برگزیده
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با حسین شیخرضایی؛
فلسفهخوانی در زمانه بحران معنا
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
-
درباره کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی»؛
برای پیشگیری از «انحطاط تمدن»
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
-
گفتوگو با علیرضا بهشتی به مناسبت درگذشت السدیر مکاینتایر ؛
فضیلتگرای ارسطویی
به نظر میرسد تفسیری که مکاینتایر از نظریه بحران معرفتشناختی ارائه میدهد، ما را در فهم تحولات فکری تاریخ ایران بسیار کمک میکند.
-
رئیس بنیاد ایرانشناسی در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی:
شاهنامه کاخ بلند فرهنگ ایرانی است
علی اکبر صالحی: «حکیم ابوالقاسم فردوسی تنها یک شاعر نبود، بلکه معمار زبان فارسی و پاسدار هویت ملی ایران بود. شاهنامه او نه فقط یک اثر ادبی، بلکه شناسنامه فرهنگی ملت ایران است.»
تازهها
-
تولیت آستان قدس رضوی در دیدار نویسندگان مطرح کرد؛
تأثیر زندگینامهنویسی شهدا در هویتسازی جامعه
خراسانرضوی- تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه ظاهر برخی را ملاک قرار ندهیم و تصور نکنیم هرکس شبیه ما نبود، دینداریاش ضعیف است، بر تأثیر زندگینامهنویسی شهدا در هویتسازی جامعه تاکید کرد.
-
معاون امور فرهنگی بهمناسبت روز ملی ادبیات کودک و نوجوان نوشت؛
ادبیات کودک در آستانه جهشی تازه؛ مسئولیت ما، امید آینده
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در یادداشتی به روز ملی ادبیات کودک و نوجوان پرداخت.
-
کتابهای جدید نشر نیماژ درباره تئاتر و هنرهای نمایشی
پنج اثر جدید درباره تئاتر و نظریههای تئاتر توسط نشر نیماژ منتشر شده است.
-
محفل قرآنی «به سوی فتح» در حرم مطهر رضوی برگزار میشود
خراسانرضوی- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی از برپایی محفل بزرگ قرآنی «به سوی فتح» در حرم مطهر رضوی خبر داد.
-
چهارشنبهها با کتابهای امامرضایی - ۲۶
تاملی در باب زیارت با کتاب «زیارت در ادیان»
خراسانرضوی - کتاب «زیارت در ادیان» که شامل مجموعه مقالاتی از اورا لیمور، کارلا سیلوا، نمرود لوز و.. است که توسط محمدحسین محمدپور ترجمه شده و به نوعی فتحبابی برای پژوهشهای عمیقتر در باب زیارت است.
-
از سوی انتشارات اردیبهشت جانان؛
مجموعه داستان «عروس کوهستان» منتشر شد
لرستان - مجموعه داستان کوتاه «عروس کوهستان» نوشته فاطمه کرمی، از سوی انتشارات اردیبهشت جانان خرمآباد منتشر شد.
-
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی غرب کشور خبر داد؛
اهدای گنجینه اسناد قاجاری آیتالله تألهی به مرکز اسناد همدان
همدان - مدیر اسناد و کتابخانه ملی غرب کشور گفت: ۲۲۵ برگ سند خطی ارزشمند و ۱۵ جلد کتاب خطی و مذهبی متعلق به آیتالله محمدهادی تألهی از عرفای برجسته همدان به مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور (همدان) اهدا شد.
-
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به ایبنا خبر داد:
اتحادیه درخواست حمایت کرد/ مکاتبه با وزارت فرهنگ برای کتابفروشان
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران از ارسال نامه به معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای حمایت از کتابفروشان خبر داد.
-
در نشست «مثنوی معنوی مولوی» اراک مطرح شد؛
«مثنوی معنوی» و درگاه «شنیدن فعال»؛ روایتی میانرشتهای از حکمت مولانا
مرکزی– استاد زبان و ادبیات فارسی و مدرس پنجمین نشست تخصصی علمی شرح «مثنوی معنوی مولوی» با تأکید بر ضرورت توجه به علوم میانرشتهای، مطالعات روانشناختی، عرفان تطبیقی و اخلاق گفت: داستان «پادشاه و کنیز» نیز همچون «نینامه» در مثنوی معنوی، با توصیه و تأکید این عارف بزرگ ایرانی بر شنیدن فعال بهعنوان درگاه شناخت انسان آغاز میشود.
-
انتشارات ماه مینو منتشر کرد؛
«اسرگ»؛ گزیدهای از مرثیههای شاعران تالشزبان گیلان
گیلان - کتاب «اسرگ»، گزیدهای از سرودههای شاعران تالشزبان استان گیلان است که انتشارات ماهمینو به تازگی آن را منتشر کرده است.
-
به مناسبت سالروز دکتر مهدی حائری یزدی؛
فیلسوف نظریه پرداز
عبدالله صلواتی استاد دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی درباره ظرافت کارهای دکتر حائری یزدی مینویسد: کاوشهای عقل نظری، کاوشهای عقل عملی و هرم هستی و دیگر آثار فلسفی ایشان، حاوی تأملات فلسفی و نظریهپردازیهای حکیمانه مرحوم حائری است و فارغ از مطالب و مضامین آموزنده، به نوعی الگویی برای اندیشهورزی فلسفی است.
-
در میان ۹۶۳ اثر ارسالی؛
نوجوان مشهدی برگزیده جشنواره ملی داستاننویسی «شوناس» شد
خراسانرضوی- نوجوان مشهدی و عضو مرکز فرهنگی شماره ۷ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مشهد برگزیده جشنواره ملی داستاننویسی «شوناس» شد.
-
چگونه آموزش حقوق بشر آیندهای عادلانه را ممکن میسازد؟
مدرسه، عدالت، انسانیت
کتاب «آموزگاران و آموزش حقوق بشر» عاملی است در بازاندیشی نقش آموزش و آموزگاران. این اثر، نهتنها راهنمایی عملی برای آموزش حقوق بشر است، بلکه بیانیهای اخلاقی، تربیتی و اجتماعی است برای ساختن جهانی بهتر از دل کلاسهای درس.
-
فیلم
روایتی از خانه مهدی آذر یزدی
هجدهم تیرماه مصادف با سالروز درگذشت خالق قصههای خوب برای بچههای خوب است. مهدی آذریزدی؛ بابای پیر قصههای کودکانه، در خانهای کاهگلی اما با صفا در قلب یزد، به ادبیات کودک و نوجوان ایران رونق داد.
-
کارنامه ادبی کریم امامی، در گفتوگوی ایبنا با سیروس پرهام؛
کریم امامی؛ معمار خاموش نشر مدرن در ایران
هجدهم تیرماه، یادآور خاموشی کریم امامی، مترجم برجسته «گتسبی بزرگ»، ویراستار پیشگام، و یکی از معماران نشر حرفهای ایران است. به مناسبت بیستمین سالگرد درگذشت او، به سراغ سیروس پرهام، دوست دیرینه و همکار امامی در انتشارات فرانکلین رفتیم و با او درباره زندگی، آثار، و نقش بیبدیل امامی در نشر ایران گفتوگو کردیم.
-
بررسی تطور تاریخی نمایشهای آیینی در گفتوگو با احمد جولایی؛
نمایش دینی، تماشاگران را از گذشته تا امروز گرد هم آورده است
در دوران صفویه کتابهای معروفی در زمینه تعزیه نوشته شد؛ «روضهالشهدا» و کتابهای سیدبن طاووس در زمینه روضهخوانی، سوگواری و تعزیه از منابع مهمی بودند که تعزیهخوانان از آن استفاده میکردند.
-
انتشار کتاب «تسلیحات نیروی دریایی»؛
زیردریاییها در جنگ جهانی دوم
جنگ جهانی دوم کانون پیشرفتهای تکنیکی در ساخت تسلیحات و جنگ افزار بود و کشورهای اصلی درگیر در رقابتی تنگاتنگ به ساخت و ابداع جنگ افزارهای نوین پرداختند. یکی از مهمترین صحنههای درگیریها جنگ در سطح و زیر سطح دریاها و اقیانوسها بود.
-
نویسنده فلسطینی برنده جایزه دیلن توماس در گفتوگو با گاردین:
نوشتن، وسواسهایم را درمان کرد
یاسمین ظاهر، رماننویس فلسطینی، موفق به دریافت جایزه دیلن توماس برای نویسندگان جوان شده است. او در این گفتوگو از ترک تحصیل رشته پزشکی برای ورود به دنیای داستان و همچنین خاطرات کودکیای سخن میگوید که الهامبخش رمان نخست و برندهاش، با نام «سکه» بودهاند.
-
بلاگر کتاب؛ دوست یا رقیب کتابفروشها- ۵
بلاگر کتاب نگهبان سلیقه مخاطب است
مدیر اجرایی کتابفروشی «نوک مدادی» معتقد است، بلاگر کتاب باید در معرفی کتاب، بیطرفانه رفتار و از خرید کتابهای بیکیفیت جلوگیری کند.
-
در پی نابودی ۶ میلیون کتاب در غزه؛
اتحادیه ناشران عرب هزاران جلد کتاب به کتابخانههای فلسطین اهدا میکند
اتحادیه ناشران عرب با همکاری وزارت فرهنگ فلسطین کاروانی شامل هزاران نسخه کتاب به نوار غزه و دیگر مناطق فلسطینی ارسال میکند. این اقدام در پی نابودی بیش از ۶ میلیون نسخه کتاب و تخریب ۳۰ کتابخانه در جریان حملات رژیم صهیونیستی انجام میشود.
نظر شما