جمعه ۲۱ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۷:۰۰
گاهی هم تمام قد به زمین نگاه کن/ کتاب هایی که اهالی سینما خاطره ای خوش از آن دارند

پس از چند سال قرار است به مناسبت 21 شهریور - روز سینما - هنرمندان این عرصه در جشن سالانه خود گرد هم آیند. به همین مناسبت با معرفی تعدادی از کتاب های سینمایی به استقبال روز سینما رفته ایم. کتاب هایی که اهالی سینما خاطره ای خوش از آن دارند و با مطالعه‌اش به دانش خود اندوخته اند.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) ـ علی احسانی:‌ این روزها سینمای ایران به برکت حضور تعدادی موش، دریچه های رونق و برکت به رویش گشوده شده است. واقعیت امر این است که سینمای ایران مدت هاست حال و روز خوشی ندارد. در 8 سال گذشته چالش مدیران وقت معاونت سینمایی با بخش اعظمی از سینماگران حاصلی جز بیکاری عده ای و تولید فیلمهای سفارشی ورشکسته نداشته است. پس از چند سال قرار است به مناسبت 21 شهریور - روز سینما - هنرمندان این عرصه در جشن سالانه خود گرد هم آیند. به همین مناسبت ما هم با معرفی تعدادی از کتاب های سینمایی به استقبال روز سینما رفته ایم. کتاب هایی که اهالی سینما خاطره ای خوش از آن دارند و با مطالعه آن به دانش خود اندوخته اند.

سوررئالیسم در سینما
این کتاب نوشته «آدو کی رو» با برگردان منیر خلقی است. چاپ نخست این کتاب توسط انتشارات حوزه هنری در سال 1379 انجام شد. نویسنده کتاب در یادداشتی با عنوان «ده سال بعد»، به تغییراتی که در سالهای 1952 تا 1963 به واسطه مسائلی همچون ساخت فیلم ناب سوررئالیستی «سگ آندلسی» توسط بونوئل، در کتاب به وجود آمده اشاره کرده و مضمون اثر تحقیقی و جامعه اش را در 9 فصل با عنوان های «دروازه ای به روی زندگی واقعی»، «وجه های بلور» ، آنسوی دیگر» ، «غیرممکن» ، «عشق» ، «طغیان»، «پیرامون سوررئالیسم» ، «لوئیس بونوئل» و «فراسوی چشم انداز سینمایی» معرفی کرده است. کتاب «سورئالیسم در سینما » با 1100 نسخه در 375 صفحه با قیمت 12000 ریال در سال 79 عرضه شد.

کمدی عامیانه و مردمی در سینما و تلویزیون
این کتاب بر خلاف متن های آکادمیک که زبان پیچیده و دشوار دارند، به اعتقاد مهدی ارجمند مترجم آن یک متن استثنایی است، زیرا در عین حال که هدفی آموزشی و نظری را دنبال می کند، جا به جا لحظات مفرحی می آفریند که برای خواننده عادی نیز جذاب است. کتاب با یادداشت های مترجم و ناشر خارجی اش و نیز مقدمه ویراستاران خارجی و مولفان آغاز می شود و مطالب اصلی آن در 3 بخش عمده و 9 فصل ارائه می شود.
کتاب «کمدی عامیانه و مردمی در سینما و تلویزیون» به کوشش استیو نیل و فرانک کروتینک نگاشته شده است. برگردان به فارسی آن را مهدی ارجمند پیش برده و انتشارات حوزه هنری سال 1378 در 2200 نسخه نخستین بار این کتاب را به مشتاقان و هنر دوستان ارائه داد. بر پشت جلد کتاب چند سال قبل مبلغ 11000 ریال حک شده بود.

طراحی فیلم

ایرج رامین فر طراح صحنه و لباس سینما در صدسالگی سینما در ایران حاصل تجاربش را در این کتاب معرفی کرده است. در مقدمه کتاب «طراحی فیلم» زنده یاد مرتضی ممیز مقدمه ای با عنوان «راه و رسم واقعی طراحی صحنه » نوشته است. این کتاب در 6 فصل متنوع، مطالب خود را عرضه کرده است. در فصل اول که دارای 3 بخش جداگانه با عنوان «طراح صحنه کیست؟»، «طراحی صحنه و معماری» و «موخره» است، تعاریف و کلیاتی را ارائه می دهد. در فصل دوم با عنوان «طراحی صحنه از نگاه دیگران»، این موضوع از دیدگاه افرادی که در سایر گرایش ها - چون کارگردانی فعالیت کرده اند – بررسی شده است. در فصل سوم رامین فر نگاهی به طراحی صحنه در سینمای ایران دارد. آرای بخشی از کارگردان های برجسته سینمای ایران در فصل چهارم کتاب ارائه شده است. فصل پنجم کتاب به گفت و گو با رامین فر درباره زندگی و کارهایش اختصاص دارد. فصل پایانی کتاب هم رنگی و روی کاغذ گلاسه چاپ شده که به نویسنده کتاب و کارهایش اختصاص دارد.
چاپ نخست کتاب «طراحی فیلم» توسط دفتر پژوهش های فرهنگی با همکاری بنیاد سینمایی فارابی در 2 هزار نسخه، سال 1379 منتشر شده است. این کتاب 324 صفحه ای برای علاقه مندان به اندازه 68000 ریال یک دهه پیش خرج می تراشید.

تاریخ جامع سینمای جهان (جلد نخست)
مطالب جلد نخست کتاب در 12 فصل ، تاریخ سینما را از ابتدا تا دهه 1950 ، با بررسی خاستگاه و گسترش سینما در جهان زیر ذره بین برده و با مباحثی پیرامون سینمای رنگی و گونه های دهه 50 خاتمه یافته است. یادداشت مترجم ، پیشگفتار نویسنده، کتابشناسی و فهرست نام اشخاص ، فیلم ها و کمپانی ها دیگر مطالب این کتاب مرجع هستند.
دیوید ا. کوک مولف «تاریخ جامع سینمای جهان» است و هوشنگ آزادی ور زحمت برگردان آن را به فارسی کشیده . نشر چشمه چاپ نخست این کتاب را در تابستان 1380 انجام داده بود. این کتاب 740 صفحه ای در 3000 هزار نسخه با قیمت 100000 ریال یک دهه قبل در کتابفروشی های مقابل دانشگاه تهران رویت شد.

بازیگری متد
این کتاب تالیفی با استفاده از منابع مختلف، بخصوص 5 کتاب فرنگی نوشته شده است. احمد دامود مولف کتاب در 3 فصل با عنوان های «بازیگری متد و اکتورز استودیو» ، «بازیگری متد و تئاتر» و «بازیگری متد و سینما» به بحث درباره شیوه مُدرسان اکتورز استودیو در پرورش بازیگران و تفاوت هایی این شیوه در بازیگری سینما و تئاتر پرداخته و در فصل چهارم بازیگری متد را از نگاه استلا آدلر و سنفرد مینر که از آموزگاران برجسته مدرسه بازیگری بودند مورد توجه قرار می دهد .

«بازیگری متد» را نشر مرکز نخستین بار سال 1380 در 2400 نسخه منتشر کرد. این کتاب 200 صفحه ای برای مشتاقان بازیگری 14500 ریال ارزش مادی داشت.

فرهنگ جامع زنان بازیگر ایران
درام در سینما بدون حضور زنان چند جایش اساسی لنگ می زند. سینمای ایران نیز چه در پیش از انقلاب و چه در این 35 سال اخیر به برکت حضور زنان به حیات و ممات خود تداوم داده است. اصغر یوسفی نژاد، منتقد ماهنامه فیلم درباره این کتاب یک دهه پیش نوشته بود : مولف که ظاهرآً با برخی حساسیت های ابدی خانم ها آشنایی دارد، تمام انرژی خود را صرف کرده تا خدای ناخواسته کسی از چهره های آشنا و غیرآشنای سالهای دور و نزدیک از قلم نیفتد و در عین حال اولویتی بین آنها قایل نشود. البته بر ما روشن نیست که آیا ایشان تاریخ تولد افراد را هم به نفعشان دستکاری کرده اند یا نه؟ به هر حال برای پی بردن به اعتبار مطالب این مجموعه لازم است که خانم های بازیگر و یا احیاناً وارثانشان، اطلاعات کتاب را با مندرجات صفحه اول شناسنامه و اصل مدرک تحصیلی مقایسه کنند.
کتاب «فرهنگ جامع زنان بازیگر ایران» حاصل تلاش حسین محبی است که توسط موسسه فرهنگی انتشاراتی بهشت اندیشه در 5000 نسخه یک دهه پیش منتشر شد. علاقه مندان به دانستن اسرار زنان بازیگر برای این کتاب 392 صفحه ای 45000 ریال پیشترها هزینه می کردند.

اینگرید برگمن ‎، داستان زندگی من

بازیگر صاحب نام سینما، غیر از این که ستاره ای هالیوودی است ، حرفه بازیگری تئاتر و سینما را از زادگاهش سوئد شروع کرد. وی پس از شکوفایی و درخشش در هالیوود با روبرتو روسلینی کارگردان مکتب نئورئالیست ایتالیا ازدواج کرد . نقش آفرینی برگمن در فیلمهای نئورئالیستی نقطه عطفی در زندگی حرفه ای وی محسوب می شود. آلن برجس از زمانی که اینگرید برگمن در فیلم مهمانسرای خوشبختی -که بر اساس کتاب پرفروش وی – ساخته شد، در زمره دوستان نزدیک برگمن قرار گرفت. برجس 3 سال برای گردآوری مطالب و نوشتن این کتاب وقت صرف کرد. کتابی که نه تنها سرگذشت یک ستاره هالیوودی محبوب و بی ریاست، بلکه مجموعه اطلاعات ارزشمندی است که درباره فیلمهای تاریخ سینما و چگونگی تولید آنها ، نمایش ها و بازیگرانی که از دهه 30 تا پایان دهه 70 در عرصه این 2 هنر حضور مستمر داشتند.
نشر قطره نخستین بار کتاب «اینگرید برگمن : داستان زندگی من» را سال 1383 به پیشخوان کتابفروشی های پایتخت فرستاد. برگردان این کتاب 591 صفحه ای را به فارسی آنتونیا شرکاء انجام داده است. ارزش مادی این کتاب برای مشتاقان این بازیگر سوئدی 45000 ریال در پشت جلد حک شده است.

کلوزآپ ... نمای همچین نزدیک !
در این سالها فیلمنامه های بسیاری از آثار کلاسیک و مدرن سینمای دنیا ترجمه و در بازار کتاب رویت شده است. اگر عمری باقی بود در مجالی دیگر، اختصاصی نقبی به فیلمنامه های خارجی و ایضاً داخلی منتشر شده خواهیم زد، چون هنوز هم عده ای از مدیران و سینماگران پاشنه آشیل سینمای وطنی را فیلمنامه می دانند. به هر روی از قدیم و ندیم دیواری کوتاهتر از فیلمنامه نویسان برای پوشش ضعف های سایر اجزای فیلم وجود نداشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها