خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)_ استان ایلام در نخستین ماه سال شاهد اعطای حکم مدیریت به مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خود بود. علی گهرسودی که پیش از این در آبان ماه سال 90 به عنوان سرپرست این اداره کل فعالیت میکرد، 29 فروردین ماه به عنوان مدیرکل فعالیت خود را آغاز کرد. پیش از گهرسودی نیز حجتالاسلام والمسلمین حسین ملکی به مدت پنج سال مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام بود.
یکی دیگر از خبرهای بهارانه استان ایلام، تجهيز دهیاریهای بخش مرکزی ایلام به کتاب و منابع اطلاعاتی و همچنین کتابخانه بود. قرار است در فاصله سالهای 91 تا 94 بیش از 32 کتابخانه در دهیاریهای روستاهای مختلف این استان راهاندازی شوند. همچنین تا پایان سال 91 بیش از 15 روستا به کتابخانه تجهیز شدند.
فصل تابستان نیز سه ایستگاه مطالعه در نقاط مختلف شهر ایلام پا گرفتند. این ایستگاهها در فرودگاه شهداي ايلام، استانداري ايلام و مسجد جامع این شهر راهاندازی شدند. در هر ایستگاه 15 عنوان كتاب و از هر عنوان، 20 نسخه و سالانه بيش از 25 هزار جلد كتاب براي گروههاي سني مختلف در اين ايستگاهها قرار داده ميشود.
نمایشگاهی که رونقآفرین شد
فصل پاییز استان ایلام، یک فصل کتابی برای بازار نسبتا کم رونق این حوزه بود. هشتمین نمایشگاه استانی کتاب ایلام 25 مهر ماه تا اول آبان هر روز از ساعت 9 تا 12 و 15 تا 22 با حضور بیش از 280 ناشر کشوری و ارایه 28 هزار عنوان کتاب فعالیت خود را آغاز کرد. ناشران در این نمایشگاه کتابهای خود را در 200 غرفه مختلف به نمایش گذاشتند. همچنین 250 میلیون تومان بن کتاب در قالب یارانه در هشتمین نمایشگاه استانی کتاب ایلام توزیع شد.
همایش «تقدیر از خادمان نشر استان ایلام» یکی از این برنامههای جانبی این نمایشگاه بود که در آن از 20 نفر از مولفان، چاپخانهداران، نویسندگان و موسسات انشاراتی و مترجمان استانی تجلیل شد. فروش سه میلیارد ریالی ناشران در این نمایشگاه، یکی از نقاط مثبت آن بود که از این رقم، مبلغ دو میلیارد و 20 میلیون ریال بن خرید کتاب و 600 میلیون ریال نیز خرید نقدی از غرفهها انجام شد. در مجموع، مبلغ سه میلیارد ریال کتاب فروخته شد که این رقم، آمار خوبی به نسبت سالهای گذشته بود.
این نمایشگاه، میانگین روزی شش هزار نفر بازدیدکننده داشت و بیشترین آمار فروش به غرفه کتابهای آموزشی و دانشگاهی و پس از آن به کتابهای تاریخی و ادبی اختصاص یافت.
یک سال انتظار برای برپایی جشنواره کتاب ملی ایلام
خبر برگزاری نخستین جشنواره کتاب ملی ایلام خبری بود که دی ماه امسال به نقل از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان اعلام شد. قرار بود این جشنواره اسفند ماه سال 91 برگزار شود که به دلیل استقبال نویسندگان و پژوهشگران به سال 92 موکول شد. این جشنواره با هدف گسترش تولید و نشر کتابهای ارزشمند و پاسداشت تلاش نویسندگان و مولفان سراسر کشور پیشبینی شده است. برگزاری این جشنواره در موضوعات ادبیات، آداب و رسوم، میراث فرهنگی، هنری و صنایع دستی، ایثار و شهادت، مقاومت و پایداری، بررسی فرصتهای شغلی، تولید و توسعه اقتصادی، آسیبهای اجتماعی و چشماندازهای اقتصادی و فرهنگی استان ایلام خواهد بود.
نگارش کتاب در این موضوعات اولویت نخست این جشنواره است و آثار ارسالی باید در سالهای 1389 تا 1391 چاپ و منتشر شده باشند و در هر یک از محورهای فراخوان سه اثر برگزیده میشود که نفر نخست هر بخش به عنوان برگزیده ویژه، جایزه کتاب ایلام را به خود اختصاص میدهد و مبلغ 20 میلیون ریال نیز به عنوان جایزه نقدی در نظر گرفته شده است.
امیدواری به تکمیل کتابخانه مرکزی
یکی دیگر از خبرهای خوب نخستین روزهای زمستان امسال را میتوان اختصاص اعتبار هشت میلیارد ریالی برای تکمیل کتابخانه مرکزی ایلام دانست. عملیات ساخت این کتابخانه از سال 1380 تاکنون نیمهتمام باقی مانده است. با اینکه 11 سال از آغاز پروژه ساخت این کتابخانه میگذرد ولی تاکنون به دلیل تامین نشدن اعتبار، ساخت آن نیمهتمام باقی مانده است.
قرار است ساختمان كتابخانه مركزي ايلام با پنج هزار و 800 متر زيربنا در سه طبقه به عنوان مجتمع فرهنگي جامع و استاندارد ساخته شود.البته اگرچه اعتبار اختصاص یافته کنونی نیز نمیتواند تمامی هزینههای پروژه را پوشش دهد اما همین مبلغ نیز میتواند حرکتهای خوبی را برای تکمیل آن آغاز کند.
«گل زخم لاله» سال آینده شکوفا میشود
برنامه دیگری که قرار بود اسفند ماه برگزار شود ولی به سال 92 موکول شد، نخستین همایش استانی «گول زه خم لاله» بود. این همایش با هدف نکوداشت زندهیاد «ولیمحمد امیدی» شاعر حماسهسرای استان ایلام برگزار خواهد شد. ترجمه عنوان همایش، «گل زخم لاله» است که آثاری در دو بخش شعر و مقاله را درباره این شخصیت ادبی و فرهنگی ایلام میپذیرد.
این همایش در دو بخش شعر با عنوان تجلیل از مقام ولیمحمد امیدی و مقاله با عنوانهای مختلف شامل تشیع و شعر آیینی در آینه شعر ولیمحمد امیدی، ولیمحمد امیدی و اشارات قرآنی، دفاع مقدس، فرهنگ عامه، زیباشناسی حماسه و تغزل، ویژگیهای شعر ولیمحمد امیدی و جایگاه این شاعر در شعر معاصر کُردی ایلام پیشبینی شده است. ولیمحمد امیدی کارزانی معروف به «ولی بیگانه» شاعر بزرگ ایلام سال 1301 شمسی در دهستان کارزان از توابع شهرستان شیروان چرداول استان ایلام متولد شد. استعداد وی در سرایش شعر اوایل دهه هفتاد عمرش کشف شد.
135 کتاب، محصول تلاش ناشران ایلامی
135 عنوان کتاب در عناوین مختلف از ابتدای سال 91 در استان ایلام منتشر شد، این خبر از سوی مسوول امور چاپ و نشر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان اعلام شد. این 135 عنوان در قالب 265 هزار جلد کتاب روانه ویترین کتابفروشیها شدهاند. با نگاهی به آمار کتابهای منتشر شده، متوجه میشویم که بیشترین فراوانی انتشار اثر در حوزه دینی و تاریخی بوده است. 24 ناشر در استان ایلام مجوز انتشار کتاب دارند که نیمی از این ناشران غیرفعالند و از میان 12 ناشر فعال، دو ناشر دولتیاند و 10 ناشر در بخش خصوصی فعالیت میکنند.
چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۰
نظر شما