جوزف کمبل اسطورهشناس سرشناس معاصر آمریکایی است که مطالعات و پژوهشهای زیادی در زمینه اسطورهشناسی، مذهب، ادبیات و فلسفه داشته است. او که ریشهای ایرلندی داشت، متولد سال ۱۹۰۴ در نیویورک و درگذشته به سال ۱۹۸۷ در هونولولو است. تأثیر دیدگاههای این چهره علمی را میتوان روی جریان فیلمسازی ژانرگرا در هالیوود و به عنوان نمونه در فیلمهای جورج لوکاس کارگردان سری فیلمهای «جنگ ستارگان» مشاهده کرد.
این کتاب از فیلم «سفر قهرمان: دنیای جوزف کمبل» استخراج شده که برای اولینبار در بهار سال ۱۹۸۷ در موزه هنرهای مدرن در شرق آمریکا و همچنین تئاتر انجمن صنفی کارگردانان در غرب آمریکا به نمایش درآمد. استوارت ال. بروان یکی از دستاندرکاران ساخت آن فیلم، در پیشگفتار کتاب میگوید: پس از بازنگریهای فراوان و حذف قسمتهایی از فیلم، از فیل کوزینو که دستیار تهیه فیلم بود و همراه با همکار تولید، جانل بالنیک، فیلمنامه را نوشته بود درخواست کردم که این کتاب را تدوین کند.
روایت کمبل از زندگیاش در این کتاب از سالهای کودکی که به تماشای نمایش بوفالو بیل رفته بود و شگفتزده شده بود تا ساخته شدن سری فیلمهای جنگ ستارگان را دربر میگیرد.
داستان او حقیقتاً داستان قهرمانی هزارچهره است و چنانکه در پیشگفتار کتاب آمده است، رؤیای استوارت براون برای مستندکردن این داستان رنگارنگ نیز به نوبه خود سفری مکاشفهآمیز بود. کمبل سالها از فیلمبرداران و کیش سلبریتی پرهیز و به مردم یادآوری میکرد که «این من نیستم، اسطورهها هستند». او در واکنش به کنجکاوی مخاطبان برای زندگینامهاش اصرار میکرد که «من در سراسر زندگی سعی کردهام خود را از سر راه این موضوع (اسطوره قهرمان) کنار بکشم». بیشک روایت گرم او از اودیسه که در حماسه بزرگ هومر خود را به سیکلوپها «هیچکس» معرفی میکند، حاوی عنصری از تصویر شخصی او از خودش بود، همینطور هم جستجوی جام مقدس یا سکانسهای رؤیا در «شب عزای فینگانها». صرفنظر از معدودی مصاحبههای جدی، او به صورت غریزی طوری زندگی میکرد که شاعر آلمانی راینر ماریا ریلکه در مورد زندگی خلاق بیان کرده است: «هنر واقعی از دل خود ناشناس سرچشمه میگیرد.»
«سفر قهرمان» کتاب گفتگوی شماری از چهرههای برجسته ادبیات و هنر با جوزف کمبل است و پرسشها حول رابطه اسطوره با دین، ادبیات و هنر، اسطوره و علم و اسطوره و دنیای امروز میچرخد. در خلال این پرسشها شرح زندگی و آثار کمبل در قالب نوعی سفر قهرمان بازگو میشود. جوزف کمبل اسطورهشناسی است که درباره سفر قهرمان یک مدل ارائه کرده که عدهای براساس این مدل زندگی کمبل را بررسی کردهاند؛ همانطور که آلبرت انیشتین به دنبال کشف یک نظریه میدان واحد برای انرژیهای قلمرو بیرونی بود، جوزف کمبل نیز زندگی خود را صرف تدوین نوعی نظریه میدانی واحد برای انرژیهای همانقدر حیرتانگیز قلمروهای درونی کرد؛ انرژیهایی که صورت تشخصیافته آنها را خدایان مینامیم. نوعی نظام انگیزشهای کهنالگویی وجود دارد که در سراسر تاریخ روح بشر را درنوردیده است. او این نظام را یک آواز عظیم مینامد.
آنگونه که فیل کوزینو گردآورنده کتاب در پیشدرآمد آن نوشته است: سفر طولانی جوزف کمبل در دل دریایی از اساطیر باستان، جستجویی به یک اندازه معنوی و علمی بود. کمبل در جریان خواندهها، نوشتهها، سفرهای حیرتانگیز و نیز دیدارهایش با بسیاری از تأثیرگذارترین مردان و زنان قرن، در میراث اساطیری دنیای ما شباهت قابل توجهی کشف کرد و این باور عمیق دوران جوانیاش تحکیم شد که در دل طبیعت نوعی وحدت بنیادین وجود دارد.
نظر شما