چهارشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۴
پاسخ‌های مدیر اداره کتاب به شبهات سامانه جامع نشر

محمدجواد مرادی‌نیا، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک گروه‌ تخصصی تلگرامی، به سوالات ناشران درباره سامانه تجمیع سامانه‌های فیپا و شابک پاسخ داد.

 به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، فضای مجازی در سال‌های اخیر فرصت تعامل و گفت‌وگو را برای اقشار مختلف فراهم کرده است و دسترسی به مدیران نیز به واسطه این شبکه‌ها آسان‌تر شده است.
 
در این زمینه شب گذشته (سه‌شنبه ۲۶ آذر) محمدجواد مرادی‌نیا، مدیرکل اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یکی از گروه‌های تخصصی حوزه نشر به مشکلات و دغدغه‌های اهالی نشر درباره فعالیت‌های این اداره کل و تجمیع سامانه‌های فیپا و ارشاد و چالش‌های آن پاسخ داد؛ اقدامی که با استقبال جمع گسترده‌ای از ناشران و کتابفروشان روبه‌رو شد و به یک نشست پرسش و پاسخ مجازی تبدیل شد.
 
در این موضوع، بحث ابتدا با سوال یکی از ناشران درباره محاسن و معایب تجمیع سامانه‌های فیپا و ارشاد و نامشخص‌بودن وضعیت کتاب‌هایی که فیپاهای آن مدت‌هاست صادر شده آغاز شد. در ادامه این ناشر به امکان افزایش موازی‌کاری‌ها بین حرفه‌ای‌هایی که سراغ ترجمه‌های مجدد نمی‌رفتند اشاره کرد.
 
مرادی‌نیا در پاسخ به این ناشر نوشت؛ «تجمیع سامانه‌ اخذ مجوز، فیپا و شابک (که به‌زودی محقق می‌شود) محاسن فراوانی برای ناشران دارد. علت اصلی این رویکرد، علاوه بر مواردی که برشمردید، افزایش سرعت کار برای ناشران و صرفه‌جویی در وقت نیز بوده است. پشت این کار صرف ده‌ها ساعت وقت برای آماده‌کردن زیرساخت‌های فنی و نیز انجام هماهنگی با کتابخانه ملی و خانه کتاب بوده است. ضمنا ده استان مورد نظر نیز از هفته اول دی به این سامانه متصل خواهند شد.»
 
پیش‌بینی برنامه‌هایی برای کتاب‌های جعلی
بعد از این پاسخ، ناشران دیگری نیز دغدغه‌های خود را درباره جعل کتاب بیان کردند که مرادی‌نیا به این دغدغه پاسخ داد و گفت: «برای این مساله هم برنامه‌هایی داریم و اگر دوستان صاحب‌نظر کمک کنند ممنون خواهیم شد.»
 
این پاسخ مدیر اداره کتاب زمینه را برای نظرات و سوالات بیشتر ناشران فراهم کرد و ناشران بیشتری به گردونه بحث افزوده شدند. یکی از سوالات درباره نحوه درج شماره شابک بود که گاهی موجب بروز اشتباه می‌شود؛ به‌خصوص خط تیره‌های بین ارقام شابک که در سامانه ارشاد از یک استاندارد تبعیت نمی‌کند.
 
این مدیر وزارت فرهنگ و ارشاد در پاسخ به این موضوع نیز نوشت:  «اتصال شابک به سامانه نیز در دست اقدام است، ولی چون تعداد زیادی شابک در اختیار ناشران قرار دارد، عملیاتی شدن آن مقداری زمان می‌برد. به هر مشکلی که در زمینه سامانه برخوردید به همکاران ما در قسمت سامانه (آقای افشار‌پور و همکاران) منعکس فرمایید، حتما راهنمایی کرده و به حل آن کمک خواهند کرد.»

کتاب‌های تکراری آفت صنعت نشر 
در ادامه این بحث در فضای مجازی، ناشران بار دیگر بر امکان تکراری شدن عناوین کتاب‌ها و امکان ضرر اعتباری و مالی برای اهالی نشر تاکید کردند و خواستار پیش‌بینی راهکاری برای این موضوع شدند. مرادی‌نیا نیز در پاسخ به این ناشران عنوان کرد که محاسن روش جدید بر معایبش می‌چربد و اظهار امیدواری کد که با همکفری کاستی‌های آن روز‌به‌روز کاهش پیدا کند.
 
اگرچه پاسخگویی مدیران در فضای شبکه‌های اجتماعی چندان مرسوم به‌نظر نمی‌رسد اما هر از چند گاهی شاهد هستیم مدیرانی که در گروه‌ها و شبکه‌های مختلف عضویت دارند، به تناسب حوزه کاری و وظیفه‌ای که بر عهده دارند، به خوبی از این ظرفیت استفاده می‌کنند تا شبهات و سوالات فعالان صنف را پاسخ بگویند.
 
این موضوع می‌تواند برای سایر مدیرانی که بعضا حضوری تشریفاتی در گروه‌ها دارند، سرلوحه قرار گیرد و علاوه بر اینکه بهتر و ملموس‌تر با مشکلات ناشران و کتابفروشان آشنا شوند، زمینه را برای پاسخگویی شفاف آن‌ها در حیطه‌های کاری‌شان نیز فراهم کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها