به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد، دویست و چهل و هفتمین برنامه سهشنبههای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی با محوریت رونمایی از «نگاره مباهله» اثر آقا نجفعلی اصفهانی موجود، در کتابخانه مرکزی این آستان مقدس با موضوع «مباهله، از تحریر تا تصویر» و با حضور جمعی از مدیران، کارشناسان و محققان سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، در تالار اندیشگاه رضوی کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی برگزار شد.
سید امیر منصوری، مشاور مدیریت مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این مراسم گفت: تابلوی روغنی مباهله از جمله آثار خریداری شده توسط کتابخانه مرکزی این آستان مقدس در سال ۱۴۰۲ شمسی است که از جنبههای مختلف، ارزشمند است.
وی افزود: این اثر در سال ۱۲۷۰ قمری، در ابعاد ۲۹۰ در ۳۸۰ میلیمتر، توسط آقا نجفعلی اصفهانی، نقاش بزرگ دوره قاجار ترسیم شده است و در حال حاضر از آن در گنجینه رضوی نگهداری میشود.
منصوری بیان کرد: اسناد اندکی از حیات آقا نجفعلی اصفهانی، وجود دارد. همچنین آثارش بسیار ناشناخته است. به عبارتی، آثار محدودی نیز از این هنرمند نقاش و خطاط، برجای مانده است.
وی در این راستا، تصویر نگارههای آثار متعدد تاریخی مرتبط با روز مباهله و همچنین مسیحیت را به حاضران در مراسم معرفی کرد که از جمله این آثار میتوان به نسخه «آثار الباقیه عن القرون الخالیه» اثر ابوریحان بیرونی اشاره کرد که در قرن هشتم هجری کتابت و از آن در کتابخانه ملی فرانسه، نگهداری میشود.
منصوری با تأکید بر اینکه عنصر اروپایی و افراد مسیحی در آثار آقا نجفعلی اصفهانی، بسیار به چشم میخورد، ادامه داد: نگاره مباهله این نقاش، نشاندهنده مطالعه تاریخی وی درباره این واقعه است چنانکه وی در این اثر، توانسته است چنین تصویر عینی را خلق کند.
این پژوهشگر تصریح کرد: همچنین بررسیها نشان میدهد که این نقاش، در خلق برخی از شمایلهای موجود در این اثر، از تصویر موجود در کلیسای «وانک» اصفهان استفاده کرده است. چون اثر فقط بیانگر تصویر مسیحیان در دوره قاجار نیست بلکه بن مایههای صفوی نیز دارد.
در بخش دیگری از این مراسم، نعمتالله فیروزی، عضو هیئت علمی الهیات و مدیر مرکز تحقیقات کاربردی تربیت دینی دانشگاه امام رضا (ع)، با محوریت مطالعه تطبیقی واقعه مباهله، گفت: مباهله به معنای خود را رها کردن و کار را به خدا واگذار کردن است تا خدا خودش، مدعی کاذب را نابود کند.
فیروزی بیان کرد: مباهله، مبارزه و اثبات حقانیت بین دو دین، همچنان جریان دارد چنانکه نبرد امروز ما با اسرائیل، نبرد بین گفتمانی و ایدئولوژیک و ادامه همان مباهله است.
وی ادامه داد: در واقع، مباهله مبارزه حق با باطل است. البته اگر مباهله در سال ۱۰ هجری باقی بماند، فایدهای ندارد، بنابراین باید نسخه امروزی براساس این واقعه تاریخی دینی به نسل جوان امروز، ارائه شود.
فیروزی با تأکید بر نامهنگاریهای پیامبر اکرم (ص) که کتابهای مختلفی نیز از آن تهیه شده است، بیان کرد: پیامبر اکرم (ص)، دیپلماسی بینالمللی فعالی داشتند و سربازان و تیم پیامبر (ص) مدام در رفت و آمد بین ملل و کشورها بودند.
وی با اشاره به روایت تاریخی واقعه مباهله و حضور پیامبر اکرم (ص) با خانوادهاش در این واقعه، ادامه داد: در حال حاضر، افسران عالی رتبه ما دارند با اعضای خانواده خود، مباهله میکنند. بزرگترین صحنههای تاریخ بشر برای اثبات حقانیت اسلام، امروز رخ داده است.
نظر شما