شنبه ۳ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۳
منابع مستدل جنگ بر اقناع حقوقی جامعه می‌افزاید/ شناسایی الگوهای رفتاری آمریکا در قبال ایران

شاداب عسگری، نگارنده «حضور آمریکا در جنگ تحمیلی (از مساعت تا مشارکت آشکار)» گفت: در این کتاب تلاش کردم با ارائه دلایل مستدل و قابل استناد درباره چگونگی کمک آمریکایی‌ها به رژیم بعث صدام در طول هشت سال جنگ تحمیلی، بر دانش قضات در این زمینه بیفزایم تا آنان به اقناع لازم در حقانیت مردم ایران دست یابند.

 خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- «حضور آمریکا در جنگ تحمیلی (از مساعدت تا مشارکت آشکار)» کتاب تازه‌ای از شاداب عسگری، پژوهشگر حوزه نظامی است که آخرین روز‌های شهریور 1393 از سوی انتشارات «ایران سبز» روانه بازار نشر شد. در گفت‌و گوی پیش رو، به این کتاب تازه پراخته‌ایم.

درباره اهمیت نگارش کتاب «حضور آمریکا در جنگ تحمیلی (از مساعت تا مشارکت آشکار)» توضیح دهید؟
این کتاب، ارتباط آمریکا و رژیم بعث عراق را مورد نشانه و تمامی مباحث مطرح در این حوزه را مورد بازخوانی قرار داده است. اطلاع نسل جوان از این موضوع بسیار مهم است؛ چرا که رفتار امریکایی‌ها در حمله به عراق که نهایتا منجر به سقوط و اعدام صدام شد، ممکن است برای مخاطبان جوان که اطلاعی از سابقه نه چندان دور روابط دو کشور ندارند، ایجاد باورها و ذهنیت‌های اشتباه کند. بنابراین تلاش شد تا به موضوعاتي در این حوزه پرداخته شود كه مطالعه آنها بتواند مخاطبان جوان را با چگونگي روابط دو كشور ايران و آمريكا در حوزه‌هاي سياسي، اقتصادي و نظامي و همچنین، دلایل فعاليت سازمان‌هاي اطلاعاتي آمريكا همچون CIA وDIA در سال‌هاي قبل از پيروزي انقلاب اسلامي تا قبل از شروع جنگ تحميلي در ايران آشنا کند. در ادامه نيز، به بيان زمينه‌هاي دخالت آمريكا در ايران، در نخستین سال‌هاي بعد از پيروزي انقلاب پرداخته شده تا علت بروز نخستین رفتارهاي سياستمداران آمريكايي عليه ايران اسلامي تشريح و تبيين شود. همچنین به چگونگي برقراري مجدد روابط آمريكاييان با حكومت بعث عراق پرداخته شده است. اين روابط، كه در سال‌هاي شروع جنگ، جنبه مساعدت غيرمستقيم و غيرعلني داشته، خيلي زود آشكار شد و گسترش یافت تا جایی که در سال‌های پایانی جنگ، به ارتباطی قوی و سازماندهی شده، رسید. این حمایت آمریکا از رژیم بعث عراق تا حدی افزایش یافت که در سال آخر جنگ، در حمایت آشکار از بعثی‌ها اقدام به دخالت نظامی کرد و با حمله به هواپیمای مسافربری ایرباس ایران در 12 تیرماه 1367، بالاترین جنایات را در این حوزه مرتکب می‌شود.

فایده شناخت این رابطه برای مخاطبان جوان چیست؟
بسیاری از موضوعات مطرح درباره انقلاب اسلامی ایران و چگونگی مبارزه با دشمنان انقلاب، آن‌قدر واضح و مشخص هستند که برای مردم کشورمان، اعم از دولتمردان و یا مردم شریف ایران اسلامی اثبات شده تلقی شده و احدی از شهروندان، درباره پذیرش آنها، دنبال سند و مدرک نیست. اما، اگر قرار شود که این مباحث را در جایگاه‌های رسمی و قانونی مطرح کرد، آیا باز هم قادر خواهیم بود به این حرف‌های عامیانه استناد کنیم؟ آیا ضرورت‌ها ایجاب نمی‌کند که مستدل و متقن به موضوعات پرداخته شود؟
موضوع دخالت آمریکا در جنگ تحمیلی و حمایت از رژیم بعث عراق نیز یکی از همین نوع مباحث است که تقریباً برای تمامی نسل اول انقلابی‌ها و تمامی رزمندگان اسلام، اثبات شده محسوب شده و قابل قبول است اما آیا نسل‌های بعدی که فاقد تجارب عینی نسل اولی‌ها هستند نیز به همین منوال نسبت به پذیرش موضوع اقدام می‌کنند؟ یا اگر فردی از خانواده شهیدان، درباره حمایت آمریکا از رژیم بعث عراق و شخص صدام، در مراجع قضایی اقامه دعوا کرد، محاکم داخلی کشور با همین باورها، قادر به صدور رای علیه آمریکا و در راستای احیای حقوق حقه مردم کشورمان هستند؟ مسلما پاسخ منفی است.
فراموش نکنیم که برای پذیرش هر مطلبی، باید دلایل و مستندات ارائه شود تا علم مخاطبان افزایش یابد. بر اساس این استدلال، کوشیدم تا کتابی مستدل و قابل استناد در ارتباط با چگونگی کمک آمریکایی‌ها به رژیم بعث صدام در طول هشت سال جنگ تحمیلی تدوین کنم تا آگاهی قضات را افزایش دهم و آنان را به اقناع لازم در این باره برساند.

آیا مصادیق عینی و  روشن هم از این دخالت‌ها پیش روی مخاطب قرار داده‌اید؟
اين كتاب كه در قالب یک جلد و مشتمل بر هفت فصل تهيه شده، در نظر دارد با مداقه بر الگوهاي رفتاري ايالات متحده آمريكا در قبال جمهوري اسلامي ايران، حد فاصل سال‌هاي پيروزي انقلاب اسلامي و هشت سال دفاع مقدس، به بررسي و تعمق در اين موضوع مهم در ارتباط با جمهوري اسلامي ايران بپردازد و مصاديق عيني و واقعي از دخالت‌هاي كشور آمريكا در جنگ تحميلي در حوزه‌هاي مختلف را مشخص کند. «پيشينه روابط ايران و آمريكا»، «روابط اقتصادي ايران و آمريكا در دهه اول انقلاب»، «راهبرد نزديكي آمريكا به عراق»، «تبيين نقش سازمان CIA در جنگ تحميلي»، «جنگ و روابط اقتصادي آمريكا با عراق»، «آمريكا و عراق در تعامل اطلاعاتي» و «هشت سال دفاع مقدس» عناوین سرفصل‌های اين کتاب هستند که به صورت مبسوط و متقن به آنها پرداخته شده است.

با توجه به سرفصل‌های ارائه شده، چه دشواری‌های خاصی در انجام پژوهش داشته‌اید؟
از مهم‌ترین مشکلات، باید به گستره اطلاعات و پراکندگی آنها اشاره داشت. مردم و دولتمردان جمهوری اسلامی ایران از نخستین روزهای پیروزی انقلاب تاکنون مستمر در معرض تهدیدات و تهاجم دولت امریکا قرار داشته‌اند. تقریباً هیچ حوزه‌ای وجود ندارد که ردپایی از ایالات متحده در آن نیابیم. این واقعیات اثبات شده که در این کتاب به قسمتی از آنها پرداخته شده است. تحت این شرایط، جایگاه‌ها و نهاد‌های متعددی در کشور، بنا به ماموریت و رسالت‌های خود درگیر این تقابل شده‌اند، این امر یکی از مهم‌ترین دلایل گستره و پراکندگی اطلاعات در این حوزه است.

منابع خارجی چه سهمی در تالیف کتاب داشته‌اند؟
کوشیدم تا حد امکان از تمامی منابع موجود اعم از تالیفات، ترجمه کتاب‌های خارجی، نشریات، آرشیوها، سایت‌ها، دیدگاه‌های مسئولان و البته چند منبع خارجی کمال بهره را ببرم. با همین هدف، برای تدوین این کتاب از 144 منبع داخلی و خارجی استفاده شده است.

به چه یافته‌ها و تحلیل‌های تازه‌ای در تالیف این کتاب دست یافتید؟
این کتاب، در برگيرنده اسناد، قرائن، شواهد و مدارکی است كه دلالت بر حضور، دخالت، مساعدت و مشاركت مستقيم آمريكا بر له حكومت بعث عراق در هشت سال جنگ تحميلي دارد. به همين دليل، تلاش بسياري شده تا حد ممكن، مطالب و اطلاعات موجود در اين حوزه  گردآوري شود، تا به اين ترتيب موقعیتی به وجود آيد كه خوانندگان محترم با توسعه رو به رشد، هدفمند و عجولانه روابط آمريكا با حكومت بعث عراق، از اشرافيت و علم مورد نظر در اين حوزه برخوردار شوند؛ به عبارتی، مطالعه این کتاب، در بالا بردن علم قاضی نسبت به موضوع کمک قابل توجهی خواهد کرد.

حامی پژوهشی کتاب شما چه اشخاص یا نهادی است؟

هیات معارف سپهبد شهید صیاد شیرازی و استادانی چون امیر سرتیپ آراسته، امیر سرتیپ هاشمی، امیر سرتیپ حسینی و سایر همکارانشان بیشترین کمک‌ها را در حوزه‌های مختلف به این امر داشته‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها