سه‌شنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۸
استقبال از ظرفیت نهادهای مردمی و تخصصی برای حل مسائل زبان فارسی

دبیر شورای پاسداشت زبان فارسی گفت: برای بهبود وضعیت و برطرف کردن چالش‌های موجود در حوزه زبان فارسی باید از ظرفیت نهادهای تخصصی و مردمی کمک بگیریم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، یاسر احمدوند در دیدار با اعضای شورای مرکزی اندیشکده زفان که امروز، ۱۶ آبان در دفتر معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، در سخنانی آمادگی شورای پاسداشت زبان فارسی را برای استفاده از ظرفیت ارگان‌های مردمی و تخصصی از جمله اندیشکده زفان برای ترویج و گسترش زبان فارسی اعلام کرد.

معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه شورای پاسداشت زبان فارسی به دنبال تصویب قانون ممنوعیت استفاده از واژه‌ها و اصطلاحات بیگانه در سال ۱۳۷۵ شکل گرفته، افزود: هدف اصلی این شورا صیانت از فضای رسمی کشور در برابر ورود و استعمال واژه‌های بیگانه به‌ویژه در مکاتبات، اسناد و سخنرانی‌هاست و برای تحقق این امر باید از ظرفیت نهادهای تخصصی و مردمی استفاده کنیم.

وی بر ضرورت استفاده از توان پیمایشی و اجماع نخبگان در این حوزه تأکید کرد و گفت: نخبگان و دانش‌آموختگان زبان و ادبیات فارسی می‌توانند در این امر یاری‌رسان شورای پاسداشت زبان فارسی باشند.

احمدوند با اشاره به مظلومیت زبان فارسی عنوان کرد: به اندازه کافی چالش‌های زبان فارسی موردتوجه قرارنگرفته و حتی حوزه‌های اندیشه‌ورزی و دانشگاهی از آن غفلت کرده‌اند. باید به اندازه‌ای تلاش شود که چالش‌ها و اهمیت زبان فارسی پیش چشم قرارگیرد. در این زمینه باید از ظرفیت رسانه‌ای استفاده بیشتری شود و جامعه رسانه‌ای و دانشگاهی می‌توانند مطالبه‌گر و نیز همکار ما باشند.

وی افزود: اندیشکده زفان کارهای تطبیقی و پژوهشی خوبی انجام می‌دهد و می‌توانیم در حوزه کارهای پژوهشی و نیز برگزاری نشست‌های تخصصی مشترک با دستاوردهای رسانه‌ای و حتی چاپ کتاب با این اندیشکده همکاری کنیم. همچنین اعضای این اندیشکده می‌توانند ایده‌هایی کاربردی برای طراحی برنامه‌های کلان ارائه کنند.

آماده کمک در تقویت زبان ملی‌مان هستیم

در این نشست همچنین محمدرسول رستمی از اعضای شورای مرکزی اندیشکده زفان در سخنانی به معرفی این اندیشکده پرداخت و گفت: اندیشکده زفان متشکل از جمعی از دغدغه‌مندان، پژوهشگران و صاحب‌نظران است که گردهم آمده‌اند تا بر سیاست‌ها و قوانین حاکمیتی در حوزه زبان فارسی تأثیر بگذارند و از این رهگذر به تقویت زبان ملی‌مان کمک کنند. نگاه کلان اعضای اندیشکده و انگیزه اصلی ما در تشکیل این سازمان آن است که در مسیر حفظ، گسترش و ترویج زبان فارسی به آسیب‌ها، خلأها، امکانات و فرصت‌های پیش رو بپردازند.

استقبال از ظرفیت نهادهای مردمی و تخصصی برای حل مسائل زبان فارسی

وی با تأکید بر اهمیت زبان فارسی اظهار کرد: اهمیت زبان فارسی بر صاحب‌نظران و دغدغه‌مندان آشکار است. زبان فارسی زبان میانجی ایرانیان است، رابطی مهم در حوزه بین‌المللی با مردم فارسی‌زبان کشورهای دیگر، ذخیره‌ای فرهنگی در دو حوزه تمدنی (یعنی کشورهای اسلامی و منطقه نوروز)، و همچنین محملی بزرگ برای میراث فرهنگی گذشته کشورهای مختلف است (از بالکان و شرق اروپا تا شرق آسیا)؛ بنابراین نیاز به شناخت، تقویت، محافظت و ترویج دارد به‌ویژه امروز که به بهانه‌ها و انگیزه‌های مختلف استعماری، تجزیه‌طلبانه، تفرقه‌انگیز و امپریالیستی تلاش چندجانبه برای تضعیف و مشروعیت‌زدایی از آن در رسانه‌های بین‌المللی و سیاست‌گذاری برخی دولت‌ها دیده می‌شود.

رسولی توضیح داد: نظر به اهمیت زبان فارسی و خطراتی که پیرامونش وجود دارد خلأ نهادی برای رصد مشکلات، تهدیدها و فرصت‌های پیش رو به شدت وجود داشت؛ نهادی که راهکارهای جامعی در حوزه سیاست‌گذاری پیشنهاد دهد و بتواند نقش اتاق فکر مرکزی را ایفا کند.

وی تأکید کرد: گمان ما بر این است که حل مشکلات زبان فارسی و بهبود وضعیت آن در گرو ایجاد اندیشکده و اتاق فکری است که برای همسویی حکمرانان یا اندیشه‌ورزان تلاش کند و بتواند در حوزه‌های مختلف مربوط به زبان ملی‌مان پیشنهادهایی محکم، عملیاتی و اجرایی بدهد. این اتاق فکر باید بتواند فکر و تجربه اشخاص و نهادهای مختلف مسئول و بعضاً موازی را هم پیوند دهد و گفت‌وگویی سازنده میانشان برقرار کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها