چهارشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۰
محمد‌علی جعفریه: تعداد تولید ‌کنندگان و عرضه‌کنندگان نشر در تعادل نیست

محمد‌علی جعفریه، مدیر نشر ثالث معتقد است، نبود توازن و تعادل بین تولید‌کنندگان کتاب (ناشران) با عرضه‌کنندگان (کتابفروشان) یکی از چالش‌های عمده پیش‌روی کتاب است.

جعفریه در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره چالش‌های پیش‌روی نشر در سال‌های اخیر گفت:‌ به نظر می‌رسد در ایران تنها صنفی که بین تولید ‌کنندگان و عرضه‌کنندگان آن تعادل وجود ندارد، صنف ما (تولید‌کنندگان کتاب) است. بنا به آمار منتشر شده، اکنون  12 هزار ناشر در کشور مجوز تولید کتاب را بر عهده دارند و 5 تا 6 هزار ناشر به‌صورت فعال کتاب منتشر می کنند اما در کنار این تعداد ناشر تنها دو هزار کتابفروشی در سراسر کشور در حال فعالیت و عرضه کتاب‌های ناشران هستند که به نظر می‌رسد نبود تعادل بین این تعداد از ناشران و کتابفروشان  چالشی در عرضه ناقص کتاب به‌شمار می‌آید.

وی در ادامه با بیان این‌که، ابعاد اقتصادی یکی از موضوعات چالش‌برانگیز در سال‌های اخیر در حوزه نشر بوده است اظهار کرد: متاسفانه بازار بالفعل کتاب در کشور ما چندان بزرگ نیست و از ظرفیت‌های موجود در بازار برای افزایش و رونق کتاب استفاده نمی‌شود.

کمبود اقتصادی باقی است

جعفریه افزود: برای بهره‌برداری درست و مناسب از ظرفیت‌های نشر باید برنامه‌ها و سیاست‌گذاری‌های مناسب در آن انجام بگیرد که این امر  نیز نیازمند همکاری تمامی دست‌اندرکاران حوزه نشر است.

مدیر نشر ثالث با اشاره به این‌که متاسفانه در سال‌های اخیر ناشران درگیر شرایط خاصی بودند گفت: البته ممیزی در حوزه نشر به مراتب نسبت به سال های گذشته بهتر شده است اما مسائل مربوط ب  کمبودهای اقتصادی همچنان بر جای خود باقی هستند.


تصویبات رفع مالیاتی در حد شعار است

وی به نقش دولت در ساماندهی امور ناشران نیز اشاره کرد و افزود: متاسفانه بحث رفع پرداخت مالیات از سوی ناشران که به تصویب دولت رسیده است، تنها در حد شعار باقی مانده است زیرا متاسفانه ممیزان مالیاتی تا آخرین ریال مالیات را از ناشران دریافت می کنند.

جعفریه ادامه داد: بسیاری از ناشران، به دلیل رفع نشدن برخی از این موانع اقتصادی، متاسفانه فعالیت خود را مسکوت کرده و عملا کتابی تولید نمی کنند.

مدیر نشر ثالث در بیان دیگر چالش‌های پیش‌روی کتاب اظهار کرد: نهاد کتابخانه‌های عمومی که وظیفه تغذیه کتابخانه‌های عمومی کشور را دارد، چندان خرید مناسبی از ناشران نداشته‌اند، در حالی که باید مشخص شود بودجه‌ها به چه صورت صرف می‌شود.

تخصیص کاربری فرهنگی از حرف تا عمل

جعفریه، مسکوت ماندن طرح تخصیص کاربری فرهنگی از سوی شهرداری را دیگر نقص موجود در فعالیت ناشران عنوان کرد و افزود: در سال‌های گذشته طرحی از سوی اتحادیه ناشران و شورای اسلامی به تصویب رسید که طی آن  کتابفروشان و ناشران در فضاهای مسکونی که مورد ادعا نیست به کار نشر بپردازند، در حالی‌که این طرح مسکوت مانده است.

مدیر نشر ثالث،  عوامل فرهنگی را جزو مشکلات ریشه‌دار دانست و گفت: تولید 700 نسخه کتاب برای جمعیت 80 میلیونی مناسب نیست البته همین تعداد کتاب نیز به فروش نمی‌رسد، چرا که مکان مناسبی(کتابفروشی) برای عرضه وجود ندارد و اقبال کالاهای لوکس در بین مردم از موقعیت بهتری برخوردار است.

جغرفیه ادامه داد: کتابفروشی و ناشران، دو شاخص صنعت نشر در هر کشوری محسوب می‌شوند و حفظ این شاخص نیازمند ورود جدی دولت به آن است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها