سخنرانیها و مقالات و مصاحبههای امام موسی صدر را در موضوعات زن، خانواده و جوان در کتاب «زن و چالشهای جامعه» به عنوان دهمین جلد از مجموعه «در قلمرو اندیشه امام موسی صدر» گرداوری شده است.
از دو جهت این سه موضوع در یک کتاب تقدیم شده است: نخست، پیوندی که میان هر سه موضوع بر قرار است و تأثیر و تأثری که بر یکدیگر دارند و از یکدیگر میگیرند. نقش و رابطۀ زن و جوان در شکلگیری و کارکرد خانواده مؤثر است و در تعریفی که از نظام خانواده به دست میدهیم، جایگاه زن و جوان روشن میشود. دوم، تأثیری که جهان نو در نگاه و نگرش به هر سه موضوع گذاشته است.
پشت جلد کتاب نیز از زبان امام موسی صدر خطاب به زنان میخوانیم:
«دین شما دین «به چالش کشیدن» است؛ دین مبارزه است؛ دین حرکت پیوسته و آرمانگرایی همیشگی است؛ دین ورود به ژرفای زندگی و میدانهای مبارزه در طول زندگی است. پس جای شگفتی نیست که شما از این آموزهها و از این گذشته، توشهای فراوان و عمیق برگرفتید و به راه افتادهاید. در این دوره برای شما کافی نیست که فقط مادرانی شایسته باشید. شاید اگر در زمانی دیگر بودید، برای شما به همین بسنده میکردیم، ولی اکنون امت شما با مرگ و زندگی دست و پنچه نرم میکند. امت شما با طمعورزیهایی روبهروست که نظیر آن را در تاریخ سراغ نداریم. در چنین شرایطی باید بیش از زن عادی در شرایط عادی، کارآمدی داشته باشید. باید تلاش خود را چندین برابر کنید تا این تهدید را از امت خود بزداید و امت خود را از نابودی نجات دهید.»
سرفصلهای کتاب نیز عبارتند از: «زهرا فصلی از کتاب رسالت»، «زن در اسلام»، «زن و چالشهای جامعه»، «اسلام به زن کرامت بخشید»، «زن و دین»، «زن عرب و پیکار برای رهایی»، «ازدواج مدنی»، «اسلام و خانواده در جامعه پیشرفته»، «نقش مادر و خانواده در شکل گیری شخصیت جوان»، «شیوههای تربیتی و مبادی دین»، «وجود طبقات در جامعه پذیرفتنی نیست»، «نقش دانشجویان در ساختن آینده یا سرنوشت»، «ایمان و جوان معاصر»، «فرقه گرایی و جوانان»، «جامعه مادهگرا و تباه شدن جوانان» و «ازدواج حضرت زهرا(س)».
البته آنطور که ناشر توضیح داده است از میان ۱۶ عنوان این کتاب، مقالات و جستارهای «زهرا فصلی از کتاب رسالت»، «زن و دین» (با عنوان دیدار با امام موسی صدر)، «اسلام و خانواده در جامعه پیشرفته» و «شیوههای تربیتی و مبادی دین» پیشتر در کتابهای «نای و نی» و «ادیان در خدمت انسان» منتشر شده بودند، اما برای آنکه همه مقالات با موضوعات زن، جوان و خانواده در یک مجموعه در دسترس باشد، در این کتاب بازنشر شدهاند. ۱۲ مقاله دیگر این کتاب برای اولین بار در این مجلد از مجموعه «در قلمرو اندیشه امام موسی صدر» منتشر شده است.
ناشر همچنین در بیان اهمیت پرداختن به موضوع زنان و جوانان از زبان یک عالم دینی همچون امام موسی صدر نوشته است:
«اگر عالمی مسئلۀ زن و این دست پرسشها و چالشهای نوی انسانی را نادیده انگارد، سخت بتوان او را از زمرۀ عالمان زمانشناس در شمار آورد. اگر امام موسی صدر را «عالم بزمانه» میشناسند، طبعاً به سبب همین توجهات او به این دست مسائل و چالشهاست. او که هم درسخواندۀ حوزههای علمیه است و هم تجربۀ زیست در جامعۀ چندفرهنگی لبنان را دارد، به هر سه موضوع زن و خانواده و جوان پرداخته است.
رویکرد امام موسی صدر درون دینی است. از این رو، مطالعۀ این کتاب ما را از روش امام موسی صدر در مواجهه با مسائل جدید آگاه میکند. به بیان دیگر، او میکوشد که به سؤالات امروز با مراجعه به متن دین پاسخ گوید و عمیقاً باور دارد که دین پاسخگوی مسائل انسان در همۀ زمانهاست.
در این میان، روششناسیِ او و اهمیتی که به قرآن و عقل، در مقایسه با دیگر منابع دین، در فهم و استنباط مسائل میدهد، واجد اهمیت و در خور توجه و تأمل است. مطالعۀ این کتاب همچنین نمایان میسازد که در اسلامشناسی امام موسی صدر کدام مسئله یا مسائل در پیوند با این سه موضوع اولویت دارد.»
کتاب «زن و چالشهای جامعه» با ترجمه احمد ناظم, مجید مرادی, علی حجتیکرمانی و سیدعطاالله افتخاری در ۲۷۵ صفحه و به قمیت ۲۴۵۰۰ تومان توسط موسسه فرهنگی و فرهنکی تحقیقاتی امام موسی صدر و با همکاری پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شده است.
نظر شما