چهارشنبه ۹ مهر ۱۳۹۳ - ۱۸:۴۱
جعفری‌مذهب: «نقد مستعار» را به‌عنوان واقعیت بپذیریم/ مستعارنویسی یکی از حقوق شهروندی است

محسن جعفری‌مذهب، عضو هيات علمی سازمان اسناد و كتابخانه ملی ايران در نشست «نقد مستعار» به ریشه‌ها، دلایل و سیر تحولات مستعارنویسی پرداخت و گفت: باید برای مستعارنویسی حقی قایل شد و نقد مستعار را پیش از هرچیز به عنوان یک «واقعیت» پذیرفت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست «نقد مستعار» با حضور محسن جعفری‌مذهب، عضو هيات علمی سازمان اسناد و كتابخانه ملی ايران و جمشید کیانفر، پژوهشگر تاریخ و رئیس خانه نقد کتاب ایران (دبیر نشست)چهارشنبه (9 مهرماه)  در سرای اهل قلم موسسه خانه کتاب برگزار شد. 

در این نشست جعفری‌مذهب درباره نقد مستعار و سیر تحول آن از آغاز پیدایش (اسطوره‌شناسی) تا زمان حال توضیحاتی داد و با دفاع از نقد مستعار به انواع و دلایل استفاده از آن و نمونه‌ای از مستعارنویسان هر دوره اشاره‌هایی کرد.
 
وی گفت: تا جایی که بنده اطلاع دارم درباره مستعارنویسی تا به ‌حال عنوان خاصی را ندیدم و به نظر می‌رسد دلیل آن این است که یا آن را به رسمیت نشناخته‌اند یا از اقرار آن اِبا داشته‌اند. 

جعفری‌مذهب با تاکید بر پذیرفتن مستعارنویسی و قائل شدن حقی برای آن توضیح داد: مستعارنویسی در کشور ما کم شناخته شده است و هیچ رشته‌ای هم برای مطالعه آن اختصاص داده نشده است؛ در حالی‌که مستعارنویسی یکی از حقوق شهروندی در جوامع غربی است و هرکسی حق دارد نام، سن و ملیت خود را پنهان کند و بیش از هر چیز باید آن را به عنوان یک واقعیت شناخت و به بررسی آن پرداخت. 

این عضو هيات علمی سازمان اسناد و كتابخانه ملی ايران سپس با اشاره به حقوق، وظایف مستعارنویس و سیر تحولات آن، تقسیم‌بندی‌ از دلایل مستعارنویسی ارائه داد و در نهایت به دفاع از مستعارنویسی در موقعیتی که همه جوانب برای بیان گفتن حقایق مهیا نیست، پرداخت. 

جعفری‌مذهب همچنین پیشنهادهایی را به موسسه خانه کتاب برای حفظ حقوق مستعارنویسان از جمله حفظ حق‌الزحمه آنها و ایجاد سایتی برای اسامی مستعار هر دوره ارائه کرد. 

جمشید کیانفر هم در این نشست با بیان این‌که بخش بزرگی از فرهنگ میراث قدمای ما نقد مستعار است، گفت: نقد مستعار در دهه 20 تا 40 شمسی رونق داشت و به دلیل محاسن و معایب آن هفتمین نشست خانه نقد کتاب را به آن اختصاص داده‌ایم. 

وی با بیان اهمیت نقد مستعار و حفظ حرمت به عنوان پایه و اساس آن در واکنش به سخنان جعفری‌مذهب در حفظ حقوق مستعارنویسان گفت: اگرچه ما در گرفتن حق مستعارنویسان همراهی و همدلی کافی را نشان می‌دهیم اما مستعارنویسان باید بدانند که حق گرفتنی است نه دادنی و باید برای آن بکوشند.

گزارش تکمیلی این نشست به زودی منتشر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها