به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در ارومیه، محمدرضا اسفاری، داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران امروز وارد شهر ارومیه شد و از طرحهای کتاب و کتابخوانی این شهر بازدید و این طرحها را ارزیابی کرد.
محمدرضا اسفاری، داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران، در ابتدای سفر خود به بربریفروش ارومیهای که کتاب رایگان امانت میدهد بازدید کرد و گفت: امروزه موضوع کتابخوانی به روش سنتی موثر نبوده و باید در قالبهای مختلف به ترویج کتاب و کتابخوانی روی آورد.
وی افزود: امیدواریم بتوانیم سطح مطالعه و کتابخوانی را با چنین طرحهایی ارتقا دهیم و حوزه کتاب، یک پروژه چندوجهی و متناسب با شرایط اقتصادی و فرهنگی متفاوت است که باید در این راستا تلاش کنیم.
ظرفیت مساجد در ترویج فرهنگ کتابخوانی قابل توجه است
اسفاری در ادامه سفر خود به مسجد حضرت علی اصغر (ع) ارومیه که یکی از مساجد فعال حوزه کتاب در مناطق کمبرخوردار است، گفت: مساجد یکی از بزرگترین پایگاههای فرهنگی و مردمی هستند که از این ظرفیت برای ترویج فرهنگ کتابخوانی باید استفاده شود.
داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران افزود: هر کدام از کودکان و نوجوانانی که به مسجد می آیند مسیر زندگیشان به خاطر آمدن به مسجد و شرکت در فعالیتهای کتاب محور عوض میشود و این موضوع ارزشمندی برای مسئولین است.
استفاده از شیوههای خلاق برای ترویج کتابخوانی
وی در ادامه بازدیدهای خود از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان آذربایجانغربی گفت: جلسات کتاب سنتی الان آنطور که باید موثر باشد، تاثیر ندارد بنابراین باید در کنار فعالیتهای روتین کتاب، از کارهای جانبی مثل نقاشی، قصهگویی و کاردستی استفاده شود.
اسفاری ادامه داد: در دنیای امروز که موضوع دیجیتال پیشرفت چشمگیری داشته باید ذائقهها شناسایی و موضوعات و طرحهای کتابخوانی برحسب این علایق اجرا شوند.
شناسایی و آموزش ۴۰ رابط فرهنگی در کانون
زهرا آبسوران، مدیر کل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان آذربایجان غربی نیز در این دیدار گفت: در سال گذشته فعالیتهای مختلفی در راستای ترویج کتاب و کتابخوانی برگزار شده و از ظرفیت تمام اقشار استفاده شده است.
وی افزود: جلسات منظم پایتخت کتاب ایران در سال گذشته برگزار شده و ایدههای مختلفی از این جلسات گرفته و اجرایی شده است.
آبسوران، شناسایی ۴۰ نفر از فعالین فرهنگی را از جمله این فعالیتها عنوان کرد و افزود: در کانون برای این ۴۰ نفر رابط فرهنگی کلاسهای مختلفی برگزار و آموزش داده شده و به همه آنها گواهی معتبر صادر شده است و الان در تمام نقاط شهری و روستایی با طرحهای مختلف مروج کتابخوانی هستند.
علیرضا نوروزی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجانغربی نیز به روند انتخاب شهر دوستدار و پایتخت کتاب اشاره کرد و گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هر ساله طرحهای مختلفی در حوزه ترویج فرهنگ کتابخوانی برگزار میکند که پایتخت کتاب ایران یکی از این طرحها است و در این راستا هر سال یکی از شهرها بعنوان پایتخت کتاب ایران انتخاب میشود و در راستای طرح پایتخت کتاب ایران در ارومیه در سال سال ۱۴۰۳ تعداد ۲۹ طرح اجرا شده و ۳۹ طرح برای سالجاری پیشنهاد شده است.
نوروزی گفت: ۴۷ شهر به مرحله داوری رسیده بودند که از بین ۴۷ شهر ۶ شهر انتخاب شد که ارومیه نامزد پایتخت کتاب و خوی به عنوان شهر مشتاق کتاب معرفی شد.
وی به طرحها و برنامههای ارائه شده برای رسیدن به پایتختی کتاب در استان اشاره کرد و گفت: این برنامهها توسط داوران بررسی خواهند شد و در مرحله نهایی نیز برای دفاع از طرحها به تهران خواهیم رفت.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجانغربی ادامه داد: همچنین امسال شهرهای بود که در زمینه پایتخت کتاب تلاش کردند و فعالیتهایشان استمرار داشته و در این زمینه طبق بیانیه هیئت داوران شهرستان خوی با عنوان «شهرهای مشتاق کتاب» انتخاب شد و معرفی ارومیه به عنوان نامزد «پایتخت کتاب» و خوی به عنوان شهر «مشتاق کتاب» فرصتی استثنایی برای نمایش ظرفیتهای غنی فرهنگی و ادبی این شهر است.
محمدرضا اسفاری، داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران در ادامه سفر خود به عمو منوچهر و ون کتابش نیز سر زد و از نزدیک فعالیتهای این ون را بررسی کرد.
وی افزود: یک ون کتاب میتواند به مناطق دورافتاده یا مناطقی که کتابخانههای عمومی ندارند سفر کند و دسترسی مردم را به کتابها افزایش دهد. این ونها میتوانند برنامههای مختلفی مانند کارگاههای آموزشی، جلسات داستانخوانی برای کودکان، و برنامههای مرتبط با کتاب برگزار کنند.
اسفاری ادامه داد: این ون اقدامی خلاقانهای است که یک فرد عاشق به موضوع کتاب و کتابخوانی با هزینه شخصی این ون را راهاندازی کرده و این ون روشی جذاب برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است.
رژه کتاب در هفته کتاب ۱۴۰۴
علیرضا نوروزی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجانغربی، نیز در این بازدید گفت: با توجه به اینکه استقبال از این ون به گفته متولی زیاد است در صدد هستیم که یک اتوبوس برای این کتابفروشی در نظر گرفته شود که بتواند جوابگوی علاقهمندان به حوزه کتاب و کتاب باشد.
وی افزود: هماهنگیهای اولیه با شهرداری ارومیه صورت گرفته و امیدواریم این موضوع به زودی عملیاتی شود.
نوروزی با اشاره به «رژه کتاب» نیز گفت: اگه بتوانیم اتوبوس سیار را هم در حوزه کتاب راهاندازی کنیم در هفته کتاب ۱۴۰۴ «رژه کتاب» مثل دیگر مناسبتهای ملی و مذهبی برگزار خواهیم کرد تا مردم با این کتابفروشیهای سیار آشنا شوند.
محمدرضا اسفاری، داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران در ادامه سفر خود از کتابخانه مرکزی ارومیه و بخشهای مختلف نسخ خطی، بخش ناشنوایان، نابینایان و مخزن کتاب بازدید کرد.
وی در حاشیه این بازدید با بیان اینکه ارومیه به عنوان «شهر دوستدار کتاب» انتخاب و یکی از شهرهای نهایی نامزد نهمین دوره معرفی و انتخاب پایتخت کتاب ایران است، گفت: شهرهای ارومیه، بهشهر، لاهیجان، شاهین شهر، میمه، قزوین، اِوَز و لارستان نامزدهای این عنوان هستند.
اسفاری ادامه داد: ترویج فرهنگ کتابخوانی نیازمند استفاده از ایدهها و روشهای نوآورانه است تا بتوان علاقمندی به کتاب و مطالعه را افزایش داد.
وی گفت: استان آذربایجانغربی در اجراهای طرح خلاقانه و جذاب حرفی برای گفتن دارد و جز شهرهای مطرح در حوزه کتاب و کتابخوانی است.
خدیجه معصومی، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان آذربایجانغربی، نیز گفت: سال ۱۴۰۳ اولین کتابخانه سیار «هدهد سفید» در ارومیه با اعتبار اولیه بیش از ۱۲ میلیارد ریال، تأمین خودرو و تجهیز، به مرحله بهرهبرداری رسید و با قریب به سه هزار جلد کتاب در موضوعات مختلف در اختیار دوستداران کتاب است.
وی با بیان اینکه این کتابخانه عمومی سیار در طول هفته مهمان روستاهای بدون کتابخانه است، گفت: شنبه روستای بالانج، یکشنبه روستای کهریز، دوشنبه روستای گنگچین، سه شنبه روستای قرالو طسوجی و چهارشنبه روستای دیزج_سیلوانه این کتابخانه عمومی حضور دارد.
محمدرضا اسفاری، داور نهمین دوره پایتخت کتاب ایران در ادامه سفر خود از مغازه خیاطی هاشم جعفری، که کتاب امانت میدهد، بازدید کرد.
اسفاری در این بازدید گفت: افرادی که در کنار شغل اصلی خود به موضوع کتاب اهمیت داده و با دایر کردن کتابخانه به روشهای مختلف در حوزه ترویج فرهنگ کتاب فعالیت میکنند بسیار ارزشمند هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
وی افزود: ترویج فرهنگ کتابخوانی در مناطق کمبرخوردار میتواند تأثیرات مثبت زیادی بر جامعه داشته باشد که باید فعالیتهای کتاب محور را در این مناطق افزایش دهیم.
به گزارش ایبنا؛ بازدید از کتابخانه مستقل بامداد امید از دیگر برنامههای این سفر یکروزه بود. وی در تمام بازدیدهای خود لوح نمادین پایتخت کتاب را که به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان غربی آماده شده بود، به مروجان کتاب اهدا کرد.
وی در بازدید از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان آذربایجانغربی از مجموعه دانشنامه «اسباب بازیهای طهران قدیم» با موضوع معرفی عروسکها و قدمت آنها به کودکان هم رونمایی کرد.
نظر شما