حسین عبدی، شاعر و داستاننویس به بهانه انتشار مجموعه شعر جدیدش که قالبی کلاسیک دارد، گفت: به گمانم شعر کلاسیک قدرت بازگو کردن همه مناسبات پیچیده زندگی آدمی را داراست.-
وی به این بهانه گفت: شعر کلاسیک فارسی بیش از هزار سال فراز و فرودهای مختلفی را پشت سر گذاشت و همراه با فرهنگ مردم، دستخوش تحولات گسترده قرار گرفت. بازتاب و نمود تحولات فرهنگ مردم در شعر کلاسیک وجود دارد و به گمانم شعر کلاسیک بازتاب فرهنگ زندگی مردم است.
عبدی گفت: مسلما چنین قالبی امروز هم میتواند پاسخگوی نیاز مردم باشد. البته اگر هم در مواردی پاسخگوی نیاز مردم نیست، نباید آن را به گردن شعر انداخت که بی تردید ذهن و زبان شاعر کم و کاستیهایی داشته است.
شاعر مجموعه شعر «درس مهم آن روز» افزود: بعضی سبکهای سپید که در چند دهه اخیر سابقهای برای خود فراهم کردهاند هنوز امتحان خودشان را پس ندادهاند و دوام کافی ندارند. البته بعضی شاعران امروزمان شرایط جامعه کنونی را درک کردهاند و با استفاده از شعر نیما، توانستهاند ایدههایی نو در شعر کلاسیک ایجاد کنند.
این شاعر گفت: اگر بخواهیم پایبند به این باشیم که شعر کلاسیک دست و بال شاعر را میبندد باید بگوییم که در شعر آوانگارد هم فرمالیستها بیشتر به فرم توجه دارند و این توجه خاص هم در آنجا دست و پای آنها را در شعر میبندد. معتقدم هر سبک و قالبی معیارهای خاص خودش را دارد و اگر بخواهیم به این قایل باشیم که قالبی خاص سبب محدودیت میشود باید تأیید کنیم که هر قالب و سبکی محدودیت میآفریند.
وی گفت: ایدههایی که نیما در شعر نو داد سالها به محاق فراموشی سپرده شده بود. این ایدهها جزو ذات شعر است. نیما آنها را احیا کرد. این ایدهها مثلاً ارتباط با طبیعت بود. نیما به شاعران پس از خود یاد داد که از نگاه خود به جهان بنگرند. این ایده را همانطور که گفتم حتی شاعران سنتی و کلاسیکسرا هم یاد گرفتند. آنها دیدگاه نیما را در شعر کلاسیک یاری کردند.
حسین عبدی متولد گرگان است. «صدای بومی یک مرد» نام نخستین مجموعه شعر مستقل وی است که در دهه هفتاد منتشر شد. نخستین دفتر شعر این شاعر مشتمل بر 44 غزل، شش دوبیتی، شش رباعی و شش شعر آزاد است.
نظر شما