چه خبر از نهادها و چهرههای دین و اندیشه در حوزه کتاب؟
تدوین40 کتاب شیعه شناسی/ ترجمه قرآن به 8 زبان/ روایت محمدرضا بهشتی از اعجاز زبان/ نظرعضو شورای انقلاب فرهنگی درباره 2 کتاب سیاحت شرق و سیاحت غرب
مجموعه خبری امروز خبرگزاری کتاب ایران در قالب «چه خبر از نهادها و چهرهها» به آخرین فعالیتهای نهادها، سازمانها، موسسات و همین طور اظهارات چهرههای مرتبط با حوزه دین و اندیشه در موضوع کتاب، میپردازد.
چه خبر از تازههای کتاب؟
کتاب «حریم قدس» علامه طهرانی در بیروت منتشر شد
کتاب «حریم القدس» تألیف آیت الله حاج سیدمحمد محسن حسینی طهرانی (فرزند علامه طهرانی) که به همت انتشارات «مکتب وحی» به زبان عربی ترجمه و با همکاری انتشارات «دار المحجة البیضاء» در 150 صفحه در بیروت به چاپ رسید.
این کتاب که مقالهای اجمالی در سیر و سلوک الی الله و بر اساس کتاب «لبّ اللباب در سیر و سلوک اولی الالباب» علامه طهرانی و به انگیزه مقدمه بر ترجمه فرانسه آن کتاب به تحریر درآمده که با توجّه به موضوع سیر و سلوک و اختلاف مسالک و مکاتب متنوّع و چه بسا منحرف اهمیت پیدا کرده است.
نویسنده کتاب «حریم قدس» با رویکردی اجمالی به شرح منازل و مراحل و شرایط و آداب سلوک الی الله پرداخته با ذکر سیره و مسلک عرفای عظیم الشأن متأخر از جمله آخوند ملاحسینقلی همدانی، مرحوم سید احمد کربلایی، مرحوم سید علی قاضی، مرحوم آیت الله انصاری همدانی و مرحوم سید هاشم حداد (رضوان الله علیهم) و تأکید بر لزوم استاد خبیر، ورود اوهام و تخیّلات عدّهای جاهل و بیخبر از مواهب عالم قدس را از آفات این راه برشمرده است.
40 عنوان کتاب شیعه شناسی در دست تدوین است
حجت الاسلام رضا مختاری رییس مرکز کتاب شناسی شیعه در همایش ملی بزرگداشت آیت الله سیدمحمدحسن نجفی گفت: اکنون حدود 40 عنوان کتاب شیعه شناسی در خصوص علمای بزرگ دینی به وسیله این مرکز در دست تهیه و تدوین است.
وی یکی از این کتب را در خصوص شهید مدرس دانست و تصریح کرد: معرفی افکار علمی، سیاسی، مکاتبات، مصاحبه ها، برخی از سخنان و برنامه مبارزاتی شهید سیدحسن مدرس در هزار و چهار صفحه مراحل پایانی خود را می گذراند و تا یک ماه دیگر وارد بازار نشر می شود؛ همچنین پیش از این نیز 25 عنوان کتاب ویژه معرفی علمای شیعه منتشر و در دسترس مراکز علمی و حوزوی قرار گرفته و مجله «کتاب شیعه» نیز به صورت سالانه دو نوبت منتشر می شود.
ترجمه قرآن کریم به هشت زبان به پایان رسید
مدیر مؤسسه فرهنگی ترجمان وحی وابسته به سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه این موسسه، ترجمه قرآن کریم به هشت زبان را به پایان رسانده است و هم اکنون این ترجمه ها در مرحله ویرایش هستند، گفت: از میان بیست و دو ترجمهای که از قرآن در دست کار داریم، 7 ترجمه به زبان های انگلیسی، فرانسه، ترکی آذری، ترکی استانبولی، اسپانیولی، چینی و اردو به چاپ رسیده است. همچنین مترجمان این موسسه در حال ترجمه قرآن به زبانهای بنگالی، ژاپنی، رواندایی، گرجی، مرانائو، پشتو، بلتی و لوگاندایی هستند که به زودی چاپ می شوند.
وی با اشاره به اینکه اصولاً ترجمه قرآن به زبان های مختلف حداقل بین 5 تا 10 سال زمان می طلبد، تصریح کرد: موسسه ترجمان وحی تلاش کرده است، ترجمه قرآن را در زمانی نسبتا کوتاه تر انجام دهد بطوریکه هفت ترجمه دیگر به زبان های روسی، لزگی، سوئدی، زولو، داگبانی، ایتالیایی و بخشی از ترجمه فرانسه در حال انجام است و تعدادی از آنها مرحله نهایی را می گذراند که انشاءالله در ماههای آینده به چاپ میرسند.
چه خبر از چهرهها؟
محمدرضا بهشتی: اعجاز زبان و متن از مرده کردن زنده بالاتر است
دکتر محمدرضا بهشتی استاد فلسفه دانشگاه تهران 11 شهریورماه در نشست این هفته مرکز فرهنگی شهر کتاب با عنوان «بازتاب اندیشه های فلسفی در آثار هنری» طی سخنانی گفت: درباره موضوعات فلسفی از جمله نقاشی و مجسمه سازی در غرب کارهای انجام شده، اما بسیاری از رشتههای هنری هنوز بکر ماندهاند.
وی در بخشی از سخنان خود در این نشست گفت: چگونه متنهایی را میخوانیم و در آنها تأمل فلسفی میکنیم. به نظرم اگر قرار باشد یک پیامبری معجزهای داشته باشد معجزهاش باید زبان باشد. این اعجاز از زنده کردن مردگان و ... بالاتر و مهمتر است و همانطور که ما متن داریم آثار هنری نیز داریم. آثار مفاخر مجال این را میدهند که همیشه نو به نو تفسیر شوند. بنابراین نکته این است که ما اثر هنری را به عنوان یک متن نگاه کنیم.
بهشتی با بیان اینکه قرائت و خواندن پدیده پیچیده دیگری است، گفت: همانطور که ما متن داریم آثار هنری نیز داریم. آثار مفاخر مجال این را میدهند که همیشه نو به نو تفسیر شوند. روند شکلگیری یک متن ماجرایی است و داستان اخذ و اقتباس آن اثر نیز ماجرایی دیگر دارد.
وی در ادامه گفت: ما با یک نکته دیگری که موضع فلاسفه با آثار هنری داشتهاند مواجهایم. ما از عهد باستان طرحی تهیه کردیم که تا امروز آمده است. بازتاب نگرش فلسفی به فیلسوف، یعنی به سقراط از آغاز تا امروز توجه شده است. من در آثاری از سدههای پیش از میلاد بر میگردم و ماییم و سقراط به عنوان بازنمایی چهره فیلسوف...
نظر دکتر احمد احمدی درباره دو کتاب «سیاحت شرق» و «سیاحت غرب»
حجتالاسلام احمد احمدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در همایش نکوداشت آیتالله نجفی قوچانی در کمپ خورشید مجتمع پتروشیمی خراسان اظهار کرد: ما عارفان اهل بیت را آن گونه که شایسته است درک نکردهایم و بایستی این فضا در جامعه اسلامی ایجاد شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: دو کتاب «سیاحت شرق» و «سیاحت غرب» از مهمترین آثار آیت الله قوچانی بوده که برای نگاشتن این کتابها زحمات فراوانی کشید؛ تاکنون چندین بار این کتابها را مطالعه کرده و بسیار تحت تأثیر قرار گرفتهام.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه کتاب سیاحت غرب این شخصیت در باب برزخ است گفت: آیات فراوانی در باب برزخ داشته که مرحوم آقا نجفی این کتاب را بر اساس این آیات کتاب آسمانی نگاشته و در زمینه روح و برزخ سخن گفته است. سایر تألیفات ایشان نیز آثاری ارزشمند بوده که بسیار از آنها استفاده میشود.
چه خبر از نهادها و سازمانها؟
نشست «زن و جنسيت مؤنث در سيره نبوي و مباني قرآني آن»
به همت گروه پژوهشي مطالعات زنان پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي نشست "زن و جنسيت مونث در سيره نبوي و مباني قرآني آن" با سخنرانی دکتر نیره دلیر برگزار می شود.
در این نشست نیره دلیر درباره مباحثی چون برخي از آيات قرآن كه مباحثي درباره زن در آنها مطرح شده همواره مورد بحث و چالش بوده است سخنرانی می کند که از جمله مهمترين آنها، آيه قوامون، آيه تعدد زوجات و آيه يضربوهن و ... است. مدعاي پژوهش حاضر اين است كه فهم مردسالارانه در طول تاريخ بر فحوا و منظور واقعي آيات مورد نظر تحميل شده و در نتيجه برداشتي متفاوت و حتي متناقض از كلام واقعي وحي تفسير و ترويج شده است.
این مراسم دوشنبه 17 شهریورماه از ساعت 10 تا 12 در سالن ادب پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي واقع در اتوبان کردستان، جنب ساختمان آ.اس.پ برگزار می شود.
نشست «آسیب شناسی مطالعات تاریخی در رشته علوم قرآن و حدیث»
گروه مطالعات قرآني پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشست "آسیب شناسی مطالعات تاریخی در رشته علوم قرآن و حدیث" را با حضور دكتر محمدحسن احمدي برگزار می کند
گروه مطالعات قرآني از کلیه علاقه مندان، متخصصان و اعضاي هيئت علمي دانشگاهها برای شرکت در این نشست که دوشنبه 17شهريورماه از ساعت 14 تا 16 در سالن انديشه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی واقع در کردستان جنب ساختمان آ.س.پ برگزار خواهد شد، دعوت می کند.
در این نشست محمدحسن احمدی بر روی موضوعات زیر سخنرانی می کند: روش شناسی، یکی از پیش نیازهای مطالعات تاریخی است اما رویکرد تاریخی نگری در حوزه فهم متون دینی و اسلامی، به شدت غبارآلوده و مبهم است و غالبا روش مشخصی برای ورود تاریخ به حوزه علوم قرآن و حدیث ـ که محور مطالعات اسلامی است ـ تبیین نشده است. آسیب شناسی و ضرورت روشمندسازی مطالعات تاریخی در رشته علوم قرآن و حدیث یکی از اضلاع مهم تحول این رشته در گفتمان تحول علوم انسانی محسوب می شود.
کتاب «روش شناسی تاریخی در علوم قرآن و حدیث» که به مبانی و روشهای این نوع مطالعات پرداخته است از گامهای نخستین در این عرصه است که در چهار بخش: مسئله شناسی، منبع شناسی، استدلال تاریخی و ارزشیابی تاریخی تنظیم شده است.
نظر شما