به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در کرمانشاه، عصر چهارشنبه همزمان با آغاز عملیات اربعین کارگاه روایت نویسی اربعین در کرمانشاه به همت حوزه هنری این استان و با دعوت از احسان قائدی نویسنده و مدرس نویسندگی خلاق، برگزار شد.
این کارگاه برای ۲ روز طراحی شد که برگزاری آن باحضور ۳۰ نفر از علاقهمندان به حوزه روایت نویسی طی روزهای ۱۶ و ۱۷ مردادماه درحال برگزاری است که در گام نخست این کارگاه روایت نویسی نحوه نگارش و شیوه روایت نویسی مطرح شد.
احسان قائدی نویسنده و مدرس نویسندگی خلاق مهمترین اصل شروع نویسندگی را بر پایه «پیرنگ» دانست و اظهار کرد: شیوه روایت نویسی بر پنج اصل مهم بنا کیشود که «پیرنگ» هم در داستان نویسی و هم در روایت نویسی اصلیترین مرحله است.
وی افزود: در روایت نویسی نویسنده باید از نقطه شروع تا پایان روایت سیر منطقی از اتفاقات را ترسیم و برنامهریزی کند و در ذهن خود کلیتی از روایت بنا داشته باشد.
این مدرس و نویسنده در جمع هنرجویان روایت نویسی را یک نوشته غیر تخیلی معرفی کرد و تصریح کرد: تمام آنچه در داستان استفاده میشود در رعایت نیز استفاده میشود غیر از معقولهای تخیلی چراکه روند و نوشته یک روایت بر اساس و مبنای یک واقعیت خواهد بود.
قائدی در ادامه بیان داشت: زاویه دید یکی دیگر از اصول شروع نویسندگی است و با توجه به شخصیتهای یک نوشته در روایت نویسی در اکثر مواقع و به ویژه برای شروع روایت نویسی روایت باید از دید و زبان اول شخص باشد.
وی در پایان عنوان کرد: پیرنگ، زاویه دید، راوی، صحنه پردازی شامل زمان و مکان و شخصیت پردازی پنج اصل اساسی یک نوشته است.
توجه به مسئله فلسطین و وحدت مسلمانان محورهای مهم روایت نویسی در اربعین امسال است
در ادامه با توجه به برگزاری کلاس روایت نویسی اربعین برای علاقه مندان استاد ونویسنده این کارگاه در گفتوگو با خبرنگار ایبنا در خصوص ویژگیهای این کارگاه، عنوان کرد: امروز در استان کرمانشاه همراه با تعدادی از نویسندههای خوب این استان دور هم جمع شدیم تا ضمن آموزش اصول اولیه برای حضور در مراسم بزرگ اربعین و از زیباییها، جذابیتها و حماسههای مراسم اربعین برای مردم کشورمون روایت کنند.
وی افزود: بیش از ۳۰ نفر در کارگاه روایت نویسی شرکت کردند که با اصول اولیه روایت نویسی آشنا خواهند شد و این کارگاه کاملاً بر اساس تجربههای نویسندگی شرکت کنندگان در حال برگزاری است.
قائدی به ارزیابی روایتهای نوشته شده شرکت کنندگان بعد از ایام اربعین اشاره و خاطر نشان کرد: بنابر برنامهریزی انجام شده آثار و روایات تولید شده توسط شرکت کنندگان در قالب یک اثر به چاپ خواهد رسید.
وی ادامه داد: محورهای مطرح شده در کلاس روایت نویسی شامل اولویتهای سفر و یک روایت در سفر اربعین بود که در این مسیر له لحاظ محتوایی به نکات مهمی همچون وحدت امت اسلامی، وحدت شیعه و سنی و مسئله فلسطین و تقابل با رژیم فلسطین میتوان توجه کرد چرا که این و مسائل جز مسائل روز دنیای امروز هستند و به لحاظ فنی هم شیوه روایت و شیوه نگارش روایات به شرکت کنندگان آموزش داده شده است.
روایتهای اربعینی به داستانی کوتاه در قالب کتاب جمع بندی و به چاپ میرسد
همچنین در ادامه کیوان ماهور سرپرست حوزه هنری استان کرمانشاه نیز در خصوص برگزاری این کارگاه، بیان کرد: مسئله اربعین برای مردم استان کرمانشاه به دلیل اینکه از سالیان دور به عنوان مسیر کربلا و دروازه کربلا شناخته شده بوده دارای اهمبت بالایی است بنابراین در تولید روایتهایی که مربوط به این مسئله مهم بوده هیچ وقت به شکل جدی ورود پیدا نکرده بودیم و کارهایی که انجام گرفته بود بدون حمایتهای محتوایی و آموزشی بودهاند.
وی افزود: بنابراین تصمیم گرفته شد با کمک یکی از استادان برجسته در این حوزه افراد علاقه مندی که در مراسم پیادهروی اربعین شرکت میکنند و یا در موکبهای بین راه فعال هستند را دعوت کرده آموزشهای لازم راببینید و با مسئله روایت نویسی آشنا شوند.
رییس حوزه هنری استان کرمانشاه با تاکید بر لزوم پرورش روایت نویسان اربعینی، گفت: بر این اساس به این افراد علاقه مند آموزش داده می شود که مسلئل و موضوعات را دقیقتر و جدیتر ببینند و با شاخصهای روایت نویسی محتوای درخوری تولید کنند.
ماهور ادامه داد: پس از ایام اربعین روایتهای نوشته شده جمع آوری خواهد شد و سپس از روایتهای نوشته شده داستانی کوتاه از اربعینی در قالب یک کتاب منتشر شود.
وی در پایان با بیان اینکه در استان کرمانشاه کارگاه روایت نویسی اربعین برای نخستین بار در حال برگزاری است، یادآور شد: علاوه بر اینکه روایت کردن اربعین برای ما موضوعیت دارد همچنین شناسایی افراد مستعد و توانمند در این زمینه نیز مورد توجه بوده که از طریق روایتهای نوشته شده میتوانیم دریابیم که چه میزان آموزش پذیر بوده و در نهایت از استعدادها دعوتی به عمل خواهد آمد که در حوزه ادبیات پایداری همکاری لازم را داشته باشند.
نظر شما