برگزیده
-
در آستانه چهلودومین دوره؛
فراخوان بخش «کتاب و سینما» جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران منتشر شد
فراخوان بخش ویژه «کتاب و سینما» در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران منتشر شد.
-
از سوی مرکز حافظشناسی؛
موضوع علمی بیستونهمین یادروز حافظ اعلام شد
فارس- «سیمای جهانی حافظ»، از سوی مرکز حافظشناسی به عنوان موضوع علمی بیستونهمین یادروز حافظ اعلام شد.
-
شاهینشهر پایتخت شعر کودک ایران میشود
اصفهان - آیین امضای تفاهمنامه همکاری شهرداری شاهین شهر برای برپایی پنجمین جشنواره شعر ملی کودک ایران و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد تا این شهر در مسیر پایتختی شعر کودک ایران قرار گیرد.
-
توسط قدیمیترین کتابخانه مجارستان صورت گرفت؛
نجات ۱۰۰ هزار کتاب از هجوم سوسکها
برای نجات آثار تاریخی، دهها هزار جلد کتاب چندصدساله از قفسههای یک صومعه قرونوسطایی در مجارستان جمعآوری میشود تا آنها را از هجوم سوسکهایی که میتوانند بخشی از تاریخ را نابود کنند، حفظ کنند.
-
منتخبی از عکسهای دهه ۴۰؛
به «تماشای ایران» بنشینید!
اصفهان – نشر «اقنوم» کتاب «تماشای ایران» را که شامل منتخب عکسهای مرتضی بخردی از سرتاسر ایران است، به انتخاب حامد قصری منتشر کرد.
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
تازهها
-
با همکاری رایزنی فرهنگی ایران؛
آزمون پایان دوره آموزش فارسی در پاکستان برگزار شد
آزمون پایان دوره آموزش زبان فارسی با همکاری رایزنی فرهنگی ایران و نمایندگی بنیاد سعدی در اسلامآباد و خانه فرهنگ ایران در راولپندی برپا شد.
-
معرفی ۱۵ فیلم با موضوع زندگی نویسندگان؛
وقتی زندگی نویسندگان، داستانی برای روایت در فیلم میشود
آثار سینمایی در ژانر بیوگرافی مخاطب را با زوایای کمتر دیدهشده از زندگی شخصیتهای برجسته آشنا میکند و نشان میهد پشت هر اثر ماندگار، داستانی انسانی و گاه پرتنش نهفته است.
-
در حوزه هنری؛
برادران قلعه فراموشان و مطبخ رونمایی میشود
دو کتاب «برادران قلعه فراموشان» و «مطبخ» از تازههای دفتر هنر و ادبیات اسارت در حوزه هنری رونمایی میشود.
-
رئیس فرهنگ و ارشاد اسلامی ملایر خبر داد؛
برپایی نمایشگاه بزرگ کتاب در ملایر
همدان _ رئیس فرهنگ و ارشاد اسلامی ملایر از برپایی نمایشگاه بزرگ کتاب در این شهرستان خبر داد و گفت: این نمایشگاه تا ۲۰ مرداد ماه ادامه خواهد داشت.
-
توسط نویسنده ایلامی؛
کتاب «نقش دعا در زندگی» منتشر شد
ایلام- نویسنده و ناشر ایلامی کتاب «نقش دعا در زندگی» را در قالب رمان چاپ و منتشر کرد.
-
گزارش تصویری
محمود عابدی در هشتادویکمین زادروزش
محمود عابدی از چهرههای برجسته ادبیات فارسی معاصر و از استادان پرکار و تأثیرگذار در حوزه تصحیح متون کهن، ترجمه متون دینی و نگارش آثار پژوهشی در زمینه فرهنگ اسلامی است. او استاد بازنشسته گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی است و هماکنون ریاست گروه تصحیح متون این فرهنگستان را نیز بر عهده دارد.این گزارش به مناسبت تولد این استاد برجسته تهیه شده است. /عکاس: نیلوفر عباسی
-
یادداشت پژوهشگر تاریخ معاصر؛
آناتومی خیانت و جنایت در مسیر مرصاد تا نصیرات
عملیات مرصاد، آخرین عملیات نظامی در جنگ ایران و عراق است که در مرداد ۱۳۶۷ و پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی ایران انجام شد. این عملیات، پاسخی بود به تهاجم سازمان مجاهدین خلق (منافقین) که با حمایت ارتش عراق، قصد داشتند از غرب کشور وارد ایران شوند و حتی هدف خود را «تصرف تهران» اعلام کرده بودند.
-
توسط خیرین؛
۳۱ نسخه کتاب چاپ سنگی و سربی به کتابخانه امام خمینی (ره) مشهد اهدا شد
خراسان رضوی – ۳۱ نسخه کتاب چاپ سنگی و سربی توسط خیرین نیکاندیش به کتابخانه مرکزی امام خمینی (ره) مشهد اهدا شد.
-
ایبنا گزارش میدهد؛
رشد ۳۰ درصدی چاپ کتاب در لرستان
لرستان - براساس آمار خانه کتاب و ادبیات ایران، ناشران لرستانی در ۴ ماه سال جاری ۱۴۵ عنوان کتاب را روانه بازار نشر کردند که این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۳۰ درصدی داشته است.
-
تشییع «حاج حسین آقا ملک» ۵۳ سال پیش در حرم مطهر رضوی
خراسان رضوی -حاج حسین آقا ملک متولد ۱۲۵۰ خورشیدی و یکی از تجار بزرگ تهران و مشهد بود. در سال ۱۳۱۶ خورشیدی به شرح وقفنامهای، کتابخانه را به آستان امام رضا (ع) تقدیم کرد. حسین ملک همچنین املاک و مستغلات فراوانی را بر امور خیریه و عامالمنفعه وقف و اهدا کرد و در جایگاه بزرگترین واقف تاریخ معاصر ایران نشست. وی چهارم مرداد ماه سال ۱۳۵۱ خورشیدی درگذشت و پس از تشییع در حرم رضوی در جوار بارگاه منور حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در رواق شرقی دارالحفاظ به خاک سپرده شد.
-
مدیر نشر آموت در بوشهر؛
قرار نبود خاموشان را بنویسم/ محمدرضا صفدری نویسندهای بزرگ است
بوشهر- مدیر نشر آموت، محمدرضا صفدری را نویسنده محبوب خود معرفی و تاکید کرد: «دو رهگذر» صفدری یکی از خواندنیترین و کمنظیرترین داستانهای کوتاه ایرانی است که به نظرم هر کسی باید آن را بخواند.
-
با ترجمه احسان قاسمخانی منتشر شد؛
درسگفتارهای امانوئل لویناس درباره خدا، مرگ و زمان
کتاب «خدا، مرگ و زمان» درسگفتارهای امانوئل لویناس است که توسط احسان قاسمخانی ترجمه و به همت نشر نی منتشر شد.
-
نگاهی به کتاب «پذیرش شکست» نوشته مارال لطیفی؛
چگونه طبقه متوسط فقیرتر شد؟
کتاب «پذیرش شکست» اثری قابل تامل و مهم در حوزه علوم اجتماعی ایران برای توضیح چگونگی افزایش نابرابری و کاهش قدرت سیاسی و اجتماعی و اقتصادی طبقه متوسط در یک دهه اخیر است.
-
بازخوانی «خاطرات ریمون آرون»؛
مدافع لیبرالیسم محافظهکارانه
کتاب، جمعبندی زندگی پربار علمی یک فیلسوف و جامعهشناس طی پنجاه سال حضور فعال در صحنهی بینالمللی در عصر ایدئولوژیهاست.
-
نقش روانشناسی عامه پسند در شکلگیری باورهای غلط و سطحینگری؛
وقتی روانشناسی مُسَکّن میشود
روانشناسی زرد، پدیدهای فراگیر در عصر اطلاعات، با سادهسازی مفاهیم پیچیده روانشناختی، نهتنها درک عمیق را به حاشیه میراند، بلکه با ترویج باورهای سطحی و نادرست، به بیاعتمادی عمومی به دانش علمی دامن میزند. این رویکرد عامهپسند، که در رسانهها و فضای مجازی ریشه دوانده، چگونه تفکر انتقادی را تضعیف کرده و چه تأثیری بر فرهنگ جامعه دارد؟
-
چرا تاریخ در گفتوگو با نادره جلالی؛
مردم به دنیا آمدند، رنج کشیدند و مردند!
نادره جلالی: در طی سالیان متمادی و حجم عظیمی از کتابها که حاصل تاریخ سرگذشت بشر بوده و سرانجام پادشاه رو به مرگ از یکی از مورخان زبده دربار میخواهد که حال که خوانش تمامی این کتب از سرگذشت جوامع بشری برای وی ممکن نیست، پس در سه کلمه برای او خلاصه کند، نشان از اهمیت فهم تاریخ حتی به هنگام زوال دارد. پاسخ این بود: مردم به دنیا آمدند، رنج کشیدند و مردند!
-
گفتوگو با معصومه یزدانی درباره کتاب «هفت تا کاسه، هفت تا خونه»؛
دغدغهام دیدن و پذیرفتن تفاوتهاست
معصومه یزدانی، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان، در گفتوگو با ایبنا گفت: یکی از دغدغههای من بهطور کلی در نوشتن داستانها و کتابهایم، دیدن و پذیرفتن تفاوتهاست. پذیرش تفاوتها از نظر من یعنی نه ترحم میکنیم، نه نه از فردی که به هر دلیل با ما تفاوت دارد دوری میکنیم و او را نادیده میگیریم.
-
از سوی نقد فرهنگ «کشور من» به بازار کتاب آمد؛
شش سخنرانی مهم از آنگلا مرکل
کتاب «کشور من» شامل ترجمه شش سخنرانی برجسته از سالهای 2008 تا 2021 است؛ سخنانی که نه فقط تاریخ معاصر آلمان، بلکه ارزشهای جهانشمولی چون شفافیت، همبستگی و کرامت انسانی را بازتاب میدهند.
-
گفتوگوی اختصاصی ایبنا با محمود عابدی؛
تصحیح متون ادبی، بدون عشق و آگاهی ممکن نیست
محمود عابدی، محقق و مصحح برجسته، گفت: اگر کسی علاقه دارد متنی را تصحیح کند، باید اطلاعات جانبی آن را هم پیدا کند. تصحیحکردن متنی مثل «شاهنامه» و امثال آن، افتخار بزرگی است، خدمت بزرگی است. ولی مقدمات بسیاری لازم دارد. یکی از این مقدمات، خوب خواندن همان «شاهنامه» است. این کار به مداومت، ممارست، و مطالعه دائم نیاز دارد. امیدوارم که آیندگان ما بیش از ما در این راه آماده شوند و اطلاعات اولیه را کسب کنند.
-
آسیبشناسی نشر بومی- ۷
اما و اگرهای احیای جایگاه ناشران چهارمحالی/ گلایههای دوسویه ناشران و مولفان
چهارمحال و بختیاری - نشر بومی در استان چهارمحال و بختیاری مانند بسیاری دیگر از استانها دچار آسیبهایی است ولی برای احیای این جایگاه و زدودن آسیب از چهره نشر استان، اما و اگرهایی وجود دارد.
نظر شما