در «محفل ذکر» انتشارات راه یار مطرح شد:
نویسندگان دفاع مقدس مراقب رویکردهای لیبرالی باشند/بزرگترین خیانتها با حذف امور تربیتی صورت گرفت
سردار علی ناظری، مدیر انتشارات فاتحان گفت: رویکردهای لیبرالی ممکن است برای برخیها جذابیت داشته باشد، محققان دفاع مقدس باید مواظب خودشان باشند که با چاپ دو سه جلد کتاب مغرور نشوند و کارهایشان را ارتقا بدهند و هم روحیات معنویشان را تقویت کنند.
وی برگزاری نمایشگاه دفاع مقدس را که شهر به شهر و استان به استان برگزار میشود از جمله فعالیتهای فرهنگی مفید قلمداد کرد و گفت: مردم در این نمایشگاهها در جریان تولیدات حوزه دفاع مقدس و جبهه مقاومت قرار می گیرند و با آثار جدید درباره شهدا و دفاع مقدس آشنا می شوند.
سردار ناظری بیان کرد: در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، ارتباط مردم با روحانیت و ارتباط روحانیت با مردم خیلی پُررنگ بود. روحانیت همراه با مردم و مردم هم مطیع سخنان روحانیت بودند. در سختی ها، راحتی ها و مشکلات مختلف، همگی در کنار هم بودند.
وی افزود: در دهه های گذشته، مرجعیت فکری و جهت دهی جامعه، روحانیون بودند ولی به مرور زمان، این جایگاه مرجعیتی کمرنگ شد تا اینکه الان سلبریتی ها و ورزشکاران و بازیگران دارند نقش آفرینی می کنند.
موسس انتشارات فاتحان گفت: روحانیون در دورههای گذشته، در عرصههای تربیتی خیلی فعال بودند و هر مسجدی، پایگاه جذب و فعالیت نیروهای انقلابی و مردمی بود ولی الان این ارتباطات و فعالیت ها، کمرنگ شده است. الان فعالیتهای تربیتی کمرنگ شده است. فعالیتهای مساجد کمتر شده است و بابت همین کمبود شدن ارتباطات روحانیت و مردم، کم شدن فعالیتهای تربیتی و کم رونق شدن مساجد، کشور دچار مشکلات زیادی شده است.
سردار ناظری با تقدیر از پرداختن انتشارات راه یار به ثبت خاطرات مربیان تربیتی، جهاد سازندگی، نهضت سوادآموزی و تاریخ شفاهی مساجد تصریح کرد: ثبت خاطرات و تجربیات دهه شصت خیلی ارزشمند است و میتواند برای امروز ما درس آموز و الگو باشد. در دوران انقلاب و دفاع مقدس فعالیت های متنوع فرهنگی و تربیتی و اجتماعی صورت می گرفت و این نهادهای انقلابی خیلی موثر بودند و به عنوان پایگاه هایی برای ترویج و گسترش نگاه امام خمینی و گفتمان انقلاب اسلامی در جامعه و مردم عادی عمل می کردند.
بزرگترین خیانتها با حذف امور تربیتی صورت گرفت
مشاور فرهنگی فرماندهی سپاه پاسداران با بیان اینکه من خودم جذب شده امور تربیتی اصفهان هستم و خاطرات شیرینی از آن ایام و فعالیت های آن دوره دارم، افزود: ما در دوره حاضر به شدت نیازمند احیای نهادهای فرهنگی و تربیتی انقلابی هستیم تا دوباره فضای کشور به گفتمان انقلاب اسلامی نزدیکتر شود. متأسفانه در سالیان اخیر، دستهایی در کار بوده یا نفوذی هایی داشتیم که این نهادهای انقلابی را حذف و کم رونق کنند. امور تربیتی و مربیان تربیتی فضای مدارس و دانش آموزان را با گفتمان انقلاب اسلامی آشنا میکردند ولی الان چه نهادی متولی این کار است؟ بزرگترین خیانتها با حذف امور تربیتی در آموزش و پرورش انجام شد. در دوره های بعدی سعی کردند سند 2030 را اجرایی کنند. جریان نفوذ در عرصه آموزشی و تربیتی جدی هست و اینها بیکار نمی نشینند.
این کارشناس فرهنگی گفت: مأموریت شما و دیگر ناشران دفاع مقدس و انقلابی کشور این است که با چاپ چند کتاب و تجدیدچاپ آن و حضور در نمایشگاه ها، کار خودتان را تمام شده ندانید و باید پیگیری و مطالبه کنید که این نهادهای انقلابی در کشور احیا یا فعال شود. این مباحث و دغدغه ها باید در سیاست گذاری های کشور حاضر و موثر باشند. این نگاه ها باید در برنامه ریزی کلان کشور دیده شوند. یعنی هم باید جهاد سازندگی احیا بشود. هم امور تربیتی. هم دیگرهای نهادهای انقلابی دیگر.
کتابهایی که رزمندگان دفاع مقدس با آنها مأنوس بودند
سردار ناظری در بخش دیگری از سخنانش در خصوص حضور روحانیت در جبههها یادآور شد: اکثر امامان جمعه، نه تنها خودشان، بلکه فرزندان و دامادهایشان در جبهه ها حضور می یافتند و فرزندان برخی از آنها شهید و جانباز شده اند. از آیت الله اشرفی اصفهانی، شهید مدنی و آیت اله حائری شیرازی گرفته تا آیت الله میرزاجوادآقا تهرانی، آیت الله احسان بخش، آیت الله طاهری اصفهانی و دیگران. خصوصاً در ایامی که عملیات نزدیک می شد، حضور آنها برای زرمندگان موثر و اطمینان بخش بود. برخی علما هم زیاد جبهه می آمدند مثل آیت الله حائری شیرازی.
وی درباره کارهای فرهنگی و تربیتی در جبهه ها اظهار داشت: در اکثر سنگرها، کتابهای شهید دستغیب، «المراقبات» میرزا جوادآقا ملکی تبریزی و «جهاد با نفس» امام خمینی وجود داشت و رزمندگان با این کتابها مأنوس بودند. صوت ها و جزوات آیت الله حسین مظاهری و آیت الله حائری شیرازی و برخی علمای دیگر هم در پادگان ها و لشکرها پخش می شد. برای بیسوادان هم بخش سوادآموزی فعال بود. برخی هم دروس مدرسهشان را در آن ایام می خواندند و بعداً امتحان می دادند. فعالیت های فرهنگی و جانبی دیگری هم بود. از حضور گروه های سرود تا گروه های نمایش و تئاتر.
این فعال نشر کتب دفاع مقدس گفت: استاد فخرالدین حجازی و علی اکبر پرورش هم از جمله افرادی بودند که در جبهه ها حضور مییافتند. سخنان مرحوم حجازی خیلی تهییجی و خاص بود. فضای رزمندگان را بشدت تغییر می داد. سبک سخنان او مانند نوحه های حاج صادق آهنگران، انگیزه بخش و حماسی بود. من مرحوم دکتر رجبعلی مظلومی را شخصاً در جبهه ها ندیدم ولی چهار تا از کتابهایش را در جبهه خواندم و به برخی دوستان و رزمندگان هدیه هم می دادم. کتاب های او مثل آثار آقای عین صاد (مرحوم علی صفایی)، یک سبک خاص و خواندنی بود و مورد علاقه ام بودند.
سردار ناظری در ادامه سخنانش درباره ضرورت حفظ روحیه انقلابی محققان و مراکز انقلابی بیان کرد: گام اول هم مراکز و محققان انقلاب باید آشنایی بیشتر با اندیشه های امام خمینی باشد. در اندیشه های امام، بحث «مردم» و «ولایت فقیه» خیلی پُررنگ است. اینکه انقلاب و جنگ ما را مردم مدیریت می کردند و اگر همراهی مردم نبود، دولت و حاکمیت به تنهایی نمی توانست کارها را پیش ببرد. همه مردم احساس مسئولیت می کردند و برای حفظ انقلاب و دفاع از کشور، با همه وجود پای میدان آمدند و از انقلاب و کشور دفاع کردند و الان هم نیاز هست همه مردم احساس مسئولیت بکنند و از انقلاب و کشور دفاع کنند. اینکه رهبر معظم انقلاب دستور آتش به اختیار دادند به همین خاطر است.
این کارشناس، مراکز فرهنگی و نویسندگان انقلابی را در معرض آسیب ها و وسوسه ها دانست و افزود: رویکردهای لیبرالی ممکن است برای برخی ها جذابیت داشته باشد و محققان باید مواظب خودشان باشند که جذب فریفتگی رویکردهای لیبرالی نشوند و با چاپ دو سه جلد کتاب مغرور نشوند و سعی کنند هر بار کارهایشان را ارتقا بدهند و هم روحیات معنوی خودشان را تقویت کنند. هر مجموعه و هر محققی باید مواظب سلامت فکری و انقلابی خودش باشد و گرنه به مرور زمان، از اندیشه های انقلابی و جهادی فاصله می گیرد و در دام دنیا و نفسانیات خود قرار می گیرد.
لازم به ذکر است سلسله جلسات «محفل ذکر» به صورت هفتگی و مستمر در دفتر مرکزی انتشارات راه یار در حسینیه هنر قم برگزار می شود.
نظر شما