شیبا خدیر مجری طرح پژوهشی «تاثيرات روشهای مختلف پاكسازی بر سطح سكههای تاريخی نقره»:
سكههای تاريخی شرایط اقتصادی و اجتماعی ادوار تاریخی را مشخص میکنند
تاثيرات روشهای مختلف پاكسازی بر سطح سكههای تاريخی نقره در قالب طرح پژوهشی، توسط پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی- فرهنگی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری بررسی شد.
این کارشناس گفت: سکهها حجم زیادی از آثار در مجموعهها و مخازن خصوصی و دولتی را تشکیل میدهند و با توجه به این موارد حفاظت اصولی و بخصوص توجه به نحوه پاکسازی سطح سکهها ضروری است.
او با بیان اینکه امروزه شاهد آن هستیم که روشهای متعددی برای پاکسازی سکههای نقره پیشنهاد میشود گفت: گاها با توجه به مواد مصرفی در دسترس، بدون توجه به شرایط منحصربفرد سکه، روشهایی به صورت تجربی استفاده میشود که این روشها و توصیهها بدون نظر کارشناسی و تخصصی در برخی موارد باعث پاکسازی سطح میشوند.
مجری طرح بررسی تاثيرات روشهای مختلف پاكسازي بر سطح سكههای تاريخی نقره بیان کرد: ولی اینکه چه تاثیری بر سطوح ماکروسکوپی و میکروسکوپی اثر و بخصوص در طول زمان دارند مورد غفلت واقع میشود، در مواردی که کم هم نیستند مشاهده میشود که سطح سکه با آسیب جدی روبهرو شده و ترمیم آن کار بسی دشوار و در مواردی غیر ممکن خواهد بود.
خدیر افزود: در این تحقیق که با همکاری بخش مهر و سکه موزه ملی ایران انجام شد ضمن بررسی نقش مطالعات و بررسیهای علمی سکه به پدیدههای مختلف آسیبشناسی در سکههای نقره مانند تردشدگی، چسبیدگی سکهها به هم، انواع ترکها، شکستگیها، خوردگی موضعی و رسوبات حجیم و سخت و رسوبات غیر متعارف و آلیاژهای گوناگون و تفاوت خوردگیها و آسیبهای تحمیل شده انسانی، به بررسی و نقد برخی از روشهای مختلف مورد استفاده در پاکسازی سکههای نقره و همین طور بحث اهمیت حفظ پاتین سطحی و رعایت حد مداخله پرداخته شده است.
نظر شما