یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۲
نصرالله صالحی: باستانی پاریزی تاریخ را مردمی کرد

نصرالله صالحی، پژوهشگر تاریخ حوزه عثمانی گفت: قلم شیوا و صمیمی دکتر باستانی‌پاریزی باعث مردمی‌شدن تاریخ شد؛ به طوری‌که وی تاریخ را از عرصه دانشگاه به جامعه کشاند و خیل گسترده‌ای از مردم عادی از طریق نوشته‌ها و کتاب‌های وی با تاریخ آشنا شدند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) «نشست یادبود استاد محمد ابراهیم باستانی پاریزی» با حضور محسن جعفری مذهب، عضو هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی،‌ نصرالله صالحی، پژوهشگر تاریخ حوزه عثمانی و گودرز آشتیانی، پژوهشگر تاریخ، فرهنگ و مردم قفقاز، امروز یکشنبه (14 اردیبهشت) از سوی موسسه خانه کتاب در سرای اهل قلم نمایشگاه کتاب برگزار شد. 

صالحی با بیان این‌که امروز مصادف با چهلمین روز درگذشت استاد باستانی پاریزی است گفت: اگرچه درباره باستانی پاریزی نوشته‌ها، کتاب‌ها و مقاله‌های بسیاری نوشته شده است اما در این نشست بنا داریم تا برای شناخت بیشتر این استاد به برخی از ویژگی‌های شخصیتی وی اشاره کنیم. 

وی ادامه داد: داشتن شخصیتی چند وجهی در حوزه‌های تاریخ، ادبیات، شعر و طنز یکی از بارزترین و نخستین ویژگی‌های باستانی پاریزی است که در کمتر تحصیل‌کرده جدید، این خصیصه به چشم می‌خورد و اشراف و تسلط وی در این حوزه‌ها در تمامی آثار مکتوب وی مشهود و ملموس است.

استادی که 70 سال قلم زد و 50 سال تدریس کرد
این شاگرد استاد باستانی پاریزی در بیان دیگر ویژگی‌ استادش گفت: وی از نادرترین افرای است که از سال 1320 دست به قلم برد و تا آخرین روزهای زندگی دست از نوشتن برنداشت. یعنی به مدت 70 سال به طور مستمر به نگارش پرداخت و همین امر باعث شد در حوزه تاریخ و ادبیات چهره‌ای ماندگار و موثر را از خود به جای گذارد. 

وی افزود: ما افراد بسیاری را سراغ داریم که خیلی خوب نویسندگی را شروع کردند و دست به قلم بردند اما در میانه راه متوقف و دست از نوشتن برداشتند و تا پایان ادامه ندادند اما وی با پشتکاری عجیب، در حدود 60 سال به امر شاگردپروری همت گذاشت و 70 سال قلم زد. استاد پاریزی یکی از استوانه‌های رنگین گروه تاریخ دانشگاه تهران بود و در طول این مدت شاگردانی را تربیت کرد که امروزه هریک از آن‌ها در دانشگاه‌های مختلف، خود صاحب کرسی هستند و هر آنچه دارند، مدیون این استاد فرزانه‌اند. 

داشتن سبک و سیاق مشخص در شیوه نگارش از دیگر ویژگی‌هایی بود که صالحی درباره باستانی پاریزی گفت و عنوان کرد: استاد باستانی پاریزی از نویسندگانی بود که سبک، شیوه و مکتب خاص خودش را در حوزه تاریخ نگاری داشت؛ به طوری‌که نه پیش و نه بعد از او کسی قایل به این مکتب نخواهد بود و مشابه آن‌را نمی‌توان در آینده و گذشته سراغ گرفت. 

وی در این باره ادامه داد: نوشته‌های استاد باستانی پاریزی به قدری رنگ و بوی خاص خودش را دارد که نوشته‌های او را می‌توان از میان هزار نوشته تاریخی دیگر تشخیص داد. قلم شیوا و صمیمی وی باعث مردمی‌شدن تاریخ شد. به طوری‌که باستانی تاریخ را از عرصه دانشگاه به جامعه کشاند و خیل گسترده‌ای از مردم عادی از طریق نوشته‌ها و کتاب‌های وی با تاریخ آشنا شدند و حتی بسیاری از جوانان، رشته خود را به تاریخ تغییر دادند. 

وی با بیان این‌که‌ این ویژگی نثر استاد باستانی پاریزی باعث شد بسیاری از آثار وی بیش از 10 بار بازچاپ شوند گفت: کثیرالانتشار بودن کتاب‌های وی، نشان‌دهنده استقبال و اقبال عمومی از وی در چند دهه اخیر است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها