مدیر عامل موسسه خانه کتاب در تشریح این موضوع گفت: اگر بخواهیم با آمار و ارقام به این موضوع بپردازیم، باید عنوان کرد که از سال 1393 در خانه کتاب نه تنها افزایش بودجه نداشتیم، بلکه با کاهش بودجه هم روبهرو بودیم. طبیعتاً بودجه سال 93 خانه کتاب نسبت به بودجه سال 92 باید با افزایشهای طبیعی مانند افزایش مبلغ بیمه و افزایش مالیات و غیره، حدود 25 درصد افزایش میداشت، اما نه تنها این افزایش رخ نداد، بلکه ما نسبت به سال قبل چیزی حدود 25 تا 30 درصد کاهش بودجه داشتیم.
وی همچنین درباره میزان بودجه اختصاص یافته به خانه کتاب در سال 1394 نیز عنوان کرد: دقیقاً همین اتفاق درباره سال 94 هم رخ داد. یعنی سال گذشته نه تنها هیچ افزایش بودجهای نسبت به سال 92 نداشتیم، بلکه بازهم با حدود 30 درصد کاهش بودجه رو به رو بودیم. این در حالی است که به اذعان فعالان حوزه کتاب، چه در داخل و چه خارج موسسه، میزان فعالیتهای خانه کتاب نهتنها با افت و کاهش روبهرو نشده، بلکه فعالیتهای ما با رشد نسبی روبهرو بوده است.
کارنامه نشر و کتابشناسی ماه، نگاهی دوباره به یک ضرورت قدیمی
غلامی جلیسه توجه ویژه به رفتار مقتصدانه و گسترش فعالیتهای فرهنگی در حوزه کتاب را از مهمترین راهکارهای خانه کتاب در سال گذشته عنوان کرد و گفت: به عنوان نمونه حجم فعالیتهای ما در بخش معاونت فناوری و اطلاعرسانی در سال 93 و 94، چندین برابر حجم فعالیتهای یک دهه گذشته این موسسه بوده است. همچنین در سال 94 کارنامه نشر چهار سال فعالیت کتاب در ایران را منتشر کردیم؛ یعنی فعالیتی را که قرار بود ظرف مدت چهار سال انجام شود ظرف مدت هفت ماه، به انجام رساندیم.
مدیر عامل موسسه خانه کتاب همچنین به تولید کتابشناسی ماه اشاره کرد و گفت: امروز کتابشناسی ماه از سوی خانه کتاب به صورت ماهانه تولید میشود، در حالی که هریک از این مجلدات فعالیتی یکساله را میطلبیدند. سابق بر این در بخش کتابداری، صرفاً یک کارنامه نشر منتشر میشد، اما در سال 93 و استمرار آن در سال 94 هر ماه یک کتابشناسی ماه، آن هم با کیفیتی بیش از 10 برابر نسبت به کارنامه نشر تهیه منتشر شده است. چراکه کارنامه نشر تنها با پنج یا 6 فیلد اصلی تولید میشد، اما در کتابشناسی ماه، غریب 30 فیلد اصلی تعریف شده است.
حرکت به سمت استفاده از ظرفیتهای دنیای مجازی
وی در ادامه به تشریح فعالیتهای نرمافزاری این موسسه پرداخت و گفت: خانه کتاب در بخش تولید نرمافزار در سال 93 و 94 موفق به تولید حجم انبوهی از نرمافزارهای مرتبط با حوزه کتاب و کتابخوانی شده است. پیش از این، در خانه کتاب نزدیک به چهار وبسایت داشتیم، در حالی که این عدد تا پایان سال 94 به 23 وبسایت رسیده است؛ ضمن اینکه سایتهای که از گذشته فعالیت میکردند نیز با تغییراتی اساسی رو به رو شدند.
غلامیجلیسه افزود: هرچند پیش از این سایت شابک وجود داشت اما سایت شابکی که ما در سال 94 آن را رونمایی کردیم و در اختیار ناشران قرار دادیم، چیزی کاملاً متفاوت با آنچه در گذشته بود، است؛ یعنی از ابتدا همه بحث نرمافزاری آن، از زیرساخت تحول در طراحی شکل ظاهری آن تغییر کرده است.
مدیر عامل موسسه خانه کتاب با اشاره به سیاستهای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تغییر سیاستگذاری جشنوارههای زیرنظر خانه کتاب نیز گفت: در سال گذشته برخی جشنوارهها به بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان واگذار شد، اما ما جشنوارههای جدیدی مثل «جشنواره سالانه هنر طراحی کتاب» را تعریف کردیم. نوع فعالیت در جایزه کتاب سال را به طور کلی تغییر دادیم و در سال 94 برای اولین بار شاهد برگزاری یک جشنواره تمام الکترونیک بودیم.
خانه کتاب و انتشارات تازه
وی با اشاره به انتشار 79 عنوان جدید در انتشارات خانه کتاب در سال گذشته عنوان کرد: ما در انتشارات خانه کتاب با هدف پر کردن خلاءهای موجود در حوزه مطالعاتی و پژوهشی در حوزه کتاب، تمرکز خود را بر فعالیتهای مادر در حوزه کتاب گذاشتیم که خوشبختانه این موضوع به کمک همکارانم در خانه کتاب تا حد قابل توجهی محقق شد است. این فعالیتهای اقداماتی است که باید ارگانهای بزرگی مانند کتابخانه ملی، موسسه خانه کتاب و مؤسسات مشابه انجام دهند.
غلامیجلیسه ادامه داد: بر این اساس کارهایی را که میدانستیم ناشران دیگر و ناشران خصوصی نمیتوانند روی آنها سرمایهگذاری کنند، به دست گرفتیم. آرشیو کتاب را که در گذشته تعطیل کرده بودند احیاء کردیم و 9 مجلهای را که به عنوان کتاب ماه در حوزه معاونت فرهنگی منتشر میشد به 13 مجله به صورت ماهنامه تخصصی تبدیل کردیم.
در هفته کتاب چه گذشت؟
مدیر عامل موسسه خانه کتاب فعالیتهای صورت گرفته در هفته کتاب سال 1394 را نیز فعالیتی عظیم و ملی دانست و گفت: عملاً وقتی به مجموع فعالیتهای خانه کتاب نگاه میکنید، میبینید باوجود کاهش بودجه، یک رشد چشمگیر چند ده درصدی یا حتی چند صد درصدی داشته است. بر اساس اختصاص بودجه سال گذشته، طبیعتاً ما نباید کار و طرحهای جدیدی تعریف میکردیم تا بتوانیم تنها به کارمندانمان حقوق بدهیم، اما نه تنها این اتفاق نیفتاد، بلکه حجم فعالیتهای بیشتر شد.
وی تصریح کرد: قطع به یقین یکی از انگیزههای اصلی من و همکارانم در خانه کتاب این است که با حداقل هزینه، بهترین کیفیت را محقق کنیم و معتقدم که واقعاً این کار در خانه کتاب نه به صورت شعاری، بلکه به صورت عملیاتی انجام شده است. ما شعار ندادیم و برای نشان دادن صرفهجویی به کارهای سطحی نپرداختیم و حجم فعالیتهای خانه کتاب را با کیفیتی قابل قبول گسترش دادیم.
بخش دوم این گفتوگو به زودی در خروجی خبرگزاری کتاب قرار میگیرد.
نظر شما