یکی از معایب این نمایشگاهها در سنوات قبل نبود امکانی برای مشارکت کتابفروشیهای استان بود که بسیاری معتقد بودند برگزاری نمایشگاههای استانی به این شکل، موجب تضعیف کتابفروشیها در استان میشود. اما در یازدهمین دوره نمایشگاه کتاب خراسان شمالی، زمینه حضور کتابفروشیها نیز فراهم شده بود. با این وجود باز هم نتوانست رضایت کامل کتابفروشیهای استان را فراهم کند.
به گفته ناشران حاضر در این نمایشگاه، امسال زمینه حضور ناشران از استانهای مختلف، آسانتر از دورههای قبل فراهم شده بود.
نشر «بوستان کاغدی» از جمله ناشرانی است که معتقدند متولیان امر باید بهگونهای برنامهریزی کنند که بنهای خرید و تخفیف کتابهای کمک درسی نسبت به کتابهای عمومی کمتر باشد.
همچنین استقبال و خرید کتاب از سوی مرم در یازهمین نمایشگاه کتاب خراسان شمالی به چشم میخورد؛ به گفته ناشران و غرفهداران، استقبال مردم از ساعات اولیه افتتاح نمایشگاه تا ساعات پایانی فعالیت آن وجود داشت؛ اما به هر حال و باتوجه به شرایط اقتصادی جامعه نسبت به سالهای قبل، خرید مردم هم تغییر چندانی نکرده بود.
مردم نیز یازدهمین دوره نمایشگاه کتاب استان خراسان شمالی را نسبت به سالهای قبل خوب ارزیابی میکردند و خواهان ارائه تسهیلات بیشتر از سوی متولیان امر برای خرید بیشتر کتاب بودند.
در این دوره، همچنین شاهد برپایی نشستهای تخصصی با موضوع کتاب در نمایشگاه بودیم؛ از جمله در چهارمین روز برپایی این رویداد، کارگاه آموزشی کودک و فضای مجازی با حضور استاد ایزدی برگزار شد.
وی در این کارگاه آموزشی که در حاشیه برگزاری نمایشگاه کتاب استان برگزار شد، گفت: میبایست خانوادهها فرزندان خود را از همان دوران کودکی در راستای استفاده درست از فضای مجازی آشنا کنند.
ایزدی افزود: برای تحقق این موضوع نیازمند آموزشهای ویژه برای حضور کودکان و نوجوانان در فضای مجازی هستیم.
وی گفت: رسانههای قدیمیتر از جمله کتاب، تلویزیون به سلامت کودکان ما ضربه نمیزنند.
این مدرس حوزه سلامت روان با بیان اینکه نیازها و کنجکاویهایی در انسان هست که او را به سمت فضای مجازی میکشاند، افزود: هر مخاطب از نظر سن، سواد، تجربه و... ظرفیتی دارد و باید خانوادهها مراقب کودکان خود باشند.
همچنین ایوب دهقانکار، مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه برگزاری یازدهمین نمایشگاه استانی کتاب در خراسان شمالی، در گفتوگویی با خبرنگار ایبنا، به توضیح برنامههای این وزارتخانه در جهت توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه پرداخت.
وی گفت: یکی از فعالیتهای ما در معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جهت توسعه فرهنگ کتابخوانی، برگزاری نمایشگاههای کتاب است؛ اگرچه معتقدیم برگزاری این نمایشگاهها میتواند تاثیر زیادی در گسترش فرهنگ مطالعه داشته باشد، اما نباید به همین مقدار بسنده کرد و باید این وزارتخانه در کنار برپایی این نمایشگاهها، در حوزههایی از جمله نقد کتاب، آموزش نویسندگی، ترتیب خوانندگان حرفهای کتاب و مسائل دیگر نیز ورود کند.
دهقانکار افزود: معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامههای گستردهای از جمله باشگاههای کتابخوانی را که مخاطب آنها قشر کودک و نوجوان است، و همچنین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب و نیز خرید کتاب از ناشران و ارائه تسهیلات به نویسندگان را در دستور کار دارد و به تمام مولفههایی که در حوزه نشر وجود دارد، از نویسنده و خالق اثر گرفته تا ناشر و کتابفروش و حتی موزّع و پخشی کتاب، توجه میکند.
این مقام مسئول در معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره وضعیت کتابخوانی در جامعه، گفت:
ما انتظار داریم مردم نشر مکتوب و دیجیتال را رقیب همدیگر ندانند؛ این دو نوع از مطالعه قطعاً به توسعه فرهنگ مطالعه کمک میکند.
وی درباره اینکه این نمایشگاهها تا چه حد توانستهاند نیاز جامعه را به کتابهای مفید برآورده کنند؟، گفت: نمایشگاههای استانی کتاب پیشرفت چشمگیری داشتهاند؛ هم از نظر کیفیت کار هم به لحاظ کمیت حضور ناشران. در همین نمایشگاه کتاب خراسان شمالی بیش از 50 هزار عنوان کتاب از سوی بیش از 250 ناشر عرضه شد که گامی مثبت و رو به جلو است.
مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین عنوان کرد: در این دوره از نمایشگاه کتاب خراسان شمالی و برای اولین بار فرصت حضور کتابفروشیها در نمایشگاه فراهم شد؛ یکی از انتقادات بر نمایشگاههای استانی این بود که میتواند موجب تضعیف کتابفروشیهای استان شود که ما این تصمیم را گرفتیم که از ظرفیت حضور کتابفروشیها با اولویت کتابفروشیهای استان استفاده کنیم.
نظر شما