پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۰
ایوبی برای اهالی ادب خطه خوزستان چهره‌ای آشنا بود

امروز 22 شهریور سالروز تولد محمد ایوبی نویسنده فقید کشورمان است. احمد آرام می‌گوید او علاوه بر اینکه نویسنده بود منتقد خوبی هم بود.

احمد آرام، نویسنده و کارگردان در سالروز تولد محمد ایوبی،‌ نویسنده جنوبی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: محمد ایوبی در جنوب و خطه خوزستان برای اهل ادبیات و نویسندگان چهره‌ای شناخته شده بود. اما از هنگامی که به تهران منتقل شد این ارتباط کمر‌نگ‌تر شد.
 
وی افزود: آخرین بار در همایشی از نجف دریابندری و دیگران برای تجلیل دعوت به عمل آمده بود و ایوبی هم در آن همایش شرکت داشت. در آن همایش از محمد ایوبی هم تجلیل به عمل آمد. حدود یک سال بعد از این مراسم هم ایشان فوت کردند.


                           

نویسنده «باغ استخوان‌های نمور» سپس خاطره‌ای از این نویسنده فقید ذکر کرد و گفت: خاطره‌ای که من از ایشان دارم به نخستین مجموعه داستانم به نام « غریبه در بخار نمک» برمی‌گردد. از این مجموعه داستان در زمان انتشار استقبال خوبی شد و من نقدهای مثبتی برای آن دریافت کردم. اولین نقدی که از این مجموعه داستانم خواندم،‌ نقدی بود به قلم محمد ایوبی. ایوبی از نقطه نظرهای مختلفی به مجموعه داستان من مانند رئالیسم جادویی و عناصر بومی جنوب پرداخته بود. همچنین درباره شخصیت‌پردازی آن بحث و به نکات انتقادی هم اشاره کرد که مهم‌ترین آن مساله زبان در داستان بود.

                         
محمد ایوبی متولد 22 شهریور 1321 در خوزستان است. رمان‌های «راه شیری»، «سفر تا سرطان مغول»، سه‌گانه «آواز طولانی جنوب» و مجموعه داستان «مراثی بی پایان» از آثار اوست. این نویسنده در دهه 70 مدتی مسئول صفحه ادبی روزنامه «سلام» بود که مجموعه مقالات او در آن روزنامه، بعدها در قالب کتاب «جان شکر» گردآوری و منتشر شد.


                              

ايوبي در جايي گفته است: «دهه 40، دوران پارادوكسيكال حيرت است كه بر نويسندگان جوان دهه 40 جنوب به خصوص خوزستان تحميل می‌شود و اين سلطه اقليمی خاص است كه خواه ناخواه نويسندگان را جذب خود می‌كند.»

 ايوبی در رمان «طيف باطل» كه سال 1353 آن را منتشر كرد با به تصوير كشيدن سقوط خاندان سرهنگ اقتداری ميليتاريسم را هجو می‌كند و آن را به استهزاء می‌گيرد. ايوبی در اين رمان فصل‌هایی را به صورت مونولوگ درونی سرهنگ اقتداری با همزاد خودش نوشت؛ شيوه‌ای كه در اغلب داستان‌ها با اين مضمون رايج است. ايوبی بعدها رمان‌ها و داستان‌های متعددی نوشت كه از آن ميان می‌توان به رمان «راه شيری» (1378) اشاره كرد. او در اين رمان تداعی‌هاي شكل گرفته در ذهن شخصيت رمان را بر اساس خاطرات پراكنده روايت كرد و صورت داستانی به آن بخشيد. يك سال پس از انتشار اين رمان نيز مجموعه «پايی برای ديويدن» را منتشر كرد كه داستان‌های ايوبی درباره جنگ هشت‌ساله عراق و ايران هستند. از ديگر داستان‌ها و رمان‌های او می‌شود از «آواز طولانی جنوب»، «غمزه مردگان»، «سفر سقوط» و «زيتون تلخ خرمای گس» نام برد. ايوبي همچنين در سال 1370 نمايشنامه‌ای را نيز با نام «همزادان ماه» منتشر كرد ولی هيچ‌گاه نمايشنامه‌نويسی بر داستان‌نويسی او سايه نينداخت. علاوه بر داستان‌نويسی كه دلمشغولی اصلی او بود در برهه‌ای از زندگی خود به انتخاب شعرهای نيما يوشيج دست زد كه آن‌ها را با شرح و تفسير منتشر كرد.

کتاب «صورتک‌های تسلیم» او در سال ۱۳۸۸ نامزد دریافت دومین جایزه ادبی جالال آل احمد بود. ایوبی پس از درگذشت‌اش برای نگارش این رمان موفق به دریافت جایزه ادبیات متفاوت شد.

محمد ایوبی 19دی‌ سال ۱۳۸۸در اثر نارسایی ریه‌ درگذشت.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • صادقی ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۲
    محمد ایوبی انسانی شریف و دوست‌داشتنی بود. یادش گرامی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها