به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ «نه باز نه کبوتر» کتابی است که موسسه انتشاراتی ایران آن را در حوزه تاریخ شفاهی بهتازگی منتشر کرده و دربردارنده خاطرات و گزارشهای خودنوشت خورشید محمود کسوری دیپلمات پاکستانی از سیاست خارجی این کشور است.
کسوری سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۷ وزیر امور خارجۀ پاکستان بود و این دوران، دوران بسیار مهمی نهتنها برای پاکستان بلکه برای کل جهان به حساب میآید. این دوره، رویدادهایی که بلافاصله پس از ۱۱ سپتامبر رخ داد و همچنین روند صلح پاکستان و هند را در بر میگیرد؛ آنهم زمانی که دو کشور در آستانه نهایی کردن چارچوب تاریخی توافقنامه در مورد مناقشه کشمیر بودند که عامل پنج جنگ بین پاکستان و هند شده بود.
دورهای که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته شامل همین پنج سالی است که کسوری وزیر امور خارجه پاکستان بود. «نه باز نه کبوتر» را باید بیشتر بهعنوان یک کتاب «خاطرات» در نظر گرفت اگر چه قطعاً بیوگرافی سیاسی نیست و صرفاً در فصل اول به سیاستمداران پرداخته شده که آن هم بهدلیل تأثیرات آنها بر کسوری در زمان رشد یا ایجاد روابط شخصی نزدیک با آنها بوده است. در حقیقت، به این افراد هم خیلی خلاصه پرداخته شده و تمرکز نویسنده بیشتر بر سیاست خارجی پاکستان در دوران مسئولیتاش برمیگردد.
وزیر امور خارجه اسبق پاکستان در بخشی از کتاب خود مینویسد: «این کتاب اولین گزارش خودی از پیشرفتهای حاصل شده توسط هر دو کشور بین سالهای ۲۰۰۷-۲۰۰۲ و تلاش برای بهبود روابط تیره تاریخی خود ارائه میدهد. در واقع، وقتی نشانههای پیشرفت در سطح اعتماد میان دو طرف، در مرحله حساس بروز کرد که مشاور امنیتی هند، جی.ان. دیکسیت به من توصیه کرد که رئیسجمهور پرویز مشرف، نباید زمانی که هنوز اکثر مخالفان سیاسی در پاکستان نیرومندند، لباس نظامی خود را درآورد. این توصیه او، من را حیرتزده کرد. قدرتهای بزرگ غربی و من خودم، در تلاش بودیم تا رئیسجمهور را متقاعد کنیم که از سمت نظامی خود دست بکشد و بهعنوان یک غیر نظامی در انتخابات بعدی شرکت کند. همانطور که در کتاب توضیح داده شده است، رابطۀ من با رئیسجمهور مشرف گرم و صمیمانه و در عین حال پیچیده بود.»
نکته جالب توجه این کتاب آوردن حکایتهای شخصی و سیاسی کسوری از تعاملهای شخصی و سیاسی او با بسیاری از رهبران جهان و شخصیتهای جهانی ازجمله بوش، نخستوزیران هند آتال بیهاری واجپایی و مانموهان سینگ، رئیسجمهور کرزی، ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی، رئیسجمهور محمود احمدینژاد از ایران، رئیسجمهور ترکیه عبدالله گل، همتای خود، نخستوزیر چین ون جیابائو، نخستوزیر فرانسه دومینیک دو ویلپن (همتای من در آن زمان)، رئیسجمهور پراناب موکرجی از هند (در آن زمان همتای من)، وزیر امور خارجه کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجۀ روسیه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجۀ بریتانیا جک استراو، جاشکا فیشر معاون صدراعظم و وزیر امور خارجۀ آلمان و شاهزاده سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان سعودی است که میتواند در نوع خود برای مخاطب «نه باز نه کبوتر» جذاب بهنظر برسد.
او همچنین بهبرشهایی از رابطه با ایران در چالشهای مهم منطقه میپردازد و روایتهای طرفهای دیگر را روی میز قضاوت میگذارد.
گفتنی است «نه باز نه کبوتر» اخیراً با ترجمه «راضیه کریمی» به فارسی برگردانده شده و توسط انتشارات موسسه ایران در قطع رقعی اروپایی و ۹۱۲ صفحه و به قیمت ۳۷۰ هزار تومان به چاپ رسیده است.
نظر شما