در هفتهای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزههای مختلفی پوشش خبری و رسانهای داشت که گزارش آن به اختصار بیان میشود.
آثار ادبیات پایداری در نمایشگاه کتاب مسکو معرفی شد
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب مسکو از چهارشنبه ۸ شهریور آغاز به کار کرد و تا ۱۲ شهریور پذیرای بازدیدکنندگان است و جمهوری اسلامی ایران نیز با معرفی و ارائه ۶۰۰ عنوان کتاب و برپایی برخی نشستها و کارگاههای فرهنگی، هشتمین حضور خود را در این رویداد تجربه میکند. یکی از مؤلفههای شناختی ایران معاصر مفاهیم مقاومت و پایداری است و پیروزی انقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی (ره) در سال ۱۳۵۷ باعث شد تا مرزهای جدیدی برای جبهههای آزادی خواهی به وجود بیاید و ایران به اصلیترین پایگاه مبارزه مستضعفان جهان علیه مستکبران تبدیل شود. این موضوع باعث شد تا نظام استکبار جهانی ملت ایران را تحت سختترین حملات اعم از نظامی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی خود قرار دهد. حملاتی که تاکنون به روشهای گوناگون ادامه داشته است.به یاد شهید محمود کاوه در سالروز شهادتش؛
نه ترس و نه خستگی، فقط ادای تکلیف
یکی از همرزمانش، «تا زمانی که محمود کاوه مجروح و جانباز نشده بود در همه عملیاتها خودش پابهپای بچهها در راهپیماییها شرکت فعالانه داشت و این خودش مایه دلگرمی همه ما میشد. یعنی وقتی نیرو میدید شخص محمود کاوه همگام با اوست، دلگرمی و انرژی مضاعفی پیدا میکرد. در مقابل، دشمن وقتی میشنید کاوه وارد میدان شده لرزه بر اندامش میافتاد و حداقل کاری که میتوانست انجام بدهد عقبنشینی و فرار بود.»
در این هفته نمایشگاه هنری «روز سرخ» به مناسبت ایام اربعین حسینی برگزارشد.
در آستانه اربعین حسینی(ع) نمایشگاهی از پوسترهای عاشورایی و نقاشیخط با موضوع اربعین با عنوان «روز سرخ» که حاوی تصاویری از آثار برگزیده هنرمندان قدیم و معاصر میباشد در محل گالری فکه موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به نمایش گذاشته شد. از جمله این آثار خوشنویسی استاد امیرعباس توفیق بود. همچنین آثاری از هنرمندان معاصر از جمله استاد سمانه صباغی، استاد مهدی فرج الله و آثار نقاشیخط و پوستر جمعی از هنرمندان دیگر در این نمایشگاه در معرض بازید عموم قرار گرفت.
به مناسبت سالروز عملیات کربلای ۲؛ مأموریت ترکشها
گزارشی از کتاب «گیل مانا»؛ روایت محمدعلی حقبین فرمانده گردان کمیل منتشر شدهاست.
بالای ارتفاع رسیدم. بیسیم ما قطعشده بود و من از حال حسن بیخبر بودم. دوباره از نیروهای در حال عقبنشینی جویای حال حسن شدم. یکی گفت: حسن رو زیر ارتفاع ۲۵۱۹ روی تختهسنگی گذاشتیم تا نفسی تازه کنه. ارتفاع ۲۵۱۹ حوالی شهرستان پیرانشهر قرار دارد. ظاهراً گلوله توپی در کنارشان زمین میخورد. چندین نفر از نیروها دور و برش سرپا ایستاده بودند ولی هیچکدام مجروح هم نمیشوند. گویی ترکشها مأموریتی خاص داشتند؛ فقط او را انتخاب کرده بودند. او درحالیکه روی تختهسنگی دراز کشیده بود، از ناحیه پهلو شدیداً هدف اصابت ترکشهای گلوله توپ دشمن قرار میگیرد و همانجا به شهادت میرسد.
در روزشمار جنگ به هفتههای پایانی تابستان ۱۳۶۶ میرسیم؛
عملیات فتح ۱۰، عملیاتی میان سروصدای تبلیغاتی دشمن
تا آنجا که به کشور ما و به جنگ تحمیلی مربوط میشود، شهریور ۱۳۶۶، ماه پرحادثهای بود. تقریباً هر روز خبری درباره درگیریهای پراکنده با ضدانقلاب، در غرب و شمال غرب کشور، بهویژه در دو استان کردستان و آذربایجان غربی منتشر میشد که اغلبشان به دو گروه دموکرات و کومهله برمیگشت.
مطالعه کتاب «اسکورت نفتکشها» کاری از محمود یزدانفام و مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تصویری نسبتاً کامل از آنچه در آن مقطع از جنگ تحمیلی در خلیج فارس جریان داشت به ما نشان میدهد. همچنین کتاب «جنگ نفتکشها» نوشته مارتین ناویاس از انتشارات صریر نیز روایتی از تنشهای سیاسی و نظامی در خلیج فارس، در سالهای جنگ تحمیلی ارائه میکند. نکته اینجاست که بدون اطلاع از حوادث خلیج فارس و نقشی که قدرتهای خارجی در آبهای جنوب ایران ایفا میکردند، نمیتوانیم شرایط کشورمان در سالهای پایانی جنگ تحمیلی را درست درک کنیم.
یادداشتی میخوانیم از: نگاه راهبردی حاج قاسم به زیارت عتبات عالیات
یکی از بزرگترین رویدادهای فرهنگی جهان تشیع که چند سالی است شکل منسجمتر و گستردهتری را به خود گرفته است، راهپیمایی اربعین بهمنظور زیارت بارگاه مطهر امام حسین(ع) و یاران با وفایش میباشد که همهساله در اربعین شهادت آن امام عزیز رخ میدهد و بهویژه در چند سال گذشته بر جنبه بینالمللی و جهانی آن افزودهشده است و همه انسانهای آزاده جهان را از ملیتهای مختلف به سمت بارگاه ملکوتی سرور آزادگان جهان حسینبنعلی(ع) میکشاند.
اما در این بین نقش افراد مجاهد و آزادهای همچون سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در نهادینه کردن و عمقبخشی به این فرهنگ عظیم، برجسته و غیرقابلانکار است.
نگاه اصلی سردار سلیمانی در حوزه بازسازی، ارتباط بین مردم ایران و عراق بود. با تشکیل ستاد، راه ایرانیها برای زیارت و بازسازی باز شد و قصد داشتند مردم عراق هم برای زیارت امام رضا (ع) و دیگر اماکن مذهبی به ایران بیایند.
اولین شماره از تمهیدات سیاسی و نظامی عراق برای آغاز جنگ را میخوانیم؛
تلاش صدام برای ایفای نقش ژاندارمی در خاورمیانه
قراین و شواهد حاکی از آن است که همه اقدامات عراق، جهت فراهم ساختن زمینههای لازم برای آغاز جنگ بوده است. بهعبارتدیگر، تصمیم عراق برای تجاوز به ایران از مدتها پیش اتخاذشده بود و رهبری این کشور تنها مترصد فرصتی طلایی برای حمله به ایران بود که این فرصت در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به دست آمد. رویکرد سیاسی عراق به غرب و آمریکا در دوران قبل از جنگ قابلتوجه است. تمایل عراق به ایفای نقش ژاندارمی در منطقه که با سرنگون شدن شاه شدت بیشتری به خود گرفته بود، باعث شد تا برژینسکی، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا اعلام کند، در آمریکا هیچ تضاد اصولی بین منافع واشنگتن و بغداد نمیبینند.
در پنجمین شماره تمامخوانی یک نسلکشی میخوانیم؛ سه سال و نیم رودررو با مرگ
محمدحسین عباسی در یادداشتی نوشت: «كارت پستالهایی از گور» را اگر نخواندهاید، هیچ چیز درباره جنگ بوسنی و قتل عام مسلمانان سربرنیتسا در جولای ۱۹۹۵نمیدانید. نه اینكه چون خودم مترجم كتاب هستم، بلكه این كتاب یكی از دستهاولترین روایتهای موجود درباره قتل عام سربرنیتساست. حالا شاید بگویید چرا اصلا باید بدانیم؟ همینقدر بگویم كه این كتاب یک سند تاریخی است، یک روایت مستند از چگونگی قتلعام بیش از ۸۰۰۰ نفر آدم بیگناه طی تنها سه روز، آنهم در روز روشن و در مقابل چشمان نیروهای حافظ صلح سازمان ملل و البته بقیه دنیا كه انگار مشغول تماشای یك نمایش بودند.»
این جملات بخشی از مصاحبه سیدمیثم میرهادی، مترجم توانمند کتاب است که به نظرم برای معرفی این اثر کافی است. این کتاب مجموعهای از خاطرات یکی از شاهدان عینی جنگ بوسنی و هرزگوین طی سالهای ۱۹۹۲تا ۱۹۹۵میلادی (۱۳۷۱تا ۱۳۷۴ شمسی) در شهر سربرنیتسا است. روایتهای این کتاب مربوط به محاصره و سقوط شهر و وقوع نسلکشی در آن است.
در گفتوگو با نویسنده کتاب «صدوهفتادوششمین غواص» دو شماره منتشر شد:
اولین شماره؛ صدوهفتادوششمین غواصی که زنده به گور نشد!
محمدرضا یزدیان که پیش از این در سالهای گذشته این موضوع را بیان کرده بود و کسی آن را باور نکرده بود، با نگارش این کتاب به شرح جزئیات این واقعه میپردازد. این کتاب نثری روان و خاطرهگونه دارد که میتواند اطلاعات مهمی از روزهای اسارت و عملیات کربلای چهار در اختیار خوانندگان قرار دهد. انتشارات ستارهها این کتاب را منتشر و روانه بازار کتاب کرده است.
کتاب «صدوهفتادوششمین غواص» روایت روزهای اسارت محمدرضا یزدیان است. یزدیان تنها شاهد زندهبهگور شدن ۱۷۵ غواص عملیات کربلای چهار است که از آن واقعه جان سالم به در برده است.
دومین شماره؛ عراقیها انتقام کربلای۸ را از غواصان کربلای۴ گرفتند / رازهای دوران اسارت و جنایت عراقیها تا قیامت در سینه من میماند
محمدرضا یزدیان گفت:من در جاهای دیگر هم گفتم جنگ و دفاع مقدس خود حرف های زیادی برای گفتن دارد و بالاتر از آن اسارت حرفهای زیادی دارد. ما از اسارت خیلی حرفها داریم. البته من در جاهایی گفتم که شاید این این اتفاقاتی که من تعریف کردم تمام ماجرای شهادت شهدای غواص و قتل عام آنها نباشد. من بهعنوان تنها شاهد ماجرای شهدای غواص هستم. من در قالب یک کتاب این صحبتها را با شما میکنم و نتوانستم تمام آن ماجرا بگویم. چون فکر نمیکنم که جامعه تحمل شنیدن این همه شقاوت را داشته باشد. فکر میکنم این رازهایی که در سینه من هست تا روز قیامت همانجا میماند.
نویسنده کتاب تازه منتشر شده «آرمان عزیز»گفت: تعدد راویان ریشه در گستردگی روابط اجتماعی شهید داشت
کتاب «آرمان عزیز» روایتهایی مستند از زندگی شهید آرمان علیوردی است. او از جمله شهدای مظلوم بسیج بود که در اغتشاشات سال ۱۴۰۱ با دست خالی در برابر عمال ظلم و استکبار ایستاده بود و توسط همین افراد به سختترین نحو به شهادت رسید.
نویسنده کتاب «آرمان عزیز» گفت: نمیدانستم باید با چه تعداد راوی مصاحبه و مباحثه کنم اما وقتی وارد کار شدم، متوجه شدم که مجبورم با تعداد راویان زیادی مصاحبه کنم و این لاجرم است. حتی چند راوی هستند که با آنها مصاحبه کردم اما در کتاب اسمی از آنها نیامده است.
نظر شما