مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران در گفتوگو با ایبنا:
ایده اولیه سینما کتاب از سوی خانه کتاب مطرح شد/ تعداد آثار اقتباسی ۶ برابر شده است
مهدی آذرپندار مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران درباره ایده غرفه سینما کتاب در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۲ تصریح کرد: تلاش خواهیم کرد سال بعد چه به لحاظ مکان و چه به لحاظ کیفیت و به لحاظ نشستهایی که برگزار میکنیم اتفاقات بهتری بیفتد. امسال مشخص شد این عطش در نمایشگاه کتاب تهران وجود دارد.
پیوند بین سینما و کتاب در انجمن سینمای جوانان چگونه است؟
پیوند بین سینما و کتاب در انجمن مربوط به نمایشگاه کتاب نیست بلکه چندین سال است بحث اقتباس در جشنواره فیلم کوتاه تهران بخش جداگانهای دارد. فیلمها در این بخش نمایش داده میشوند و به بهترین فیلم اقتباسی جایزه داده میشود. حتی در جشنواره منطقهای سینمای جوان هم از آثاری که اقتباسی بودند استقبال میشود.
در خصوص غرفه سینما کتاب و انتخاب فیلم برای نمایش در نمایشگاه کتاب تهران کمی توضیح دهید.
این فیلمها در جشنواره فیلم کوتاه تهران و در انجمن در دسترس هستند و پیداکردن و انتخابکردن آنها برای سینما کتاب کار پیچیدهای نبود. آثار برگزیده دوسه سال اخیر را انتخاب کردیم برای اینکه در نمایشگاه کتاب تهران به نمایش دربیاید و بحث و گفتوگو پیرامون این فیلمها شکل بگیرد. در حقیقت بحث اقتباس و پیوند سینما و کتاب در انجمن وجود دارد. هدف از سینما کتاب این است که اهالی فیلم کوتاه را که صاحب اندیشه هستند با حوزه کتاب که مولد اندیشه است پیوند دهیم.
انجمن سینمای جوانان چه راهکاری برای حل مشکل فیلمنامه دارد؟
سالهاست میگوییم مشکل فیلمنامه داریم. برای حل مشکل فیلمنامه یکی از راههایی که به ذهن سیاستگذارهای فرهنگی رسیده مسئله اقتباس است. اقتباس میتواند کمک کند فیلمنامه و فیلم غنیتری بسازیم. در سالهای اخیر اقتباسها شامل تاریخ شفاهی وقایع تاریخ انقلاب و دفاع مقدس و حتی سرگذشتها مثل فیلمهای «تختی» یا «شبی که ماه کامل شد» بوده است.
جایگاه ارائه فیلمنامه اقتباسی در انجمن سینمای جوانان چگونه است؟
اقتباس از کتاب در انجمن سینمای جوان یک مسئله جدی است. برای ما اقتباس از یک کتاب مزیت به شمار میآید. وقتی فیلمساز برای ما یک فیلمنامه میفرستد که اقتباسی است از حمایت بیشتری برخوردار میشود. برای فیلمنامه اقتباسی هم جایزه جداگانهای تعریف شده است. همین امر باعث شده که از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ تعداد آثار اقتباسی ما شش برابر شود. در تلاشیم که همین روند ادامه پیدا کند و رشد داشته باشد.
آیا تاکنون به برگزاری پیچینگ با موضوع اقتباس در انجمن سینمای جوانان ایران اقدام کردهاید؟
تا الان در این رابطه پیچینگ برگزار نکردهایم. از وقتی که من آمدهام اصلاً پیچینگ موضوعی در انجمن برگزار نشده است. شاید سابق از این بوده که من اطلاع ندارم. ما تمام تلاشمان این بوده پیچینگهای انجمن بهطور منظم برگزار شود و هیچ اثر اقتباسی پشت در نماند. در بررسیها هم اقتباس نمره مثبتی دارد. برایمان مهم است که فیلمنامه اقتباسی باشد و نمره مثبتی بگیرد.
درباره رعایت حقوق اقتباس در انجمن سینمای جوانان چه تمهیداتی اندیشیدهاید؟
اولاً ما حتماً اثر اقتباسی را پیگیری میکنیم و مطمئن میشویم این اثر اقتباسی هست یا نه. و اگر هزینه اضافی داشته باشد که معمولاً نویسندگان ما در اقتباس فیلم کوتاه از روی داستانشان عدد هنگفتی طلب نمیکنند، پرداخت میشود. در همین راستا ما در تلاش هستیم کتابی تهیه کنیم که شامل داستانهایی برای اقتباس باشد. اینکه انجمن تعدادی داستان از بین داستانهای کوتاه معاصر ما را انتخاب کند و با نویسندگانش صحبت کند و حق اقتباس آنها را خریداری کند که داستانهای این کتاب مورد تأیید شورای پیچینگ انجمن هم هستند، این برای اولین بار است که اتفاق میافتد. قبلاً هم کتابی در این راستا چاپ شده به نام «این سوی واقعیت، آن سوی خیال» اما اینطور نبوده که برای تولید مورد تأیید شورای پیچینگ انجمن هم باشد. داستانهای این کتاب قبلاً خریداری شده یا مذاکره شده که بشود از روی داستانهایش اقتباس کرد و مبلغی باید برای اقتباس پرداخت کرد. اگر کسی از رویش اقتباس کند و فیلمنامه خوبی بنویسد فیلمش میتواند مورد تأیید انجمن هم باشد. بعد از نمایشگاه ما کتابهایمان را برای دفاتر انجمن در شهرستانها میفرستیم تا هنرجویان از این کتابها استفاده کنند و بدانند میتوانند از روی داستانهای این کتاب اقتباس کنند و مورد حمایت انجمن قرار بگیرند.
درباره سینما کتاب سال آینده چه برنامههایی پیشبینی کردهاید؟
سال آینده بهشرط حیات حتماً این حرکت جدیتر میشود. با آقای خزاعی رئیس سازمان سینمایی کشور هم درباره مکان برگزاری و گسترش این حرکت نو صحبتهایی کردهایم. ما امسال فروش مستقیم در غرفهمان نداشتیم در حالی که بیش از ۳۰ تا ۴۰ عنوان کتاب در غرفه سینما کتاب موجود بود و این کتابها توسط انجمن چاپ شده است. حتماً تلاش خواهیم کرد سال بعد چه به لحاظ مکان و چه به لحاظ کیفیت و به لحاظ نشستهایی که برگزار میکنیم اتفاقات بهتری بیفتد. امسال مشخص شد این عطش و این خواسته در نمایشگاه کتاب تهران وجود دارد؛ با توجه به اینکه اولین بار بود این حرکت را امتحان کردیم. یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و علی رمضانی مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران از مسئولین نمایشگاه خیلی همراهی کردند. امیدواریم در سال بعد بتوانیم در فاکتورهایی مانند مکان غرفه و کیفیت خدمات ارائهشده و فروش مستقیم کتاب تغییراتی بدهیم و کیفیت نشستها را ارتقا دهیم.
روند چاپ کتاب در انجمن سینمای جوانان ایران چگونه است؟
حوزه ما تولید محتوای کتاب است. ما مستقیماً وارد حوزه چاپ و نشر کتاب نمیشویم. ما در حوزه چاپ و نشر با انتشارات دیگر همکاری میکنیم. در حقیقت وظیفه انجمن تولید محتوای سینمایی کتاب است که باقوت در حال انجامشدن است و امیدوارم روندش هم شدت بگیرد.
ایده برگزاری سینما کتاب در نمایشگاه کتاب امسال از چه کسی بود؟
طی تفاهمنامهای که ما با خانه کتاب داشتیم این ایده مطرح شد. چون سال قبل خانه کتاب در جشنواره فیلم کوتاه حضور داشت و رویداد مهم ما نمایشگاه کتاب است و ما هم برای اینکه در نمایشگاه کتاب حضور داشته باشیم به ایده سینما کتاب رسیدیم. جمعبندی نهایی این شد که کیفیت حضور انجمن سینمای جوانان ایران در نمایشگاه کتاب تهران بهصورت سینما کتاب باشد.
در حقیقت پیشنهاد حضور در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۲ ازسوی خانه کتاب مطرح شد و استفاده از ظرفیت سینما سیار که یکی از ظرفیتهای انحصاری سینمای جوان است در جلسات بعد مورد بحث قرار گرفت. استفاده از ظرفیت فیلمهای کوتاه اقتباسی و کتابها و ظرفیت برگزاری نشستها که جزو ویژگیهای خاص انجمن است هم در دستور کار قرار گرفت تا در مجموع با غرفه کاملی به نام سینما کتاب در نمایشگاه کتاب حاضر شویم.
نظر شما