ابوالفضل خطیبی زاده ۲۵ اردیبهشت ۱۳۳۹ در گرمسار، نویسنده، شاهنامهشناس و پژوهشگر زبان و ادب فارسی، عضو هیئت علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی و مشاور علمی گروه فرهنگنویسی بود که ۲۱ دیماه به دلیل عمل ناموفق پیوند کبد در ۶۲ سالگی از دنیا رفت.
ابوالفضل خطیبی زاده ۲۵ اردیبهشت ۱۳۳۹ در گرمسار، نویسنده، شاهنامهشناس و پژوهشگر زبان و ادب فارسی، عضو هیئت علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی و مشاور علمی گروه فرهنگنویسی بود که ۲۱ دیماه به دلیل عمل ناموفق پیوند کبد در ۶۲ سالگی از دنیا رفت.
برگزیده
-
در آستانه چهلودومین دوره؛
فراخوان بخش «کتاب و سینما» جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران منتشر شد
فراخوان بخش ویژه «کتاب و سینما» در چهل و دومین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران منتشر شد.
-
از سوی مرکز حافظشناسی؛
موضوع علمی بیستونهمین یادروز حافظ اعلام شد
فارس- «سیمای جهانی حافظ»، از سوی مرکز حافظشناسی به عنوان موضوع علمی بیستونهمین یادروز حافظ اعلام شد.
-
شاهینشهر پایتخت شعر کودک ایران میشود
اصفهان - آیین امضای تفاهمنامه همکاری شهرداری شاهین شهر برای برپایی پنجمین جشنواره شعر ملی کودک ایران و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد تا این شهر در مسیر پایتختی شعر کودک ایران قرار گیرد.
-
توسط قدیمیترین کتابخانه مجارستان صورت گرفت؛
نجات ۱۰۰ هزار کتاب از هجوم سوسکها
برای نجات آثار تاریخی، دهها هزار جلد کتاب چندصدساله از قفسههای یک صومعه قرونوسطایی در مجارستان جمعآوری میشود تا آنها را از هجوم سوسکهایی که میتوانند بخشی از تاریخ را نابود کنند، حفظ کنند.
-
منتخبی از عکسهای دهه ۴۰؛
به «تماشای ایران» بنشینید!
اصفهان – نشر «اقنوم» کتاب «تماشای ایران» را که شامل منتخب عکسهای مرتضی بخردی از سرتاسر ایران است، به انتخاب حامد قصری منتشر کرد.
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
تازهها
-
مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی غرب کشور خبر داد؛
اهدای مبایعهنامه تاریخی با قدمت ۲۲۳ سال به مرکز اسناد همدان
همدان - مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی غرب کشور از اهدای مبایعهنامه تاریخی با ۲۲۳ سال قدمت به مرکز اسناد همدان خبر داد و گفت: طی سه ماهه نخست سال جاری ۵۶۸ سند تاریخی به مرکز اسناد همدان اهدا شده است.
-
موسسه فرهنگان قریب میزبانی میکند؛
بررسی «شعر متفاوط» در نشست آوانگاردها
نشست تخصصی شعر «آوانگاردها» به بررسی شعر «متفاوط» محمد آزرم شاعر و منتقد اختصاص یافته است.
-
انیمیشن «هیسطوری» با اقتباسی از «سرگذشت استعمار» آماده نمایش شد
سریال انیمیشن «هیسطوری»، تازهترین محصول مرکز انیمیشن سوره با اقتباسی از مجموعه کتابهای «سرگذشت استعمار» آماده پخش از رسانه ملی شد.
-
اقدامی تازه برای مقابله با سرقت ادبی دیجیتال؛
عزم دولت فرانسه برای انتشار غیرقانونی آثار مانگا
در پی گسترش سرقت دیجیتال و افزایش دسترسی غیرقانونی به مانگاهای ژاپنی در فرانسه، انجمن ناشران این کشور با صدور حکم قضایی، یکی از بزرگترین وبسایتهای پخش غیرمجاز این آثار را مسدود کرد؛ اقدامی که گامی مهم در جهت حفاظت از حقوق مؤلف و حمایت از صنعت نشر اروپاست.
-
با موضوع روایت «محیطزیست»؛
پانزدهمین شماره فصلنامه «بارثاوا» منتشر شد
خراسانرضوی - شماره پانزدهم فصلنامه بارثاوا با موضوع روایت «محیطزیست» ویژه تابستان ۱۴۰۴ منتشر شد.
-
فصل دوم سریال اقتباسی «حکایتهای کمال» به روی آنتن میرود
فصل دوم سریال «حکایتهای کمال» تولید مرکز سیمرغ به کارگردانی قدرتالله صلح میرزایی، هر شب از شبکه ۲ سیما پخش میشود.
-
درباره کتاب «فرد در پایان مسیر خود» نوشته ژولین گوبن؛
پارادوکسی در بطن تمدن غربی
کتاب «فرد در پایان مسیر خود» در ظاهر روایتی است از فروپاشی نظم جمعی و سلطهی فردگرایی، اما در بطن خود، اثری است فلسفی و آیندهنگرانه دربارهی پارادوکسی که در بطن تمدن غربی نهفته است.
-
با میزبانی چشمهی کارگر؛
«حافظخوانی خصوصی» رونمایی میشود
نشست رونمایی و بررسی کتاب «حافظخوانی خصوصی» نوشته علیرضا محمودیایرانمهر با حضور نویسنده اثر برگزار میشود.
-
قرارداد با انتشارات هچت؛
کتاب خاطرات ۱۰ میلیون دلاری جو بایدن
جو بایدن، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، قراردادی با انتشارات هچت برای انتشار خاطراتش از دوران حضور در کاخ سفید امضا کرده است. گفته میشود بایدن برای این کتاب پیشپرداختی در حدود ۱۰ میلیون دلار دریافت کرده و قصد دارد تصویری دقیق و شخصی از سالهای پرچالش ریاستجمهوری خود ارائه دهد.
-
برای نخستین بار در شهر صدرا برگزار میشود؛
نمایشگاه مکتوبات صدگانه به مناسبت همایش بزرگ شاعران ایران
فارس- نمایشگاه مکتوبات صدگانه شامل کتابهای خطی، چاپ سنگی، چاپ اولی و نایاب، اسناد و مدارک تاریخی، تصاویر و هر نوع مکتوب دارای ارزش تاریخی و هنری از مجموعه فرهنگ سید محی الدین حسینی ارسنجانی فعال فرهنگی و شیرازپژوه، در شهر جدید صدرا برگزار میشود.
-
کتاب جدید اما هِمینگ ویلیس؛
سفر غیرمنتظره؛ روایت تابآوری در دل بحران
کتاب جدید اما هِمینگ ویلیس، همسر بروس ویلیس، فراتر از یک خاطرهنویسی شخصی است. اثری تاملبرانگیز و تاثیرگذار که تجربه شخصی در مراقبت از بیمار مبتلا به زوال عقل را به تصویر میکشد.
-
کتابهای خاطرهانگیز: ۳- روایت کاوه فولادینسب؛
از زندگی با مطبوعات تا تحول با آلبر کامو
کاوه فولادینسب توضیح میدهد که نوع برخورد پدر و مادرش، بهویژه مادرش، باعث شده عطش نویسندگی در او به وجود بیاید. او میدیده در نظام ارزشی خانواده، نویسندهها بهواسطهی اندیشهای که دارند چقدر محترم و شریف دانسته میشوند و میگوید همین شده که از کودکی احساس کرده باید نویسنده شود.
-
نشر نو جلد ششم «چهرههای موسیقی ایران معاصر» را منتشر کرد
جلد ششم از مجموعه «چهرههای موسیقی ایران معاصر» به کوشش هوشنگ اتحاد و توسط نشر نو روانه بازار کتاب شد.
-
فرمان تاریخی نادرشاه افشار «در قاب یک سند»؛
نخستین پادشاهی که از «ایران» برای سجع مهر استفاده کرد
در چهارمین شماره رویداد «در قاب یک سند» که به بازشناسی اسناد مهم و کمترشناختهشده در آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اختصاص دارد، یک فرمان تاریخی از نادرشاه افشار معرفی میشود.
-
نسخه صوتی شاهکار تولستوی؛ «جنگ و صلح» منتشر شد
کتاب صوتی «جنگ و صلح» اثر لئو تولستوی، یکی از برجستهترین آثار ادبیات کلاسیک جهان، با صدای بیش از ۸۰ گوینده حرفهای توسط نشر آوانامه تولید و از طریق پلتفرم کتابراه منتشر شد.
-
انجام فرآیند با «کتابهای چاپی» و «کتابهای چاپ سربی و سنگی»؛
رفخوانی ۱۲۵ هزار نسخه کتاب در کتابخانه ملی ملک
فرآیند رفخوانی بیش از ۱۲۵ هزار نسخه کتاب اعم از چاپی، چاپ سربی و چاپ سنگی موجود در کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران، انجام شد.
-
مرثیهای برای توجه از دسترفته؛
در ستایش بازگشت به خواندن
در دورانی که صفحه گوشی جای صفحه کتاب را گرفته و ذهنها در صفحات بیپایان حل میشوند، بازگشت به خواندن، نه فقط یک انتخاب فرهنگی، که کنشی رهاییبخش است.
-
صدای تازهای از عربستان سعودی؛
کندَه جامبی؛ از اسطورههای عربی تا ادبیات معاصر
در حالیکه ادبیات عربستان روزبهروز در حال پوستاندازیست، کندَه جامبی، نویسنده جوان سعودی، با تلفیق افسانههای کهن و روایتهای معاصر، صدایی تازه و خلاقانه در این میدان پدید آورده است.
-
نگاهی به «اخگر به گریبان»، خاطرات منیر شفیق؛
جنگ اکتبر ۱۹۷۳؛ نقطه عطفی در مقاومت نظامی اعراب علیه رژیم صهیونیستی
منیر شفیق، متفکر فلسطینی در کتاب خاطرات خود به شعار ساده اما مهم مبارزه برای فلسطین اشاره کرده که امروز هم کاربرد دارد؛ «شعار ما این است که همه سلاحها باید به سوی دشمن صهیونیستی نشانه گرفته شود.»
-
در شهر کتاب تجریش؛
کتاب «زن پارینه سنگی» رونمایی میشود
کتاب «زن پارینه سنگی؛ ملاحظاتی درباره دگرگشت انسان» از سوی نشر اگر در شهر کتاب تجریش رونمایی میشود.
نظر شما