دوشنبه ۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۰
سنگری: نویسندگان توجه زیادی به انتقال شادی و تبسم در ادبیات کودک نداشته‌اند

محمدرضا سنگری، نویسنده و منتقد ادبی معتقد است بیان زیبایی‌های فصل بهار و نوروز برای کودکان و نوجوانان سبب آشنایی بیشتر بچه‌ها با اندیشه و فرهنگ این سرزمین می‌شود، اما متاسفانه نویسندگان ما کارهای زیادی انجام نداده‌اند و آن‌طور که باید به شادی و تبسم در ادبیات کودک نپرداخته‌اند.

محمدرضا سنگری در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره فصل بهار اظهار کرد: جهان با بهار آغاز شده است و اگر قرار باشد دوباره نخستین فصل جهان را آغاز کنیم به بهار می‌رسیم. وقتی سخن از بهار می‌گوییم حاکی از شکوفایی پس زدن تاریکی‌ها و حرکت به سوی روشنایی‌هاست. بهار مفاهیم لطیفی دارد و این مفاهیم لطیف در ادبیات گذشته ما به صورت خوبی کاویده شده است و تصاویری زیبا از بهار ارائه شده است.
 
این نویسنده و پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان ادامه داد: در فرهنگ ایرانی همواره بهار فرصتی برای شکوفایی و اندیشیدن بوده است و اگر قدری تأمل کنیم می‌توانیم بهترین تصویر و مطالب را از آن دریافت کرده و به مخاطبانمان انتقال دهیم.
 
سنگری ادامه داد: باید توجه داشت در دوره ابتدایی خلقت، ما انسان‌ها بیشتر تصویری بوده‌ایم، اما در دوره بعدی به تدریج انفسی و درونی شده‌ایم و نگاه درونی پیدا کرده‌ایم. در دوره‌ای که ادبیات ما ادبیات عرفانی (انفسی) است می‌بینیم نگاه‌های عمیقی به بهار می‌شود و در این زمان است که «مولانا» بهار را به قیامت تشبیه می‌کند. به‌طورکلی، اغلب بخش‌هایی که در فرهنگ ما وجود دارد مانند نمادهایی که سر سفره هفت‌سین دیده می‌شود هرکدام مفاهیمی لطیف دربردارد و نشان‌دهنده عملکرد گذشتگان ما و آداب و رسوم آنها بوده است که نشان می‌دهد آنها همراه لباس، اندیشه خود را نیز نو می‌کرده‌اند.
 
وی در ادامه به بیان این زیبایی‌ها برای کودکان و نوجوانان تاکید کرد و گفت: بیان این مطالب سبب آشنایی بیشتر بچه‌ها با اندیشه و فرهنگ این مرز و بوم می‌شود. اما متاسفانه نویسندگان ما در این حوزه کارهای زیادی انجام نداده‌اند و آن‌طور که باید به وجه شادی، انبساط، تبسم و سرور در ادبیات کودک نپرداخته‌اند.
 
سنگری در ادامه سخنانش تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان را از جمله آثار خوب و مناسب برای هدیه نوروزی به بچه‌ها پیشنهاد کرد و گفت: علاوه بر این مطالعه کتاب «سفر زندگی» را که دو سال پیش برای نوجوانان نوشتم و در انتشارات مدرسه منتشر شد را نیز توصیه می‌کنم. این کتاب حاوی نکته‌هایی زیبا درباره زندگی و هدف‌های قشنگی است که ما را در سفر زندگی یاری می‌کند و به ما می‌آموزد که زندگی شبیه سفر است و ما در این سفر باید چه کارهایی انجام دهیم. خصوصاً اینکه ایام نوروز ایام سفر است خواندن این کتاب خالی از لطف نیست. همچنین کتاب «بی‌بال پریدن» نوشته قیصر امین‌پور از تولیدات انتشارات سروش را برای هدیه دادن به نوجوانان پیشنهاد می‌کنم.
 
محمدرضا سنگری سال 1333 در شوش به دنیا آمد و فارغ‌التحصیل دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران است. کتاب «بررسی ادبیات منظوم دفاع مقدس» اثر این نویسنده که در سه جلد نوشته شده به عنوان برترین کتاب سال دفاع مقدس شناخته شده است. سنگری استاد دانشگاه تهران، پژوهشگر و کربلاپژوه، مؤلف کتب درسی و نویسنده کتاب «سلام موعود: شرحی بر زیارت ناحیه مقدسه» است. «سوگ سرخ»، «حنجره معصوم»، «کرشمه‌های قلم»، «یادهای سبز» و «پیوند دو فرهنگ عاشورا و دفاع مقدس» از دیگر آثار سنگری به شمار می‌آید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره کتاب «سفر زندگی»، می‌توانید به نشانی زیر مراجعه کنید:

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها