شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۹:۲۲
دستگاه‌​های سرکوب‌گر در مقابل مردم ناتوانند/ انگليس و امريکا چه تصويري از ايران نمايش مي‌دهند؟

مراسم رونمایی از ترجمه فارسی کتاب «قدرت ارتباطات» امروز در حالی برگزار شد که «دکتر مانوئل کاستلز» مولف این کتاب و نظریه پرداز اسپانیایی با پیامی مکتوب خطاب به ناشر ايراني و شرکت کنندگان، در مراسم رونمایی حاضر شد.

به گزارش خبرنگار رسانه و هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم رونمایی از کتاب​های «قدرت ارتباطات» اثر مانوئل کاستلز و «سیمای ایران در مستندهای تلویزیونی غرب» نوشته عبدالله بیچرانلو صبح امروز شنبه (27 اردیبهشت) در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

اگر مردم نخواهند، نیروهای سرکوب گر بر آنها مسلط نخواهند شد
حسین بصیریان جهرمی، مترجم کتاب در این مراسم، گفت: روز گذشته پرفسور کاستلز با ارسال پیامی به مناسبت چاپ ترجمه فارسی کتاب خود از انتشار این اثر به زبان فارسی تشکر کرد. در بخشی از این پیام آمده است: گفته است: «اگر جسارت نباشد باید بگویم این کتاب مهم‌ترین اثر در مسیر پژوهشی من محسوب می‌شود، این کتاب نشان می‌دهد که روابط قدرت چگونه پایه‌های جوامع را بنیان می‌نهد، و از این رو نهادهای حاکم بر زندگی ما را تحت کنترل خود درمی‌آورند همچنین نشان می‌دهد که قدرت اساسا در اذهان مردم، معطوف به اراده می‌گردد... اگر گروه کثیری از مردم با نهادهایی که زندگی آنها را کنترل می‌کنند، موافق نباشند، هیچ نیروی سرکوب‌گری نخواهد توانست برخلاف میل و اراده آن‌ها به سلطه خود ادامه دهد. این همان مساله‌ای است که به وضوح در انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 شاهد آن بودیم. دستگاه‌های سرکوب‌گر رژیم شاه، با همه تلا‌ش‌هایشان، نتوانستند مردم ایران را از مطالبه حقوق خود و باز کردن عصری جدید در پیشگاه ایرانیان متوقف سازند. آنچه در آن زمان مصداق داشت، در هر زمان و مکان دیگری نیز مصداق دارد، که نمونه آن را در بهار عربی شاهد بودیم.

بصیریان که این پیام را قرائت می کرد، در ادامه و از زبان این نظریه پرداز گفت: تحقیقات من نشان می‌دهد ارتباطات، فرایندی اساسی است که مردم از طریق آن نشانه‌ها و کالاهای فرهنگی که شیوه تفکرشان را می‌سازد، دریافت می‌دارند. پژوهش‌های من همچنین گویای این واقعیت است که فناوری‌های نوین در سایه ارتباطات افقی، اینترنت و شبکه‌های ارتباطی موبایل، فرایندهای ارتباطی عمدتا خودگردانی را میسر ساخته‌اند که تا حد زیادی مستقل از سلطه و کنترل رسانه‌های جمعی بزرگ قرار دارد و کنترل آن نیز با بروکراسی‌های دولتی دشوار می‌نماید. بنابراین، حق تعیین سرنوشت برای مردم جهان به طور بالقوه، به مراتب بیش از گذشته است. دولتی که ادعا می‌کند نماینده مردم است، باید بداند که مردم در حال حاضر، امکان سازماندهی نظام ارتباطی و بسیج‌سازی منحصر به فردی را در اختیار دارند و این همان چیزی است که در پنج سال گذشته در جهان، آشکارا تجربه کرده‌ایم.

به گزارش خبرنگار ایبنا، با نگاهی به کتاب «قدرت ارتباطات» متوجه می شویم کاستلز شکل تازه برقرار ارتباطات را به لحاظ تکامل تاریخی بیان می‌کند و آنچه در این اثر دیده می‌شود مفصل‌بندی همه شکل‌های ارتباطاتی در قالبی مرکب، تعاملی، فرامتنی و دیجیتال است که تشکلی آمیخته و بازترکیب در عین تنوع پدید آورده است.

نویسنده بر این پایه از پیامدهای قابل ملاحظه‌ای برای چیدمان اجتماعی و تغییرات فرهنگی برخوردار شده است و مهمترین نتیجه تحلیلی خود را در این کتاب ساخت مستقل معنا از طریق صیانت از نقاط مشترک شبکه‌های ارتباطی می‌داند و اعتقاد دارد آنچه این امر را ممکن می‌سازد، اینترنت است. با این حال بر این حقیقت اصرار دارد که صاحبان قدرت برای آنکه اذهان عمومی را از طریق برنامه‌ریزی پیوند میان ارتباطات قدرت بسته نگه‌دارند همواره به دنبال آن هستند تا مانع ارتباطات آزاد شوند.

کتاب «قدرت ارتباطات» در 819 صفحه، شمارگان 500 نسخه و قیمت 35 هزار تومان توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده است.

سیمای ایران در رسانه های غرب، کتابی تحلیلی
دکتر عبدالله بیچرانلو در این مراسم با اشاره به ویژگی‌های کتاب خود گفت: تلاش کرده ام در این اثر، تصویری که رسانه‌های غرب از کشور ما ارایه کردند را به صورت آمار و ارقام ارایه کنم. وی افزود: برای نگارش این کتاب به سراغ رسانه‌های کشورهای انگلیس، فرانسه و آمریکا رفته​ام زیرا معتقدم رسانه این کشورها مهم‌ترین و پرمخاطب ترین رسانه ها در جهان به شمار می‌آیند.

در صفحات مختلف این کتاب می‌خوانیم که بازنمایی تلویزیون‌های غرب از ایران و ایرانیان در مجموع از نوعی انسجام و یکپارچگی برخوردار بوده است به نحوی که در همنشینی با یکدیگر متنی تقریبا یکدست در خصوص سیاست، اقتصاد، اجتماع و فرهنگ جامعه ایران را در برابر دیدگان مخاطبان خود قرار داده‌اند.

همچنین نگاهی اجمالی به تصویر ارائه شده از ایران در شبکه‌های تلویزیونی جریان غالب رسانه‌های غرب حاکی از این است که در این شبکه‌ها رویکردهای خاصی در قبال ایران پیگیری می‌شود. این رویکردها از دیرباز متضمن الگوهای ثابت و کلیشه‌ای است که مبتنی بر نگاه‌های شرق‌شناسانه، از ایران تصویری توسعه‌نیافته، خشونت‌طلب و واپس‌گرا بازنمایی می‌کند.

نویسند در این کتاب به تحلیل محتوای 10 مستند تلویزیونی غرب پرداخته است که «سفر به انتهای زمین، مردمانی از آتش»، «سفر انقلابی به ایران»، «تابوها (زهره و منوچهر)»، «حراج کلیه ایرانی»، «ایران، خطرناک‌ترین ملت؟»، «جنگجویان خدا»، «راقه درون ایران»، «روزی روزگاری ایران»، «دوجنسیتی‌ها در ایران یا مثل دیگران باشد» و «ایرانیوم» را شامل می شوند.

کتاب «سیمای ایران در مستندهای تلویزیونی غرب» در 240 صفحه، 500 نسخه و قیمت 10هزار تومان توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها