیح نسخه‌های خطی آثار مرتبط با فرهنگ و ادب مازندران و ایران، از جمله دیوان‌های «طالب آملی»، «مهستی گنجوی»، «عسجدی مروزی»، «فلکی شروانی» و «ملا محمد صوفی مازندرانی»، فعالیت‌های اثرگذاری داشته است و خود یک گنجینه علمی کم‌نظیر برای کشور است.

«تاریخ ادبیات مازندران»، «تاریخ کبودجامگان»، «گنجینه‌های تاریخی مازندران»، «کیمیا در ایران»، «سخن شهریاران»، «آتشکده کوسان»، «جشن‌های باستانی و تقویم در ایران»، «کلید سعادت» و «خزائن حکمت» و نیز ترجمه آثاری چون «تاریخ تمدن اسلامی»، «بارتولد» و «دودمان علوی در مازندران» اثر «رابینو»، از دیگر آثاری است که به گفته مدیر اسناد و کتابخانه ملی مازندران، حاصل کوشش مرحوم شهاب است.

تجلیل از یک پژوهشگر برجسته در حوزه مازندران‌شناسی

موسوی در بخش دیگری از سخنان خود، به رویداد تجلیل از یک پژوهشگر برجسته مازندران‌شناسی در روز ۲۰ آبان‌ماه خبر داده و گفته: در دو برنامه پیشین «نام‌آوران فرهنگ»، توجه ما به چهره‌هایی در این حوزه معطوف بود که دار فانی را وداع گفتند، اما این بار قرار است تا از پژوهشگری تجلیل کنیم که همچنان به فعالیت علمی مشغول است.

او اعلام کرد که یکی از معیارهای ما در انتخاب افراد، سابقه طولانی فعالیت در حوزه مازندران‌شناسی، انتشار کتاب و مقاله، اثرگذاری بر پژوهش‌های منطقه‌ای و نقش‌آفرینی در شکل‌گیری جریان‌های علمی است و در این برنامه، تعدادی از صاحب‌نظران درباره ویژگی‌های آثار، شخصیت علمی و اثرگذاری پژوهشگر منتخب سخنرانی خواهند کرد و از سال‌ها تلاش او در حوزه‌های مختلف مازندران‌شناسی قدردانی می‌شود.

این نویسنده و پژوهشگر، در پایان سخنان خود اظهار امیدواری کرد که برنامه‌های هفته مازندران به تقویت ارتباط بین پژوهشگران و فعالان فرهنگی، گسترش همکاری‌های منطقه‌ای و ایجاد زمینه‌ای پایدار برای معرفی میراث تاریخی و فرهنگی مازندران و گلستان کمک کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها