دوشنبه ۲ تیر ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۵
کتاب «زبان‌های مقدس، متن‌های مقدس» منتشر شد

خراسان‌رضوی- کتاب «زبان‌های مقدس، متن‌های مقدس»، به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد، این اثر که به بررسی عمیق و کاربردی مباحث مرتبط با متون دینی و زبان‌های مقدس پیش از ظهور اسلام می‌پردازد، توسط «جان شویر»، که سابقه طولانی در مطالعات کتاب مقدس و متون عبری دارد، به رشته تحریر درآمده و توسط منصور معتمدی، ترجمه شده است.

قداست متن کتاب دینی، برای ما مسلمانان مفهومی آشناست، این قداست فراتر از یک متن صرف است؛ قرآن نه تنها هم‌سنگ و قابل مقایسه با هیچ متن دیگری نیست، بلکه در نگهداری، تلاوت و حتی شیوه تهیه آن آداب خاصی رعایت می‌شود. از دوخت جلدهای فاخر تا قرار دادن آن بر رحل و دست زدن با احترام، همه نشان از جایگاه رفیع این کتاب آسمانی دارد.

حتی در تهیه آن، از الفاظی دال بر خرید و فروش پرهیز شده و آن را به یکدیگر هدیه می‌دهند. این توجه و ذوق هنری مسلمانان به آراستن قرآن، باعث شکوفایی هنرهایی چون خوشنویسی، تذهیب، صفحه‌آرایی و صحافی شده است. همین قداست به زبان عربی، زبان نزول قرآن نیز، تسری یافته است.

تعلم و تعلیم زبان عربی، همواره فضیلتی انکارناپذیر بوده؛ چرا که فهم سخن خدا بدون آن میسر نیست. این موضوع، به ویژه ایرانیان را به پیشتازی در نگارش کتب لغت، دستور زبان و علوم بلاغت عربی سوق داده و نیاز به درک عمیق‌تر کلام حق را، در آنان، تقویت کرده است.

گرچه تمرکز این کتاب، بررسی متون دینی و زبان‌های مقدس پیش از ظهور اسلام است، اما مسائلی که درباره تفسیر، ترجمه، رابطه سواد با متون دینی و رسمیت یافتن این متون مطرح می‌کند، قابلیت کاربرد گسترده‌ای در مطالعات قرآنی دارد.

بنابراین این اثر نه تنها برای علاقه‌مندان به مطالعات ادیان سودمند است، بلکه ابزاری کارآمد برای قرآن‌پژوهان نیز محسوب می‌شود.

پس از مقدمه، کتاب شامل سرفصل‌هایی نظیر وضعیت زبان‌ها، زبان‌های مقدس، سواد، تعیین متون قانونی، ترجمه، اسامی و اعداد، سبک‌ها و راهبردها و تفسیر است.

نویسنده از نظر جغرافیایی، بر اقوام و ادیان غرب آسیا، یونان و روم تمرکز کرده است. بنابراین، حوزه توجه او محدود به متون مقدس یهودیت، مسیحیت، دین زرتشتی و رومی و یونانی است و به متون و زبان‌های شرق دور و ادیان هندی‌تبار نیز پرداخته است. از نظر دوره زمانی نیز، قرن‌های دوم و اول پیش از میلاد و به ویژه دو سه قرن پس از میلاد، مورد اهتمام مؤلف بوده‌اند.

این کتاب به عنوان نخستین مطالعه جامع درباره نقش زبان‌ها و متون ادیان جهانی یونانی و رومی، از جمله یهودیت و مسیحیت، توصیف شده است. با توجه به سال‌ها قلم‌فرسایی «جان شویر» در عرصه مطالعات کتاب مقدس و متون عبری، صلاحیت و قابلیت او در اظهار نظر در این حوزه، کاملاً محرز است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین