سه‌شنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۲۱:۱۰
مشفق کاشانی: اشعار سهرابی نژاد همدم تنهایی‌هایم است /شکارسری: احیای رباعی با تلاش‌های سهرابی نژاد ممکن شد

مشفق کاشانی، شاعر پیشکسوت در مراسم بزرگداشت محمدرضا سهرابی نژاد گفت که کتاب‌های مجموعه اشعار این شاعر انقلاب را همیشه می‌خواند و به‌نوعی همدم تنهایی‌هایش است. همچنین حمیدرضا شکارسری از سهرابی نژاد به عنوان احیاگر قالب رباعی در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نام برد.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)ـ شانزدهمین برنامه از سلسله نشست‌های «شب شاعر» سازمان هنری و رسانه‌ای اوج به مراسم تجلیل از محمدرضا سهرابی نژاد، شاعر پیشکسوت انقلاب اختصاص داشت که عصر امروز سه‌شنبه 27 آبان، با حضور و سخنرانی مشفق کاشانی، اسماعیل امینی، حمیدرضا شکارسری، حسین اسرافیلی، کریم رجب زاده، عباسعلی براتی پور، حجت‌الاسلام سیدمحمود دعایی و سهرابی نژاد، در سالن نخلستان موسسه اوج برگزار شد. 

انقلاب، سنت مرده‌پرستی را شکست
مشفق کاشانی در بخشی از سخنرانی خود در این مراسم گفت: سنت مرده‌پرستی در سال‌های پیش از انقلاب اسلامی ایران وجود داشت. بزرگان ادبیات و هنر در زمان حیاتشان به هیچ عنوان جدی گرفته نشده و همه منتظر مرگشان بودند تا برای آنها بزرگداشت برگزار کنند. 

وی افزود: ابیاتی در دیوان اشعار شاعران مختلف از دوره‌های آغازین شعر فارسی گرفته تا شاعران معاصر وجود دارد که نشان می‌دهد شاعران همیشه از بی‌توجهی به خود نالیده‌اند، اما وقوع انقلاب شکوهمند ایران، این سنت را شکست و امروزه شاهدیم که از بزرگان در زمان حیات آنها تجلیل می‌شود، مانند جلسه‌ای که امروز برای بزرگداشت استادم محمدرضا سهرابی نژاد برپا شده است. 

مشفق کاشانی در ادامه با اشاره به علاقه بیسار خود به اشعار سهرابی نژاد گفت: آشنایی من با سهرابی نژاد به اوایل انقلاب باز می‌گردد. در آن دوران من آثاری از ایشان را در روزنامه‌ها می‌خواندم که برخی از ابیات آنها نیز بر در و دیوار به عنوان شعار نوشته می‌شد. همیشه آرزو داشتم ایشان را از نزدیک ملاقات کنم که بالاخره روزی در جلسه‌ای که زنده‌یاد مهرداد اوستا و حجت‌الاسلام صادقی رشاد نیز در آن حضور داشتند، با سهرابی نژاد آشنا شدم و از آن روز تا الان همیشه کار ایشان را دنبال کرده و از علاقه‌مندان شعر او هستم. 

این شاعر پیشکسوت همچنین اظهار کرد: من و استاد سهرابی نژاد سفرهای زیادی برای شعرخوانی باهم رفته‌ایم و از قدیم گفته‌اند که در سفر می‌شود اشخاص را شناخت. من تاکنون ترک اولی از ایشان ندیده‌ام. شخصیت مردم‌دار و منضبط این شاعر واقعا ستودنی است. 

مشفق کاشانی در بخش دیگری از سخنرانی خود از سهرابی نژاد به عنوان شاعری متبحر در همه قوالب شعر فارسی یاد کرد و گفت: سهرابی نژاد از معدود شاعرانی است که در همه قالب‌های شعر فارسی تواناست و شعرهای ماندگاری سروده است. عمده شهرت ایشان به سرودن رباعی است، اما من غزل‌های شاهکار زیادی نیز از او خوانده‌ام. کتاب‌های سهرابی نژاد را من مدام می‌خوانم و همدم تنهایی‌های من است. 




شعر انقلاب مدیون تجربیات سهرابی نژاد است
حمیدرضا شکارسری، شاعر و محقق نیز طی سخنانی گفت: شعر انقلاب مدیون شاعرانی است که در آن زمان جوان بوده و تجربیاتی در جریان‌های شعری پیش از انقلاب اسلامی ایران نیز داشته‌اند. یکی از مهم‌ترین این شاعران محمدرضا سهرابی نژاد است. تجربیات و بازی‌های زبانی و همچنین پختگی فرمیک اشعار سهرابی نژاد، کمک بسیاری به غنای شعر انقلاب کرد. 

وی افزود: وقوع انقلاب اسلامی ایران باعث شد تا بسیاری از قوالب کلاسیک شعر فارسی احیا شود. قالب رباعی و دوبیتی نیز با تلاش‌ها و تجربیات شعری محمدرضا سهرابی نژاد صورت گرفت، اما به‌دلیل آنکه آن زمان کتابی از این شاعر بزرگ منتشر نشد، متاسفانه پژوهشگران سهم او در احیای رباعی را نادیده گرفتند. 

شکارسری در ادامه از فضای شعر دوران انقلاب با عنوان «جمهوری شعری» یاد کرد و گفت: فضاهای ادبی دوران انقلاب و پس از آن، فضایی را به‌وجود آورد که من از آن با عنوان «جمهوری شعری» یاد می‌کنم. بسیاری از کسانی که در روند انقلاب قرار داشتند، سعی کردند با سرودن اشعاری به انقلاب کمک کنند، اما خب تجربه لازم را نداشتند و نام آنها ماندگار نشد. در این راستا اما با وجودی که کتابی از استاد سهرابی نژاد در این ایام منتشر نشد، نام ایشان و شعر ایشان باقی ماند. 

شاعر مجموعه «باز جمعه‌ای گذشت» در ادامه با اشاره به تجربیات شعری سهرابی نژاد در شعر نو و شعر آزاد گفت: با وجود تسلط بی‌ چون و چرای سهرابی نژاد بر قوالب کلاسیک، نباید از تجربیات شعری این شاعر در سال‌های 1354، 55 و 56 غفلت کرد. سهرابی نژاد در این سال‌ها که شعر نو در «متن» بود و شعر کلاسیک در «حاشیه» اشعاری سرود که در زمره بهترین‌های شعری آن سالهاست. 

شکارسری همچنین به فعالیت سهرابی نژاد در عرصه روزنامه نگاری اشاره کرد و گفت: برجستگی کسی به یک موضوع خاص، نباید باعث شود که ما دیگر ویژگی‌های آن شخص را از یاد ببریم. بر این اساس نباید فعالیت حرفه‌ای سهرابی نژاد در عرصه روزنامه‌نگاری را  فراموش کرد. اصولا شعر انقلاب خود یک وجه «رسانه‌گی» داشت و همین مسئله باعث شده بود تا بسیاری از شاعران آن دوران به روزنامه نگاری هم روی بیاورند. 

نقابی بین زندگی و شعر سهرابی نژاد نیست
دیگر سخنران این مراسم اسماعیل امینی بود. او در بخشی از سخنرانی خود گفت: هیچ نقابی بین زندگی و شعر سهرابی نژاد نیست. این شاعر گرانقدر رسم زندگی و شیوه دفاع از اعتقادات خود را به همه ما آموزش داد. 

وی افزود: بسیاری از افراد با یکبار دیده شدن در تلویزیون یا رونمایی از پوستر تنها کتاب‌شان خودشیفته شده و دیگر خود را بی‌نیاز از آموزش می‌بینند، اما سهرابی نژاد همیشه و در همه حال مشغول «آموختن» بوده است. سهرابی نژاد هیچگاه از آموخته‌های خود خرسند نبود و همیشه به بیشتر یادگرفتن فکر می‌کرد. 

در این مراسم فیلم مستند کوتاهی از زندگی سهرابی نژاد پخش شد. همچنین دو کتاب «از صاعقه تا باران» رباعی و دوبیتی‌های عاشورایی سهرابی نژاد منتشر شده در سال 1387 و «پیغمبری به امت خود پشت کرده است» گزیده‌ای از اشعار آزاد سهرابی نژاد، به حاضران اهدا شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها