یکشنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۵ - ۱۰:۴۸
روش‌‌های گردآوری داده‌های زبانی در قالب طرح اطلس زبانی ایران

تعاریف جامع از اطلس زبانی و انواع نقشه‌های زبانی، گویش‌شناسی، جغرافیای زبانی ایران، گونه‌های زبانی ایران، شیوه‌ تولید و تفاوت‌های ظریف آواهایی که در گونه‌های زبانی ایران وجود دارند، مواردی بودند که در کارگاه آموزشی اطلس زبانی ایران مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، فریار اخلاقی، مدیر گروه زبان و گویش رایج پژوهشکده زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با بیان این مطلب گفت: به دنبال راه‌اندازی مجدد طرح‌ ملی اطلس زبانی ایران، گروه زبان و گویش رایج به منظور تربیت نیروی انسانی متخصص و افزایش سطح آگاهی‌های تخصصی در این زمینه، کارگاهی سه روزه را با عنوان «کارگاه آموزشی اطلس زبانی ایران» برگزار کرد.

این کارگاه آموزشی با حضور متخصصان، نمایندگان، رابط‌‌‌های استانی و داوطلبان آزاد همکاری با طرح اطلس در سالن اجتماعات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد.

یدالله پرمون، مدرس این کارگاه ضمن ارایه تعاریفی از گویش‌شناسی، جغرافیای زبانی و گونه‌های زبانی ایران گفت که در طرح اطلس زبانی ایران، بررسی تمامی گونه‌های زبانی پراکنده در پهنه‌ جغرافیایی کشور که برخی ایرانی و برخی غیرایرانی و حتی غیر هند و اروپایی هستند مد نظر است.

پرمون سپس به ارائه‌ تعاریف جامعی از اطلس زبانی و انواع نقشه‌های زبانی پرداخت و بر اساس جدول الفبای آوانگار بین‌المللی، شیوه‌ تولید و تفاوت‌های گاه ظریف آواهای زبان‌های دنیا را  به ویژه آواهایی که در گونه‌های زبانی ایران وجود دارند، به تفصیل برشمرد.

در این دوره همچنین از نسخه‌ به‌روز رسانی‌شده‌ نرم‌افزار اطلس زبانی ایران  توسط نماینده‌ شرکت خانه‌ طراحان رونمایی شد و مدیران علمی طرح، اعضای هیأت علمی پژوهشکده‌ زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون و شرکت‌کنندگان در کارگاه، نکاتی را در زمینه‌ بهبود عملکرد نرم‌افزار بیان کردند.

در این کارگاه، با ارائه‌ نمونه‌های واقعی از گویش‌های ایران، ظرایف آوانویسی نمونه‌ها با الفبای آوانگار بین‌المللی مورد تأکید و تمرین بیشتر قرار گرفت و در بخش آخر نیز اصول و روش‌‌های گردآوری داده‌های زبانی در قالب طرح اطلس زبانی ایران عنوان شد. 

در اختتامیه این کارگاه با حضور عبدالکریم شادمهر، معاون اداری مالی و توسعه مدیریت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و مژگان اسماعیلی، رییس پژوهشکده‌ زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون، از زحمات یدالله پرمون در دوره‌ خدمت در این مرکز قدردانی به عمل آمد و لوح‌های تقدیر مهندس سید محمد بهشتی، رییس پژوهشگاه، معاون اداری مالی و توسعه مدیریت پژوهشگاه ورییس پژوهشکده‌ زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون، به وی تقدیم شد.

در ادامه با اهدای لوح از زحمات فریار اخلاقی، مدیر گروه زبان و گویش رایج و یکی از مدیران علمی طرح تقدیر به عمل آمد.

طرح ملی اطلس زبانی ایران که با هدف ارائه‌ تصویری تا حد امکان دقیق  از سیمای زبانی کشور پیشنهاد شده بود از سال 1380 در گروه زبان و گویش پژوهشکده‌ زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون در حال انجام است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها