دوشنبه ۲۸ مهر ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۴
«تهاجم»؛ روایتی از مهاجرت و ترس از «دیگری»

رمان «تهاجم» نوشته‌ خوان پابلو ویلالوبوس، اثری است میان خیال و واقعیت اجتماعی؛ داستانی درباره مهاجرت، تعلق، و ترس از «دیگری». نویسنده با زبانی ظریف و نگاهی استعاری، جهانی را می‌سازد که در آن بیگانگی نه فقط در چهره‌ مهاجران، که در درون خود انسان‌ها ریشه دارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا در شهری بی‌نام، مهاجران و بومیان در کنار هم اما در تنشی پنهان زندگی می‌کنند. در مرکز این جهان مبهم، گاستون قرار دارد؛ مهاجری از آمریکای جنوبی که روزهایش را با پرورش سبزیجات و گیاهان در باغچه کوچک خود می‌گذراند. او سگی بیمار به نام کیتن دارد که نفس‌های آخرش را می‌کشد و همین مراقبت بی‌ثمر، تبدیل به نمادی از وابستگی، فقدان و جست‌وجوی معنا در جهانی بی‌ثبات می‌شود.

در کنار او، مکس، دوست صمیمی و صاحب رستورانی ورشکسته، درگیر بحران مالی و روحی است. پسر مکس، پل، پس از بازگشت از سفری پژوهشی به قطب شمال، نظریه‌ای عجیب را مطرح می‌کند: زندگی روی زمین حاصل استعمار فرازمینی است؛ ایده‌ای که میان علم و اسطوره، عقل و ایمان، پلی می‌زند. با ورود پدر سالخورده مکس، سیاست‌مداری از کشوری استعمارگر، تضاد نسل‌ها و نگاه‌های مختلف به مفهوم قدرت و بیگانگی شدت می‌گیرد.

در پس این روابط، شهر در تب ترس و بی‌اعتمادی می‌سوزد. مهاجرت را «تهاجم» می‌نامند و بیگانگان، چه از زمین و چه از آسمان، تهدیدی برای نظم موجود تلقی می‌شوند. ویلالوبوس با نگاهی تیزبین، این وضعیت را به استعاره‌ای از تاریخ استعمار، مهاجرت و بحران هویت در دنیای معاصر بدل می‌کند.

اما در لایه نهایی، «تهاجم» بیش از هر چیز درباره انسان است؛ درباره تنهایی، مرگ، دوستی و معنا. گاستون با تمام سادگی و تردیدهایش، چهره‌ای از انسانی است که در جست‌وجوی آرامش در جهانی پر از مرز و بی‌اعتمادی، هنوز به زندگی و مهرورزی چنگ می‌زند.

ویلالوبوس در این رمان با طنز ملایم و نثری موجز نشان می‌دهد که تخیل می‌تواند آیینه‌ای باشد برای دیدن واقعیتی که از آن می‌گریزیم.

نشر سفیر اخیراً این کتاب را با ترجمه حسام شیخان، در ۲۴۶ صفحه و با قیمت ۴۴۰ هزار تومان عرضه کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها