برگزیده
-
از سوی مرکز حافظشناسی؛
موضوع علمی بیستونهمین یادروز حافظ اعلام شد
فارس- «سیمای جهانی حافظ»، از سوی مرکز حافظشناسی به عنوان موضوع علمی بیستونهمین یادروز حافظ اعلام شد.
-
شاهینشهر پایتخت شعر کودک ایران میشود
اصفهان - آیین امضای تفاهمنامه همکاری شهرداری شاهین شهر برای برپایی پنجمین جشنواره شعر ملی کودک ایران و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد تا این شهر در مسیر پایتختی شعر کودک ایران قرار گیرد.
-
توسط قدیمیترین کتابخانه مجارستان صورت گرفت؛
نجات ۱۰۰ هزار کتاب از هجوم سوسکها
برای نجات آثار تاریخی، دهها هزار جلد کتاب چندصدساله از قفسههای یک صومعه قرونوسطایی در مجارستان جمعآوری میشود تا آنها را از هجوم سوسکهایی که میتوانند بخشی از تاریخ را نابود کنند، حفظ کنند.
-
منتخبی از عکسهای دهه ۴۰؛
به «تماشای ایران» بنشینید!
اصفهان – نشر «اقنوم» کتاب «تماشای ایران» را که شامل منتخب عکسهای مرتضی بخردی از سرتاسر ایران است، به انتخاب حامد قصری منتشر کرد.
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
تازهها
-
گزارش تصویری
دیدار مدیران کل ارشاد استان ها با معاون امور فرهنگی
نود و هفتمین اجلاسیه سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها و نخستین همایش سراسری مدیران در دولت وفاق ملی (یادبود شهدای مقاومت ۱۲ روزه) با حضور با محسن جوادی معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و مدیران ارشاد استان ها صبح (پنجشنبه ۲ مرداد ) در هتل حیات برگزار شد. عکاس: معصومه احمدی
-
گزارش ایبنا ازنشست مدیران کل ارشاد استانها با معاون فرهنگی وزیر؛
فعالیتهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در مسیر هوشمندسازی/ رویههای نو در حال اجراست
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران ستادی این حوزه، رویههای نوینی که در این معاونت طراحی شده است را تشریح و عنوان کردند که بناست در برنامه تحولی معاونت فرهنگی، از ظرفیت تکنولوژیهای جدید، استفادههای موثری شود.
-
در پی اوجگیری محاصره غزه و وقوع جنایت انسانی در این منطقه؛
واکنش الیف شافاک به بحران غزه
نویسنده معروف ترک، الیف شافاک، در واکنش به بحران غزه و جنایات اسرائیل علیه فلسطینیها، با تاکید بر اهمیت حفظ جان غیرنظامیان و حمایت از حقوق بشر، خواستار رسیدگی فوری به وضعیت انسانی در این منطقه شد و از جهان خواست تا همزیستی و صلح را در اولویت قرار دهند.
-
احمد شاملو و مهدی اخوان ثالث در یک قاب
رابطه مهدی اخوان ثالث و احمد شاملو، دو تن از بزرگترین شاعران معاصر ایران، آمیختهای از احترام، رقابت، تفاوتهای فکری و نزدیکیهای هنری بود؛ پیوندی که هم ریشه در دوستی داشت و هم در اختلاف دیدگاه.
-
به همت انتشارات نظر؛
کتاب «هنر و عکاسی» در نوبت اول منتشر شد
کتاب «هنر و عکاسی» نوشته دیوید کمپنی و ترجمه مهران مهاجر در نوبت اول ۱۴۰۴ با ۲۲۴ صفحه به قیمت ۵۳۰ تومان به همت انتشارات نظر منتشر شده است.
-
به همت نشر معارف به چاپ رسید؛
پلنگ برفی؛ داستانی از مقاومت و هویت
«پلنگ برفی» به قلم فائزه کردفیروزجایی و همت نشر معارف به چاپ رسید است. این اثر، داستان زندگی یک خانواده افغانستانی را روایت میکند که در پی کمک به محور مقاومت هستند.
-
معرفی کتاب «الی بیت المقدس»؛
ردپای آزادی: روایت یک سفر پر رمز و راز از مزار گاندی تا قلعه شریف
با آغاز جنگ ۲۲ روزه بین اسرائیل و مقاومت فلسطین در غزه و حمله اسرائیل به کشتی امدادرسانی «ماوی مرمره» که برای رساندن کمکهای بشردوستانه به غزه اعزام شده بود، خشم مردم بینالملل را برافروخت. بسیاری از فعالان جهان اسلام و سایر نقاط جهان به دنبال راهی برای شکستن محاصره غزه بودند.
-
مروری بر کتاب «تفنگی که دوست نداشت شلیک کند»؛
این تفنگ، گُل شلیک میکند نه گلوله / قصهای برای پرورش صلح در دل کودکان
ادبیات کودک میتواند پناهگاهی برای پرورش همدلی و صلح در این دنیای خشن و نامهربان باشد. کتاب «تفنگی که دوست نداشت شلیک کند» نوشته محمدرضا شمس، داستانی نمادین درباره تفنگی است که نمیخواهد بکشد، بلکه میخواهد به آواز پرندهها گوش دهد و آسمان را تماشا کند؛ داستانی که کودکان را با جسارت انتخاب صلح حتی در برابر انتظارات جامعه آشنا میکند.
-
به مناسبت زادروز حمید احمدی؛
نگاه واقعبینانه به یکی از پیچیدهترین موضوعات سیاست جهانی
کتاب «سیاست و حکومت در خاورمیانه (غرب آسیا) و شمال آفریقا» تالیف حمید احمدی به بررسی ساختارهای سیاسی، نظامهای حکومتی، و چالشهای منطقهای این بخش مهم جهان میپردازد. این کتاب با نگاهی جامع به پیچیدگیهای تاریخی، فرهنگی و اجتماعی، تلاش میکند تا تحولات سیاسی منطقهای را درک کند. یکی از مهمترین مباحث این کتاب، مسئله فلسطین و اسرائیل است که سالهاست محور تنشهای سیاسی، نظامی و اجتماعی در خاورمیانه بوده و تأثیرات آن به کل منطقه و حتی جهان کشیده شده است.
-
مدیرعامل موسسه آفرینشهای هنری آستانقدسرضوی:
داستان، شالوده هنر و روایتگر جهان مدرن است
خراسانرضوی - مدیرعامل موسسه آفرینشهای هنری آستانقدسرضوی گفت: داستان نه فقط یک هنر، بلکه شالوده و بستری است که سایر هنرها بر آن بنا میشوند. جهان امروز ما جهانِ روایت است و ادبیاتداستانی به ما این امکان را میدهد تا در این جهانِ پر از روایت، فعالانه حضور داشته باشیم.
-
کارشناس آفرینشهای ادبی هرمزگان:
باشگاه شعر و داستان سیمرغ هرمزگان آغاز به کار کرد
هرمزگان - کارشناس آفرینشهای ادبی هرمزگان گفت: باشگاه شعر و داستان سیمرغ هرمزگان آغاز به کار کرد.
-
نگاهی به نمایش «بر زمین میزندش»/ وفور غیاب
«بر زمین میزندش» به نویسندگی و کارگردانی علی شمس، اجرای مبتنی بر متون مختلف در دورهها و اعصار گوناگون است. شمس از نویسندگان و پژوهشگران جوان حوزه تئاتر است که چندین کتاب در حوزه تئاتر از او منتشر شده است.
-
کارنامه فرهنگی احمد شاملو، در گفتوگوی ایبنا با فیض شریفی؛
اگر شعرهای موفق شاملو ترجمه شوند، جهان او را خواهد شناخت
احمد شاملو، شاعر، مترجم و روزنامهنگار برجسته ایرانی، با خلق شعر سپید، نقدهای جسورانه بر ادبیات کلاسیک و فعالیتهای گسترده در ژورنالیسم و ترجمه، تحولی عظیم در ادبیات معاصر ایران پدید آورد. بهمناسبت دوم مرداد، سالگرد درگذشت این شاعر بزرگ، در گفتوگویی با فیض شریفی، جنبههای مختلف کارنامه فرهنگی او بررسی شده است.
-
نگاهی به کتاب «عیاران کوچان»؛
شهریاری، دینیاری و پهلوانی
رویکرد کتاب در امتزاج مؤلفههای سهگانۀ تمدنی ایرانیان یعنی «شهریاری، دینیاری و پهلوانی» است؛ تاآنجاکه برای بودن در جهان پیش از اسلام و پس از اسلام در پرتو حکمت و سیاست ایرانی و سیاستنامهنگاری و صد البته سنت شاهنامهنگاری به نقطۀ آرمانی و والایی خود را رسانیده است
-
تصویر قدیمی از مجسمه شیر سنگی همدان از مجموعه عکسهای قدیمی کتابخانه مرکزی
مجسمه شیر سنگی همدان یکی از آثار باستانی مهم این شهر است که روزگاری بهعنوان یکی از دو مجسمه دروازه شهر همدان قرار داشت. مسلمانان در زمان فتح همدان، این دروازه را بهخاطر وجود این دو مجسمه، «بابالاسد» یا دروازه شیر نامیدند.
-
مروری بر «سیاست زمین؛ گفتمانهای محیط زیستی»؛
نجات زمین
کتاب به بررسی پیوند میان مسائل زیستمحیطی و ساختارهای قدرت میپردازد. نویسنده با استفاده از نظریه گفتمان، سیاست زیستمحیطی را نه صرفاً واکنشی به بحرانهای طبیعی، بلکه عرصهای برای نبرد روایتها، منافع، ایدئولوژیها و قدرتها میبیند.
-
غریبزاده در آیین رونمایی از «زیر درخت بابل»:
داستانهایم، میوههایی است که از جغرافیای بوشهر میچینم
بوشهر- داریوش غریبزاده، فیلمساز و داستاننویس جنوبی، بوشهر را شهر خاص و عجیبی دانست و تاکید کرد: داستانهای من همان میوههایی است که از جغرافیای بوشهر از جاشوها، ماهیگیرها، پشتبوم همسایه و... میچینم.
-
گفتوگو با نویسنده کتاب «طعم تلخ خرما»؛
بازتاب پایداری در ادبیات کودکان کرمانشاهی؛ از خاطرات جنگ تا کتاب کودک
کرمانشاه- در گذر سالهایی که سکوت و دلهره بر خانهها سایه انداخته بود، نویسندگانی در کرمانشاه دل به روایت سپردند تا حقیقت آن روزها را با زبان کودکانه بازگو کنند؛ حقیقتی که نه در شعار که در روایتهای ساده و انسانی، نسل به نسل منتقل شده و مهناز فتاحی در زمره آنهاست.
-
مدیرکل کتابخانههای عمومی هرمزگان:
نگاه زیرساختی به کتاب و فرهنگ باید در اولویت قرار گیرد
هرمزگان - مدیرکل کتابخانههای عمومی هرمزگان عنوان کرد: نگاه زیرساختی به کتاب و فرهنگ باید در اولویت قرار گیرد.
-
از سوی انتشارات سرشار؛
کتاب «روش تدریس داستاننویسی» منتشر شد
قزوین- سومین جلد از مجموعه آموزشی حمید درکی در حوزه ادبیات داستانی با عنوان «روش تدریس داستاننویسی» از سوی انتشارت سرشار منتشر شد.
نظر شما