دکتر روحانی با اشاره به اینکه ریشه انقلابی که این روزها در سالروز آن هستیم، در کتاب بود، اظهار داشت: انقلاب اسلامی در اندیشه راهوران آن و در صدر آنها امام بزرگوار ما امام خمینی (ره)، ریشه دارد و از آنجا که منشا اندیشه انقلاب اسلامی در کتاب بود در این انقلاب کتاب سوزی نداشتیم و انقلاب ما با افراط و تفریط همراه نبود، بلکه انقلاب عقلانیت، فقه و تحقیق و تلاش برای باز کردن گره از زندگی مادی و معنوی مردم بود.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه این شما اندیشمندان هستید که باید بیندیشید که چگونه باید نقد کنیم، تصریح کرد: ای کاش در کنار جایزه کتاب سال جایزهای هم برای بهترین نقادان کتاب در سال گذشته قرار میدادیم.
دکتر روحانی نقد را تعریف مسیر حرکت و تصحیح آن توصیف کرد و خاطرنشان ساخت: باید نقد کردن را یاد بگیریم. نقد کردن این نیست که بگوییم چرا دو نفر با هم راه میروند و چگونه قدم برمیدارند، بلکه این است که ببینیم به کجا قدم برمیدارند. مهم این نیست که یک نفره قدم میزند یا دو نفره، مهم این است که ببینیم مسیر قدم زدن آنها به کدام سمت است و نتیجه قدم زدن آنها چیست و به کدام مقصد میرسند؟
رییس جمهوری تاکید کرد: در نقد کردن مهم این نیست که رنگ کفش و لباس کسی را نقد کنیم و این شما بزرگان و فرهیختگان اهل کتاب هستید که باید کتاب و مقاله بنویسید و نقد را تجلیل کنید و راه نقد را به ما بیاموزید.
دکتر روحانی افزود: راه را باز کنیم و سوء ظن ها را کنار بگذاریم و هر کسی را به یک بهانه کنار نگذاریم. اندیشمندان ، صاحبنظران ، حوزویان و دانشگاهیان ، جواهرات و معادن ما هستند و نمی شود به کوچکترین بهانه یک معدن را بست.
رییس جمهوری اظهارداشت: نمی گوییم ممیزی بر کتاب باشد و یا نباشد، بلکه می گوییم نمی شود صد اصل برای ممیزی درست کنیم . اخلاق ، مقدسات و امنیت ملی و مصالح ملی کافی است.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنانش که با اشاره به اینکه جامعه را باید به نوشتن کتابهای لازم که گره ای را باز کند، تشویق کنیم، گفت: واقعیت ها، شعارها و مسیر انقلاب را برای نسل جوان ما تبیین کنید وگرنه برخی ها با مطالب خود انقلاب را به ضدانقلاب بر می گردانند.
وی افزود: به کوچکترین بهانه میشود معدن طلا را بست؟ یک تکه درآوردیم کمی عیارش کم بوده و میگویند دربش را ببندیم. یکبار اشکال داشته . اشکال را با زبان نرم بگوییم. چرا سرمایهها را به خاطر نقص کوچک تعطیل میکنیم؟ چه خاصیتی دارد؟ نمیگویم ممیزی باشد یا نباشد. چیز دیگری میگویم. میگویم 100 اصل نمیشود برای ممیزی ایجاد کرد. اخلاق اصل باشد مقدسات و ارزشها و امنیت ملی باشد 1000 تا اصل نمیشود . خط قرمز که میگویند یا مثلث هست یا مربع . خیلی بشود 6 ضلعی است 1000 ضلعی که نیست. کثیر الاضلاع داشتیم نه این قدر.
رئیس جمهور گفت: باید نظارت کتاب را قدم به قدم به صاحبان امر وابگذاریم. ناشران نویسندگان و اساتید برجسته نظارت کنند و اگر کتابی چاپ شد و خواندند برای چاپ دوم باید از 7 خوان عبور کند؟ گذشته آن دنیا!
امروز هزاران رسانه و هر روز رسانه جدید متولد میشود. این قدر مته به خشخاش نگذاریم. تحریک نکنیم. توضیح بدهیم. شما بزرگان بگویید چگونه نظارت شود بر امور فرهنگی. شما بگویید گفتههای شما تبدیل به آییننامه. شما بگویید تا گفته شما به قانون تبدیل شود. قانونی که ریشهاش نظرات صاحبنظران باشد محکمتر و قویتر خواهد بود. هر قانونی که صاحبنظر ننوشته هرماه نیاز به اصلاح دارد.
دکتر روحانی افزود: باید برای بهترین کتابها جشن بگیریم و روزی که در این کشور بیشترین جوان و نوجوان کتاب میخوانند باید جشن بگیریم. چرا تیراژ کتاب کم شده و تراژدی شده؟ چرا جوان ما نمیخواند؟ نقص از عرضهکننده است؟ متقاضی است؟ کتاب جاذبه ندارد؟ برای خواندن تشویق نشده است؟ شما باید بگویید که مشکلات کتاب چگونه باید حل شود؟ دولت باید چه کند؟ آموزش و پرورش چه کند؟ در اروپا دانشآموزان سال اول دبستان تشویق به خواندن کتاب میشوند و باید 7 کتاب خوانده باشد و توضیح دهد. ما از مدرسه شروع کنیم و کتاب خواندن را تشویق کنیم. پیشنهاد میکنم خلاصه کردن کتاب یکی از نمره های درسی ما باشد. برای هر کاری راهی وجود دارد. ما باید از نوجوانان و جوانان شروع کنیم. چرا در متروی کشورهای دیگر این همه کتاب خوانده میشود و این همه کتابخوان وجود دارد و امروز هم که مدرن شده کتاب خواندن در قطار ادامه دارد. یک نفر دهها جلد کتاب را در ماشین و هواپیما و قطار میخواند و چرا ما عادت نداریم؟
دکتر روحانی در پایان تاکید کرد: همه بیاییم جامعه را به خواندن و نوشتن کتابهای لازم تشویق کنیم. کتابهایی که گره را باز کند. «من نویسنده»، قاضی خودم شوم که کتاب من چه مشکلی از کشور را حل کرده و میکند؟ تعالی علم، زدودن ابهام، تاریکی، خودمان فکر کنیم کدام کتاب نوشتنش لازم است. چه طور سهلتر به دست همه برسد. مشکل چیست؟ ناشراست؟ ویراستار است و .. کتاب زنجیره است و در رأس آن نویسنده و مترجم هستند و تا زمانی که به دست مصرفکننده برسد، در زنجیره تأمین چه مشکلاتی دارد که باید حل شود. در ذهن جوانان ما، در کتابهایمان راجع به انقلاب اسلامی ایران صدها ابهام وجود دارد و آنها را توضیح داده و معنا کنیم، اینکه برای چه انقلاب کردیم و حتی شعارهای اصلی انقلاب چیست ؟
استقلال چه معنی دارد؟ یک جوان فکر میکند خارجی حرف زدن یعنی گوشه استقلال ساییده میشود. اما واقعیت این است که زبان خارجی یعنی باز شدن مسیر فهم و علم . ما باید استقلال را معنا کنیم و شما هستید که باید تبیین کنید وگرنه انقلاب را به ضدانقلاب برمیگردانند. شما اندیشمندان واقعیت انقلاب و مسیر آن را برای نسل جوان تبیین کنید ،اسلام رحمانی را تبیین کنید. تروریسم از اسلام نیست و هیچ رابطهای با اسلام محمدی و رحمانی ندارد و خلاصه شما اندیشمندان باید با نوشتههای زیبایتان امید را بیشتر و بیشتر کنید و راه تدبیر را به دولت نشان دهید. وحدت را بیشتر کنید. شما هستید که تنش را باید کمتر و کمتر کنید و همزیستی مسالمتآمیز را برای سراسر جهان به ارمغان ببرید.
نظر شما