

برگزیده
-
در آستانه چهلودومین دوره؛
فراخوان بخش «کتاب و سینما» جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران منتشر شد
فراخوان بخش ویژه «کتاب و سینما» در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران منتشر شد.
-
از سوی مرکز حافظشناسی؛
موضوع علمی بیستونهمین یادروز حافظ اعلام شد
فارس- «سیمای جهانی حافظ»، از سوی مرکز حافظشناسی به عنوان موضوع علمی بیستونهمین یادروز حافظ اعلام شد.
-
شاهینشهر پایتخت شعر کودک ایران میشود
اصفهان - آیین امضای تفاهمنامه همکاری شهرداری شاهین شهر برای برپایی پنجمین جشنواره شعر ملی کودک ایران و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد تا این شهر در مسیر پایتختی شعر کودک ایران قرار گیرد.
-
توسط قدیمیترین کتابخانه مجارستان صورت گرفت؛
نجات ۱۰۰ هزار کتاب از هجوم سوسکها
برای نجات آثار تاریخی، دهها هزار جلد کتاب چندصدساله از قفسههای یک صومعه قرونوسطایی در مجارستان جمعآوری میشود تا آنها را از هجوم سوسکهایی که میتوانند بخشی از تاریخ را نابود کنند، حفظ کنند.
-
منتخبی از عکسهای دهه ۴۰؛
به «تماشای ایران» بنشینید!
اصفهان – نشر «اقنوم» کتاب «تماشای ایران» را که شامل منتخب عکسهای مرتضی بخردی از سرتاسر ایران است، به انتخاب حامد قصری منتشر کرد.
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
تازهها
-
ایبنا گزارش میدهد؛
کتابفروشی؛ کسب و کاری که بدون بازاریابی به بنبست میرسد
از ویترین پُرکتاب تا صفحه اینستاگرام؛ کتابفروشیها برای بقا، باید خود را با نسلهای جدید بازاریابی تطبیق دهند اما هنوز بسیاری در گذشته ماندهاند.
-
استادان دانشکده ادبیات و علوم انسانی تهران
استادان بزرگ زبان و ادب فارسی، از راست: سعید نفیسی، محمد اسحاق (ایرانشناس هندی)، علیاکبر دهخدا، محمدتقی بهار (ملکالشعراء) دانشکده ادبیات و علوم انسانی تهران
-
نگاهی به کتاب «تاریخ مبارزات فلسفی در شوروی»؛
ماتریالیسم تاریخی زیر درفش استالین
کتاب «تاریخ مبارزات فلسفی در شوروی از ۱۹۲۲ تا ۱۹۳۱»، پژوهشی مستند و دقیق درباره یکی از پرتنشترین و پیچیدهترین دهههای حیات فکری در اتحاد جماهیر شوروی است. رنه زاپاتا، فیلسوف و مورخ، با اتکا به اسناد تاریخی و منابع دستاول، تحلیلی جامع از کشمکش میان فلسفه مارکسیستی و جریانهای فلسفی دیگر در سالهای نخستین دولت بلشویکی ارائه میدهد.
-
مدیر انتشارات و کتابفروشی حافظ در گفتوگو با ایبنا:
فروش کتاب با تخفیف بالا عوامفریبی است
مدیر انتشارات بینالمللی حافظ با انتقاد از فروش بیضابطه کتاب در فضای مجازی، عرضه کتاب با تخفیف بالا در سکوهای اینترنتی را عوامفریبی دانست.
-
نویسنده «درخت تنها»:
همه خاطرات و واقعیتهای جنگ گفته شود
قم - نویسنده «درخت تنها» با بیان اینکه جنگ و ماجراهایی که در آن اتفاق میافتد باید به نسل بعد انتقال پیدا کند، تاکید کرد: معتقدم باید همه خاطرات و واقعیتهای جنگ گفته شود.
-
«ایبنا» به مناسبت سالروز درگذشت سیفالله داد بررسی میکند؛
«بازمانده» چگونه با اقتباسی خلاقانه به فیلمی ماندگار تبدیل شد؟
سیفالله داد در سن ۵۳ سالگی در ۶ مرداد ۱۳۸۸ به علت بیماری سرطان درگذشت. از این فیلمساز فیلمهای ماندگاری به یادگار مانده که «بازمانده» مشهورترینشان است. فیلمی که یکی از خلاقترین اقتباسهای سینمای ایران به شمار میرود. در ادامه «ایبنا» درک درست فیلمساز از کتاب و مفهوم اقتباس را مرور میکند.
-
«خطا بر قلم صنع؟» در گفتوگو با حسین سخنور؛
پرسش از خدا در جهان رنجبار
مزیت نگاه اخلاقی، آن است که به جای تمرکز بر اثبات وجود یا عدم وجود خدا، به مسئولیتها، الزامات و معنای کنش انسانی در برابر شرور میپردازد.
-
چیستیِ داستان و چگونگی نوشتنِ آن، در گفتوگوی ایبنا با پیام ناصر؛
مینویسیم که تکثیر شویم / چگونهنوشتن، آموختنی نیست
پیام ناصر، نویسنده ایرانی، در گفتوگو با ایبنا بیان کرد: در عجبم که چرا در کلاسهای داستاننویسی، اساتید محترم اصرار دارند «چگونگی» را به هنرجوها بیاموزند. چگونگی آموختنی نیست؛ امر زیستی است و نمیتوان نسخهی یکسانی از آن را برای همه پیچید.
-
بازخوانی «بیست تز در باب سیاست»؛
در ستایش امر سیاسی
انریکه دوسل در این کتاب، سیاست را بهمثابه کنش حیاتبخش، همبستگیزا و آزادیبخش مطرح میکند. اثر، آینه جهان پس از امپریالیسم، نئولیبرالیسم و مدرنیته غربمحور است.
-
ادبیات کودک؛ سرگرمی یا آموزش، در گفتوگو با عاطفه ملکیجو؛
سرگرمی باید زبانِ آموزش باشد
عاطفه ملکیجو، تصویرگر کتاب کودک، گفت: ما میدانیم که کودک اغلب با قصه و تصویر زندگی میکند و پند و نصیحت مستقیم را دوست ندارد؛ حال اگر نکتهای آموزشی در دل یک داستان یا تصویر قرار گیرد و کودک خودش آن را کشف کند، بسیار ماندگارتر خواهد بود تا اینکه آن نکته مستقیم و نصیحتوار گفته شود. بهطور کلی سرگرمی باید زبان آموزش باشد و برای آموزشدادن از روشهای سرگرمکننده و جذاب استفاده شود.
-
تاریخخوانی در گفتوگو با فاطمه قاضیها؛
عبرت تاریخ شعار نیست
فاطمه قاضیها گفت: تاریخ رمان و داستان نیست که برای کسب مطلوبیت خاطر مطالعه شود، تاریخ را باید خواند و از آن عبرت گرفت، این شعار نیست بلکه از ملزومات است، بخصوص مسئولینی که تصمیمگیرنده هستند اگر تاریخ ندانند امکان دارد که در موارد حساس با تصمیماتی ناشی از عدم آگاهی به تاریخ دچار اشتباه شوند.
-
توسط نشر ماه مینو؛
انتشار ۲ عنوان کتاب شعر و داستان تالشی
گیلان – نشر «ماه مینو» دو عنوان کتاب شامل فرهنگ منظوم فارسی به تالشی و مجموعه داستانهای تالشی را منتشر کرده و در دسترس علاقهمندان قرار داده است.
-
گزارش تصویری
خانه وحشی بافقی
خانه منسوب به وحشی بافقی از جاهای دیدنی بافق در استان یزد به شمار می رود و به وحشی بافقی، شاعر نامدار سده دهم تعلق داشته است. کمال الدین یا شمس الدین محمد وحشی بافقی یکی از شاعران نامدار سده دهم ایران است که در سال ۹۳۹ هجری قمری، در شهر بافق چشم به جهان گشود. دوران زندگی وی با پادشاهی شاه تهماسب صفوی، شاه اسماعیل دوم و شاه محمد خدابنده همزمان بود. خانه وحشی بافقی به دلیل زیبایی در معماری و ابزار و ظروفی که در آن وجود دارد، یکی از مشهورترین جاهای دیدنی بافق به شمار میآید. /عکاس:زهره زارع زاده
-
گشتوگذاری در زادگاه شاعر بافقی؛
ماجرای خانه منسوب به وحشی بافقی/ تخلص «وحشی» از کجا آمد؟
یزد - وحشی بافقی، شاعری که نه از گرمای جهان گریخت و نه از بی اعتنایی معشوق، با گرایش متعالی که داشت از خود تخلص « وحشی بافقی» را برگزید. وحشی میخواست بگوید که او پیر و مرشد زمینی نداشته و پرورشیافته دست پروردگار است.
-
گزارش تصویری
ویژهبرنامه «از ایران بخوان»
ویژهبرنامه ادبی و هنری «از ایران بخوان» شامگاه (یکشنبه ۵ مرداد ۱۴۰۴) با اجرای ارکستر سمفونیک صدا و سیما و تقدیر از خانواده شهدای علمی کشور در تالار وحدت برگزار شد. /عکاس:زهرا پازکی
-
در تالار وحدت برگزار شد؛
شعرخوانی شاعران آیینی در مراسم تقدیر از خانواده شهدای علمی کشور
همایش ادبی و هنری «از ایران بخوان» با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی و خانواده شش شهید هستهای و علمی کشور، بهدبیری علیرضا قزوه، در تالار وحدت برگزار شد.
-
به میزبانی خانه اندیشمندان علوم انسانی؛
یادبود مرتضی کاخی برگزار میشود
مراسم یادبود مرتضی کاخی، پژوهشگر ادبی، شاعر و دیپلمات سابق که حدود ۹ ماه پیش، در بیخبری از دنیا رفت، در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار خواهد شد.
-
انتشار رمانی از نگار جوادی در ایران؛
رمانی درباره شورشهای اجتماعی و گسست فرهنگی مهاجران
رمان «آوردگاه» نوشته نگار جوادی با ترجمه احمد آلاحمد در انتشارات کتاب تداعی منتشر شد.
-
گفتوگو با سعید پورعبدل، روانشناس بالینی و مترجم؛
درمانگر در مواجهه با خطر خودکشی، چه باید بکند؟
کتاب «درمان شناختی-رفتاری برای پیشگیری از اقدام به خودکشی» بهتازگی با ترجمه و نظارت علمی جمعی از روانشناسان برجسته منتشر شده است؛ اثری کاربردی که تلاش میکند راهکارهای عملی برای مدیریت بحران خودکشی ارائه دهد.
-
معرفی کتاب «چوگانباز یهودی»؛
یهودی ایرانیالاصلی که شبنامههای ضدصهیونیستی مینوشت
کتاب «چوگانباز یهودی» نوشته حسین زحمتکش زنجانی، با نگاهی مستند و داستانمحور، به روایت زندگی یک مأمور اسرائیلی در تهرانِ پیش از انقلاب میپردازد.
نظر شما