سه‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۴:۱۸
تفسیری كه از زندان آغاز شد و به جامعه رسيد

دوره سه جلدي «مفاهيم اجتماعي در قرآن مجيد بر اساس تفسير راهنما» اثری است که در آن آیات اجتماعی قرآن از تفسيري استحراج شده‌اند كه با دستنوشته‌های آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در زندان از قرآن کریم، پديد آمد.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، آيين رونمايي از دوره سه جلدي «مفاهيم اجتماعي در قرآن مجيد بر اساس تفسير راهنما» امروز (16 ارديبهشت) با حضور علينقي ايازي ــ يكي از دو مؤلف اثر ــ در سالن ياس نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران برگزار شد.

ايازي در ابتداي اين مراسم با بيان اينكه در ابتداي تدوين اين كتاب كسي با چنين موضوعي آشنايي نداشت گفت: طرح تهيه اين كتاب به عنوان يك طرح كلان ديده شد و در مرحله نخست تمامي آياتي كه به مباحث جامعه‌شناسي محض و روانشناسي اجتماعي اشاره داشتند، شناسايي شدند. 

وي ادامه داد: در مرحله بعدي مباحث تفسيري اين آيات به عناصر، مفاهيم اصلي، مفاهيم فرعي، شرايط و موقعيت‌ها و ... تجزيه و تحليل شد. همچنين در مرحله بعدي كار تطبيق و معادل سازي عناصر، مفاهيم و روابط مشخص شد.

به گفته ايازي، تاكنون كاري مشابه اين كتاب با رويكرد اجتماعي و ادبيات جامعه‌شناسي وجود نداشته و جامعه هدف اين كتاب علاوه بر حوزويان، جامعه‌شناسان نيز بوده‌اند.

وي همچنين اضافه كرد: در گام بعدي نيز مطالب در گزاره‌هاي منطقي چيده شده و در نهايت آيات به صورت مورد به مورد به استاد ناظر براي تأييد داده شده است.

مؤلف «مفاهيم اجتماعي در قرآن مجيد بر اساس تفسير راهنما» با بيان اينكه چندين پيش فرض در تدوين اين كار ديده شده گفت: كساني كه با تفسير راهنما آشنايي دارند مي‌دانند كه اين تفسير را آيت‌الله هاشمي رفسنجاني در زندان و در قالب دستنوشته از برداشت‌هاي خود از آيات قرآن كريم نوشته است. بعدها مركز فرهنگ و معارف اسلامي اين نوشته‌ها را پردازش كرده و بسط داده است.
 
وی افزود: ما پيش​فرضمان اين بود كه به اين گزاره‌ها كه بيشتر گزاره‌هاي اجتماعي بودند مراجعه كنيم چون آن‌چه كه در تفسير راهنما مي‌ديديم بيشتر برداشت‌هايي بود كه با ادبيات جامعه‌شناسي غريب نبوده است.

ايازي تاكيد كرد: در بحث تشخيص آيات اجتماعي، آيات را به چند دسته تقسيم كرديم؛ برخي آيات بودند كه قطعاً جزء آيات اجتماعي قرآن نبودند مانند آياتي كه مرتبط به صفات ذات احديت مي‌شوند. دسته بعدي آياتي هستند كه خود دلالت بر يك مفهوم اجتماعي دارند و لازم بوده تا با ادبيات جامعه‌شناسي تقرير شود و دسته سوم نيز آياتي هستند كه دلالت بر مفهوم جامعه‌شناختي ندارند اما با تفسیر مفهوم اجتماعي مي‌توان از آنها برداشت كرد. 

مؤلف «مفاهيم اجتماعي در قرآن مجيد بر اساس تفسير راهنما» در پايان از چاپ دو كتاب «جامعه‌شناسي تبليغ ديني» و «جامعه‌شناسي تغييرات اجتماعي» براساس مبانی اين اثر خبر داد.

کتاب «مفاهيم اجتماعي در قرآن مجيد بر اساس تفسير راهنما» نوشته محمدباقر آخوندی و علینقی ایازی است که به همت دفتر تبلیغات اسلامی شعبه خراسان رضوی از سوی مؤسسه بوستان کتاب قم منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها