دوشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۱
آشنایی فوتبال دوستان با «غریبه»

کتاب «غریبه- تاریخ دروازه‌بانی» نوشته جاناتان ویلسون کاندیدای «جایزه سال 2013 کتاب‌های ورزشی بریتانیا» از آثار برجسته منتشر شده مرتبط با فوتبال است که در آن تاریخ دروازه‌بانی و شخصیت متفاوت دروازه‌بانان از سال‌های دور تا کنون بررسی شده است.-

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- دروازه‌بانی از پست‌های حساس در تیم‌های فوتبال است؛ پستی که نقش حیاتی در مقابله با تهاجم حریف ایفا می‌کند اما هیچگاه به قدری که انتظار می‌رود مورد توجه نیست. عموما نقش دروازه‌بان در پیروزی تیم‌ها از یاد می‌رود و آن‌چنان که جاناتان ویلسون در کتاب خود عنوان می‌کند از آن‌جا که یک اشتباه کوچک دروازه‌بان می‌تواند تمام نقشه‌های تاکتیکی مربیان را نقش بر آب کند همه تقصیرها به گردن او انداخته می‌شود. 

اما آنچه از نام کتاب‌ برمی‌آید، نویسنده نظری دیگر به پست دروازه‌بانان دارد و این منطقه از میدان را کاملاً متفاوت از سایر خطوط دیگر می‌داند به همین دلیل دروازه‌بان را «غریبه‌« نامیده است. تفاوت رنگ پیراهن، شرح وظایف و حتی نوع بازی دروازه‌بان با 10 هم تیمی‌اش فرق دارد و اگر تمام بازیکنان حاضر در زمین باید با پا بازی کنند، دروازه‌بانان تنها کسانی هستند که در یک محوطه خاص می‌توانند با دست به توپ ضربه زده و آن را مهار کنند. 

همان‌طور که از کتاب «غریبه» بر می‌آید در تمام دنیا دروازه‌بان شخصیتی متفاوت با بازیکنان بیرون از دروازه‌ دارند و عادت و حرکات بعضی از آن‌ها در هیچ کدام از بازیکنان حاضر در میدان دیده نمی‌شود. معمولاً دروازه‌بانی پستی نیست که همگان خواهان انتخاب آن باشند و شاید اگر پای صحبت بسیاری از آنان بنشینم به این واقعیت می‌رسیم که بیشترشان در دوران جوانی در پست‌های مختلف بازی می‌کرده‌اند و چون نتوانسته‌اند انتظارات مربیان خود را برآورده کنند و نیز قد و بالای بلندی داشته‌اند، از آنان خواسته شده که شانس خود را در این پست بیازمایند. البته بزرگانی همانند لئو یاشین، گوردون بنکس، جیانلوئیجی بوفون یا جوهارت، دروازه‌بان کنونی تیم ملی انگلیس از این قاعده مستثنی هستند. 

از میان شخصیت‌های مطرح که به دروازه‌بانی پرداخته‌اند می‌توان به پاپ ژان پل دوم، ولادیمیر ناباکوف، آلبر کامو و اسوالدو سوریانو، برنده جایزه نوبل و بعضی دیگر از نویسندگان که تمام آنان در دوران جوانی دروازه‌بان بوده‌اند اشاره کرد. 

در این کتاب سعی شده به شکل‌های مختلف، تفاوت میان بازیکنان داخل زمین و دروازه‌بان برای خواننده شرح داده شود و در همین راستا نویسنده با توضیح تمام سیستم‌ها مثل 2 ـ 4 ـ 4، 1ـ 3ـ 2ـ‌4، 3ـ 3ـ 4 یا ... بیان می‌کند که از سال 1863 که اولین فدراسیون فوتبال در انگلیس تأسیس شده تاکنون تغییری در نقش دروازه‌بانان به‌وجود نیامده و در تمام سیستم‌ها نقش آنان همان بوده که از اول وجود داشته است مگر بعضی قوانین در نوع حفظ توپ برای آن‌ها رقم خورده که بیشتر آنان هم بعد از چند صباحی مجدداً به وضع گذاشته‌اش بازگشته است. 

در این کتاب به زندگی بعضی از دروازه‌بان بزرگ تاریخ فوتبال جهان همانند لئو یاشین، ویکتور ونسل، گوردون بنکس، پیتر شیلتون، دینوزوف، جیانلوئیجی بوفون اشاره شده که این امر با درج زندگی آنان به تنوع و زنده بودن کتاب کمک کرده است. 

اگر تاریخ فوتبال جهان را بررسی کنیم به نام‌هایی برخواهیم خورد که امروز درجایگاه دیگری به شهرت رسیده‌اند مثلا وقتی نام خولیو ایگلسیاس شنیده می‌شود، چیزی جز موسیقی به ذهن متبادر نمی‌شود اما کمتر کسی است که بداند این خواننده آواز اسپانیا، روزگاری دروازه‌بان رئال‌مادرید بود. وی پس از تصادف اتومبیل و صدمه شدید، فوتبال را کنار گذاشت و به تشویق دوستان راه موسیقی را در پیش گرفت. 

امروز بیش از 50 سال از آخرین باری که وی به طور رسمی به فوتبال پرداخت می‌گذرد اما ذره‌ای از علاقه وی به ورزش مورد علاقه‌اش کم نشده است. او امروز همچنان یک رئالی واقعی باقی‌مانده است. به گفته خودش هر شب به سایت مارکا (روزنامه مادریدی و هوادار رئال) سرمی‌زند و از آخرین اخبار روز این تیم باخبر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها