نصرتالله محمودزاده که رمان زندگی شهید مهدی باکری را به ناشر سپرده، توجه به معرفت شهدا را ویژگی این اثر خواند و گفت: روایت درست زندگی شهیدان همان حلقه گمشده زندگی بسیاری از جوانان است. دریافت معرفت شهدا به این مساله کمک میکند، به شرطی که فارغ از شعار زدگی و انحراف به مخاطب منتقل شود.-
وی افزود: آنچه این کتاب را از سایر آثار منتشر شده درباره این دو شهید متفاوت میکند، پرداختن به معرفت شهدا و داشتن نگاهی عمیق به زندگی آنهاست. مانند آنکه اندیشه و نوع نگاه آنها به زندگی از کجا نشات میگیرد. دغدغههای فردی کسی که میخواهد به جبهه برود چیست و چگونه وابستگیهای خود به خانواده را محترمانه حل میکند. البته هنوز نامی قطعی برای کتاب انتخاب نکردهام و عنوانهای پیشنهادیام «مجنون دجله» و «سرزمین آبی آسمانی» است.
محمودزاده در توضیح بیشتر درباره نگاه متفاوت در خلق این اثر گفت: بعضیها گمان میکنند شهیدان مهدی و حمید باکری از همه چیز دست کشیدند و سپس به جبهه رفتند. در حالی که آنها به زن و فرزند خود علاقهمند بودند و این علاقهمندی، انتخاب راه شهادت را برای آنها سختتر میکرد. عبور آنها از سختیهای زندگی، شباهت بسیاری به مشکلات زندگی آحاد افراد جامعه امروز دارد. مسایلی که کمتر در روایت زندگی آنها مورد توجه مولفان قرار گرفته است به همین دلیل میبینید بسیاری از آثار منتشر شده با موضوع دفاعمقدس دچار شعارزدگی و مستقیمگویی است.
وی ادامه داد: اگر قشر جوان امروز بتواند با زندگی، نوع منش و تفکر شهدا ارتباط برقرار کند، بسیاری از مشکلاتش حل خواهد شد. روایت درست زندگی آنها میتواند همان حلقه گمشده زندگی بسیاری از جوانان امروز باشد. خواسته جوان امروز از زندگی و تلاش برای به دست آوردن آن، نیازمند الگویی عینی و حقیقی است. دریافت معرفت شهدا به این مساله کمک میکند به شرطی که فارغ از شعارزدگی و انحراف به مخاطب منتقل شود.
این نویسنده گفت: در این میان کتاب عنصر مهمی برای انتقال این تفکر است. اگر ما نتوانیم ریشه مراحل رشد خود را در سیر تاریخ انقلاب و دوران هشت سال دفاعمقدس پیدا کنیم، گذراندن دروس دانشگاهی برای تربیت و انتقال ارزشها، تاثیری در شناساندن گذشته به نسلی که جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را ندیده و درک نکرده است، ندارد.
محمودزاده با بیان این مطلب که مخاطب در رمان زندگی شهید مهدی باکری با پیچ و خمهای زندگی و مشکلات آنها آشنا میشود توضیح داد: خواننده با ماجرای رمان درمییابد این انسانها چگونه در چرخه مشکلات بزرگ شدند. پس از شهادت، خانواده او چگونه این اتفاق را قبول کردند و زندگی را بدون مهدی باکری ادامه دادند. در واقع اتفاقهای این رمان به زمانه امروز گره میخورد و سوال بسیاری از فرزندان و همسران شهدا را در مقابل هجمههایی که بر آنها وارد می شود، پاسخ میدهد.
نویسنده کتاب «شبهای قدر کربلای پنج» ادامه داد: شما در روند زندگی مهدی باکری میبینید او چگونه از شهرداری ارومیه به دلیل برخی مشکلات کناره گرفت و بیرون آمد. اختلافهایی که در زندگی کاری باکری مطرح میشود را میتوان امروز در میان گروهها و قشرهای مختلف دید. آنچه در این بخش میتواند الگو قرار بگیرد نحوه برخورد شهید باکری برای عبور از مشکل است. در واقع میتوانیم با توجه به نگاه و تفکر این شهید حوادث امروز جامعه را بهتر بینیم.
وی افزود: سعی کردم در رمان زندگی شهید مهدی باکری تجربیاتی که از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران داشتم و آنچه که به دست آوردم را بنویسم. در این رمان به دنبال آن نیستم که از یک رزمنده فردی شجاع بسازم و بگویم که چگونه در زیر آتش دشمن دوام آورد. در این رمان میخواهم بگویم که چرا فرمانده عراقی، عدنان خیرالله در عملیات بدر میگفت فقط باکری را برای من پیدا کنید. بنابر این، این سوال مطرح است که مهدی باکری چه اندیشهای داشت که حتی فرماندهان ایرانی از مهدی باکری میخواهند که به عقب باز گردد.
محمود زاده ادامه داد: در این رمان قرار نیست مخاطب با تقدسگرایی یا سیاه نمایی جنگ مواجه شود چون معتقدم جوان امروز به رشد رسیده است و فراز و نشیبهای جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را درمییابد. بنابراین به نکات ظاهری شهدا نپرداختهام. متاسفانه معرفت وجودی شهدا در آثار کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این اتفاق انحرافی است که باید روی آن کار کرد.
وی در توضیح این معرفت و درباره چگونگی پرداخت به مشکلات فرزندان و همسران شهدا در مواجه با خلاء پدران و همسران آنها گفت: آیا باید به فرزند شهید بگوییم شرایط فرزند شهید شدن چیست؟ و چه کارهای باید انجام داد؟ به یقین نه اما میشود برای آن قراردادی اجتماعی نوشت چون مواجهه آنها با مشکلات به الگوی زندگی تبدیل شده است.
محمودزاده افزود: اگر در کتابها کمتر به نحوه برخورد خانواده شهدا با این خلاء پرداخته میشود باید علت آن را در کم کاری نویسندگان و مسولان جستوجو کرد زیرا آنها در فضای جامعهای که معرفت شهادت پدر یا همسر درک نشده است با فضای دوگانهای مواجهاند. به همین دلیل میبینید وقتی از خانواده شهدا صحبت به میان میآید مردم فقط مسایل مالی را میبینند. یا برای بزرگداشت شهیدان، هزینههای کلانی خرج میشود اما کسی شهید و معرفت وجودیاش را در نمییابد. این عوام گرایی بیش از هر چیز به شهید و ادبیات دفاعمقدس ضربه میزند.
وی گفت: نویسندگان باید با حوصله در حوزه ادبیات دفاع مقدس قلم بزنند و از نگارش کارهای سفارشی و عرضه کتابهای ضعیف کناره بگیرند زیرا این اتفاق باعث دلزدگی مخاطب از خواندن کتابهای دفاعمقدس خواهد شد.
محمودزاده در پایان درباره زمان انتشار رمان زندگی شهید مهدی باکری افزود: این کتاب نزدیک به 300 صفحه است و به زودی توسط انتشارات قدیانی منتشر میشود.
نظر شما