ملزومات و زیرساختهای نشر الکترونیک از نگاه کارشناسان/ 5
نامآور: دانش تولید نرمافزارهای کتابخوان بومی در کشور وجود دارد
امیر نامآور، مدیر شرکت ایدهگستران، ضمن اشاره به وجود دانش تولید نرمافزار کتابخوان در کشور گفت: شرکتهای تولیدکننده نرمافزار، فعالیت در عرصه تولید را چندان ارزشمند نمیدانند.
برای گسترش ابزارهای کتاب الکترونیک به زمان نیاز داریم
وی در تشریح وضعیت مطلوب برای نشر الکترونیک افزود: در کشورهای توسعهیافته شاهدیم کتابهای الکترونیک از سوی مخاطبان بسیار مورد توجه قرار میگیرد. زمان زیادی صرف شد تا این ابزار در حالتی برابر با کتابهای چاپی قرار گیرد؛ بنابراین در ایران نیز به زمان زیادی نیاز داریم تا ابزارهای کتاب الکترونیک گسترش پیدا کنند.
نامآور درباره مخاطبان ایرانی کتابهای الکترونیک گفت: مخاطبان کتابهای آموزشی در مقایسه با کتابهای عمومی بسیار بیشتر است. برای جلب توجه این جامعه مخاطب به کتابهای الکترونیک به زمان نیاز داریم. بهنظر میرسد مخاطبان کتابهای عمومی کتابهای چاپی را ترجیح میدهند.
این فعال عرصه نشر الکترونیک در تشریح دلایل تمایل اندک مخاطبان ایرانی به کتابهای الکترونیکی عنوان کرد: بررسی نشان میدهد در تمایل اندک مخاطبان ایرانی به کتابهای الکترونیکی، علاوه بر علاقه مخاطب ایرانی به کتابهای چاپ سنتی، باید به عملکرد شرکتهای تولیدکننده نرمافزارهای کتابخوان توجه کرد؛ بهعبارتی دیگر این نرمافزارها هنوز با استانداردهای بینالمللی فاصله دارند.
امنیت فضای نشر الکترونیک
مدیر شرکت ایدهگستران افزود: ناشران نیز هنوز آمادگی چندانی برای فعالیت در عرصه نشر الکترونیک ندارند، چراکه از خود میپرسند آیا فضای نشر الکترونیک از امنیت کافی برخوردار است؟ از سوی دیگر ناشران سنتی، دانش فنی لازم را برای آمادهسازی متن در فضای نشر الکترونیک ندارند؛ البته این ناشران فراگیری این دانش را نیز ضروری نمیدانند.
نامآور درباره میزان تأثیرگذاری مخاطب، ناشر و شرکتهای تولیدکننده نرمافزار در گسترش کتابهای الکترونیک گفت: بهنظر میرسد هر سه عامل در فرآیند گسترش نشر الکترونیک مؤثر است، اما نقش مخاطب در این زنجیره در اولویت قرار دارد و ناشر و شرکتهای تولیدکننده کتابهای الکترونیک در جایگاههای بعدی قرار دارند.
وی با اشاره به مقوله امنیت محتوا در صنعت نشر الکترونیک اظهار کرد: مقایسه وضعیت کتاب چاپی با کتاب الکترونیک نشان میدهد که تهدید خطر سرقت محتوا در کتابهای الکترونیک بیشتر است، چراکه انتشار غیرقانونی کتابهای الکترونیکی به شکل ویروسی صورت میگیرد؛ بهعبارتی دیگر وقتی یک کتاب بهصورت غیرقانونی روی شبکه اینترنت بارگذاری شود، دسترسیها به متن کتاب بیشتر از کتاب چاپی افست شده خواهد بود.
کپیرایت، مشکل اساسی شرکتهای تولیدکننده نرمافزارهای کتابخوان
این فعال حوزه نشر الکترونیک ادامه داد: افست غیرقانونی کتاب در مقایسه با نشر غیرقانونی کتابهای الکترونیک وضعیت روشنتری دارد و بهعبارتی دیگر فرد خریدار کتابهای افست از عمل غیرقانونی خود باخبر است، اما مخاطب برای دانلود کتابهای الکترونیک احساس تخلف کمتری دارد، بنابراین کپیرایت مشکل اساسی شرکتهای تولیدکننده نرمافزارهای کتابخوان است.
نامآور گفت: شرکتهای تولیدکننده ابزارهای کتابخوان مجبورند کارهای مختلفی انجام دهند تا مطمئن شوند امکان سوءاستفاده از بین رفته است. بهعبارتی دیگر فرایند تولید نرمافزار کتابخوان در ایران پیچیده است؛ پیچیدگی کار موجب اُفت کیفیت میشود. بهعنوان مثال نرمافزارهای کتابخوان قابل نصب روی انواع دستگاههای تلفن همراه اندروید حداکثر سه بار قابل نصب هستند. بازنشر متن در خارج از کشور پیگیریهای شدیدی را به دنبال دارد و حتی افراد حقوقی اجازه چنین کاری ندارند.
منبع اصلی نرمافزارهای موجود در کشور خارجی است
وی درباره ظرفیت تولید نرمافزار بومی در کشور نیز اظهار کرد: منبع اصلی نرمافزارهای موجود در کشور خارجی است که بومیسازی شدهاند، اما از نظر کیفی با استانداردهای جهانی فاصله دارند. نرمافزارهایی که در کشور تولید میشوند، از امکانات جانبی مانند قابلیت جستجو یا مولتیمدیا برخوردار نیستند.
مدیر شرکت «ایده گستران» با اشاره به مقدمات لازم برای تولید نرمافزارهای کتابخوان کاملا بومی افزود: تنها زمانی در تولید نرمافزارهای کتابخوان پیشرفت میکنیم که تولید این محصولات برای شرکتهای سازنده سودآور باشد. دانش تولید نرمافزارهایی مطابق با استانداردهای جهانی در کشور وجود دارد اما شرکتها با اعتماد نسبت به سودآوری به سرمایهگذاری اقدام خواهند کرد. شرکتهای تولیدکننده نرمافزار، فعالیت در عرصه تولید را چندان ارزشمند نمیدانند.
مروری بر پرونده
مدیر فروشگاه اینترنتی کتاب «فیدیبو» با اشاره به جایگاه مطلوب صنعت نشر الکترونیک ایران در عرصه بینالمللی گفت: تحقق شعار «مطالعه آزاد برای همه، همه وقت، همه جا» میتواند مهمترین هدف صنعت نشر الکترونیک باشد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با مجید قاسمی را اینجـــــــــــــا بخوانید.
مدیر پروژه «طاقچه» ضمن اشاره به اهمیت توجه به رابط کاربری مناسب در تمایل مخاطبان به مطالعه کتاب الکترونیکی گفت: تدوین استاندارد امنیتی در این حوزه ضروری است. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با محمد صدوقی را اینجـــــــــــــا بخوانید.
پایگاه اینترنتی فروش کتاب «پندار بازار» ضمن اشاره به جایگاه نشر الکترونیک در ایران گفت:
نشر الکترونیکی کتاب از یکسو با ناامیدی ناشران دست و پنجه نرم میکند و از طرف دیگر در معرض سوء استفاده تبهکاران محتوایی قرار دارد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با نیما افشار نادری را اینجـــــــــــــا بخوانید.
مدیر تولید شرکت «شتابتک» ضمن اشاره به جایگاه نشر الکترونیک در ایران گفت: نشر الکترونیک ایران از نظر تولید انواع نرمافزارها از جریان فعلی دنیا عقب نیست. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با عرفان میرطالبی را اینجـــــــــــــا بخوایند.
نظر شما